Свържи се с нас

Новини

Одобриха инвестиционната програма на Общината

Одобриха инвестиционната програма на Община Габрово по „Региони в растеж“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. одобри инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на община Габрово, информира Миглена Въгленова, Гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

Общата стойност на инвестиционната програма е 31 528 804,73 лв., като безвъзмездната финансова помощ, която Габрово ще получи пo Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, е 25 739 640,08 лв.

Програмата включва списък с пет основни и пет резервни проектни предложения, които е предвидено да бъдат реализирани през новия програмен период. Приоритетните обекти бяха определени от работна група с представители на общинската и държавната администрация, неправителствения сектор, Общинския съвет, малцинствени групи, граждански и бизнес организации.

Визуализация на парк "Колелото". Снимка: Община Габрово

Визуализация на парк „Колелото“. Снимка: Община Габрово

Намеренията на Община Габрово са през тази година да стартират обектите от градската среда, в които е включено благоустрояване на парк „Колелото“ с прилежащи квартални пространства и част от центъра на града, реконструкция на кръстовището при Шиваров мост и благоустрояване на междублокови пространства – левия участък от бензиностанция OMV до моста, изграждане на част от Източна градска улица.

Визуализация на Източната градска улица. Снимка: Община Габрово

Визуализация на Източната градска улица. Снимка: Община Габрово

Визуализация на кръговото кръстовище, в района на Шиваров мост. Снимка: Община Габрово

Визуализация на кръговото кръстовище, в района на Шиваров мост. Снимка: Община Габрово

Паралелно с тези обекти ще започнат дейностите по въвеждане на енергоспестяващи мерки в основните училища „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“.

През 2016 г. се планира да започне първият етап на проекта за интегриран градски транспорт на Габрово, който ще се изпълнява в рамките на три години.

За периода 2016 – 2018 г. е заложено да бъдат рехабилитирани социални жилища за групи в неравностойно положение.

С техническа готовност е проектът за ремонт, модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност в Дома на културата „Емануил Манолов“. Сградата не е претърпявала сериозен ремонт от построяването си – повече от 50 години. В инвестиционната програма е предвидено дейностите да стартират през 2017 г. и да бъдат реализирани за две години.

Въпреки че по настоящата схема не е задължително осигуряване на собствен ресурс, за да реализира повече важни проекти, Община Габрово е предложила съфинансиране в размер на 5 789 164,65 лв., които ще бъдат залагани поетапно при изготвяне на годишните бюджети.

До края на месец май 2016 г. проектите трябва да бъдат внесени за съгласуване от оценяващото междинно звено, което вече функционира в общинската администрация, за поне половината от обектите в основния списък. Проекти ще могат да бъдат подавани текущо до 31 май 2019 г.

Обектите от резервния списък ще могат да бъдат реализирани до 2022 г., в случай че се освободи ресурс по програмата. По приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради“ е заложено внедряване на мерки в сградата на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Предвидени са допълнителни дейности в градската среда чрез благоустрояване на междублокови пространства в кварталите „Младост“ и „Трендафил“, благоустрояване на парк „Баждар“ и реконструкция на пл. „Възраждане“.

По приоритет „Културна инфраструктура“ са заложени ремонтни дейности в Дома на хумора и сатирата, в Държавния куклен театър, както и преустройство на бившето училище „Радион Умников“, което ще се превърне в център за работа с деца. Общата планирана стойност на резервните проекти е 17 951 025,36 лв.

При необходимост, инвестиционната програма може да бъде актуализирана еднократно през 2019 г. или 2022 г. Предстои подписване на споразумение за изпълнение между Управляващия орган и Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица