Свържи се с нас

Новини

Пепа Сомлева възмутена от работата в Общински съвет

Published

on

снимка: "Будно Габрово"

снимка: „Будно Габрово“

Пепа Сомлева, общински съветник от политическата формация „Будно Габрово“, остро осъди и се възмути от работата в последното заседание на Общински съвет – Габрово. Това тя направи чрез писмо, изпратено до „Габрово Нюз“. Публикуваме без редакторска намеса позицията на местния парламентарист, в която пише:

„Изминаха три редовни и една извънредна сесии на ОбС. Умишлено отлагах споделяне на впечатления, исках да натрупам повече. От работата си в постоянните комисии, останах приятно изненадана от това, колко добре подготвени специалисти има в общинската администрация. В комисиите също има дух на колегиалност и конструктивизъм, между представителите на различните групи и формации.

Първите две сесии преминаха според представите и очакванията ми – дебат, на моменти остър, но градивен. Имаше чуваемост и нормален диалог с вносителите.

За съжаление, последните две сесии, напълно промениха впечатленията ми. Основната тема на сесията от 23 декември’15 беше повишението на данък сгради, а на последната – обсъждането на общинския бюджет. Тук искам да отбележа, че много добро впечатление ми направи онзи момент от словото на кмета, при встъпването й в длъжност, в който призова, всички заедно, независимо от политическите си пристрастия, да работим за благото на общината. Изборните страсти отминаха, дойде време да се работи. И това съм правила до момента – съвсем добронамерено и с желание. Това съм очаквала и от кмета.

На декемврийската сесия не побързах да правя заключения. Казах си: „Всеки има лоши дни.“ Но си тръгнах с огорчение и неудовлетворение.

На последната, обаче, вече стана съвсем наясно, че не става въпрос за моментно състояние, а за тенденциозно поведение. Ситуацията от предходната сесия се повтори. Почти всички въпроси и становища на опозицията бяха или иронизирани или преиначавани.

Оказва се, че възпалени реакции предизвикват въпроси, свързани с изискването на липсващи основни данни, и такива, които предлагат варианти различни от предложените. Често, въпросите дори не бяха изслушвани, а натрапчиво се искаше думата за светкавично изказване, с което се изливаха данни и факти, които никой не е искал. Това се правеше с подчертана нелюбезност, а в други моменти дори с насмешка. Дебатът беше профанизиран, а за конструктивност и градивност, не можеше да става дума. Нито едно от предложенията на опозицията в зала не бяха приети, нито дори уважени, с намерение за разглеждане в бъдеще. Отказах се да питам, редно ли е да се намаляват разходите за образование и здраве, а да се увеличават за озеленяване.

Редно ли е средствата за озеленяване да са два пъти и половина по-големи от тези за текущ ремонт на улиците? Редно ли е, след като предишния ден, на общественото обсъждане на бюджета, жител на кв. Негенци е казал, че нямат и 1 см. тротоар, а децата им отдавна са пораснали, да остане намерението за детска площадка там? О още и още. И естествено си задавам въпроса: Онова слово, лицемерно ли е било и или става дума за амнезия?

Винаги съм подхождала с уважение към опонентите си, независимо колко сме различни във вижданията си за проблема, който обсъждаме. За съжаление, не видях същото отношение, в последните две заседания на ОбС. Напротив, видях самодостатъчност (по моите стандарти, поднесена с невъзпитаност).

Не виждам нищо срамно да не се знае нещо, но е срамно да няма воля да се научи за него. Явно средата, обкръжението и нормите ми на поведение са различни, за това съм толкова впечатлена от тази последна сесия, но съм категорична, че не бих ги променила за нищо на света и че най-вероятно, тези, които са ми гласували доверието да съм там, са го направили именно заради тези ми качества.

На читателите на „Gabrovo news“ ще спестя разказа си за някои реакции, които преценявам като не етични и недопустими.

Официално заявих, че намирам случващото се за обидно и непристойно за заседание на ОбС, че дебатът е провален и опорочен, и в знак на протест напускам заседанието.

Много ми се иска да се окаже, че всичко, което се случи е просто лошо стечение на обстоятелствата.

И че диалог и конструктивност, все пак ще има.

Нали някои казват, че най-доброто предстои.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Любопитно

Задава се зеленият фестивал на лятото – по – свеж от всякога

Published

on

Остава точно една седмица до началото на Зеления фестивал на лятото – Узана Поляна фест. Подготовката е в своя апогей, задачите много, а ентусиазмът – нестихващ. Любим на малки и големи, фестивалът се завръща за своето поредно издание през тази година „още по-свеж“ от всякога.

В деветото си издание Фестивалът се разгръща, не толкова като територия, колкото като активности и преживявания за посетителите. И този път Узана Поляна фест ще събере хиляди хора от близо и далеч, обединени от идеята планетата ни да бъде едно по-добро място за нашите деца. Фестивалът традиционно се превръща в най- голямото екосъбитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки да е придобил поне по едни еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си.

Ето защо програмата за фестивала става все по-богата. Сигурно е, че за всеки от бебе до баба ще е интересно и ще може да открие онова, което го вълнува. И защото не можем да искаме да променяме света около нас, преди да сме погледнали към собственото си „аз“ – пространство ПОЗНАНИЕ увеличава своята зона и предвижда нова такава, която нарекохме СЕБЕПОЗНАНИЕ. И ако в пространство ПОЗНАНИЕ тази година ще бъде поставен фокус върху климатичните явления и адаптацията към тях, то пространство СЕБЕПОЗНАНИЕ ще концентрира мислите около нашите лични емоции, чувства и здраве.

Още един нов елемент е обособяването на зоната ИН/ЯН в отделен ЦЕНТЪР, който ще бъде разположен на красивата поляна, точно до почивна база “Горски дом”. Освен йога практики и беседи, програмата ще включва още различни арт ателиета и арт терапии, музикални работилници с Петър Йорданов Бъни и един World music concert  с Петър Йорданов Бъни и Константин Кучев. 

Двойно повече са екозабавленията за деца, защото ДЕТСКИЯТ център е по- пъстър от всякога – забавни семейни игри, творчески ателиета, четене на книжки, еко работилнички,, рисуване, йога и още много вълнуващи приключения. А МЛАДЕЖКАТА зона, ще е още по-активна и ще посрещне гости от далечна Япония.

АРТ зоната ще предлага много повече работилници, за всеки, който иска да вложи положителната си енергия и изработи сам гривна с техниката „макраме“, ароматно сапунче с вълна, поставка за чаши от гипс и акрилна смола, картина от вълна,  колаж от сини отпечатъци, енергийни гривни според зодията и още други интересни нещо.

На Узана Поляна фест отваря „врати“ зона ГОРСКОТО, където в горско училище децата ще опознават гората, ще предизвикват сетивата си за творчески занимания, любопитни беседи и слънчеви игри.

В рамките на фестивала са предвидени и два туристически прехода – единият с изкачване до връх Исполин, а другият – с опознавателен характер и достигане до географския център на България.

Спортните натури предизвикваме с волейболен турнир, традиционната футболна надпревара и стена за катерене.

Поляната на Узана ще приюти и истинските пазители на българския вкус и храни с Фермерски пазар и през трите дена. Фермерските игри този път ще дадат възможност и на децата да премерят своя усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. А как да вкараме екологичното в домакинството ще разкрие новата зона „Еко Бит“.

Разбира се организаторите са помислили и за ценителите на вкусна храна и разхлаждащи напитки в пространство „НаЗдраве“, където ще може да изненадате сетивата си с вкусна, здравословна, богата на аромати храна, но трябва да знаете, че пластмасовите прибори са строго ограничени! НО може да донесете своя чаша или да вземете узанска чаша срещу депозит. Така ще намалите образуването на отпадъци и ще получите отстъпка при покупка на напитка в зоната.

Внимание ще отделим и на домашните любимци в първия конкурс за кучета „Красота и нрав“, а в шатрата на габровския приют за кучета ще може да срещнете своя нов четириног приятел, който на място да осиновите.

Цялата програма на Узана пояна фест е на сайта на събитието http://uzanafest.gabrovo.bg, а къде ще е разположена всяка една зона – може да се ориентирате и на картата на фестивала Узана Поляна Фест.

Как да стигнете до фестивалното градче? Организаторите предлагат да използвате екологичните автобуси, които Общински пътнически транспорт Габрово пуска извънредно за дните 19, 20 и 21 юли. Стремежът е да се улесни пътуването до фестивала и да се подкрепи екологичния градски и междуградски транспорт.

РАЗПИСАНИЕ

НАПРАВЛЕНИЕ ГАБРОВО-УЗАНА
Автобусите тръгват от спирка АВТОГАРА, преминават през пл. „Възраждане“ и
всички спирки от обществения транспорт по маршрута Автогара-Узана. Крайната
спирка в м. Узана е до почивна база “Горски дом”, на 50 метра от фестивалното
градче.

Петък, 19 юли – 12:00ч. – 15:00ч. – 18:00ч. – 19:00ч.
Събота, 20 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 14:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. –
18:00ч. – 20:15ч.
Неделя, 21 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 15:00ч.

НАПРАВЛЕНИЕ УЗАНА – ГАБРОВО
Автобусите тръгват от временната спирка при разклона за почивна база „Горски
дом“. Крайната спирка в гр. Габрово е АВТОГАРА.
Петък, 19 юли – 13:30ч. – 16:30ч. – 23:00+ч.
Събота, 20 юли – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 13:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. – 20:30ч. –
23:00+ч.
Неделя, 21 юли – 10:30ч. – 12:30ч. – 16:00ч.

Цена на билет: 4 лв.
За деца*: до 7 години – безплатно; За деца до 14 години – 2 лева.

ВАЖНО! Последният автобус (23,00+ часа) в петък и събота вечер ще изчака
пътуващите до приключване на вечерния концерт.

Зареди още

Новини

ДПБ – Севлиево е акредитирана за база за обучение на специализанти

Published

on

Държавна психиатрична болница – град Севлиево (ДПБ – Севлиево) е акредитирана за база за обучение на специализанти лекари, медицински сестри и фелдшери. Това съобщи д-р Донка Господинова, директор на лечебното заведение.

„Със заповед на Министъра на здравеопазването ДПБ – Севлиево бе оценена високо и получи акредитация да стане база за обучение на специализанти. Това е висок атестат за работата на екипа ни и базата, която имаме. Младите лекари ще специализират четири години при нас, а медицинските сестри и фелдшерите по една година“, каза д-р Господинова.

Последната акредитация, която е получила лечебното заведение е била през 2000-на година, а голямата цел на новия атестат е да се обнови и подмлади личния състав на Държавната психиатрична болница град Севлиево.

„Двама лекари са заявили своята специализация в ДПБ – Севлиево и ще бъдат зачислени към нея до два месеца. След тази специализация те ще имат пет-годишни договори за работа в лечебното заведение“, допълни д-р Господинова.

Според нея няма недостиг на медицински сестри в ръководеното от нея лечебно заведение, но трябва да се работи по подмладяване и обновяване на състава му. За да се стигне до получаване на акредитацията за обучителен център, екипът ръководен от д-р Господинова е работил да се актуализират правилниците, нормативните документи и наредби, непрекъснато да се подобряват условията за работа и лечение. Това според нея е висока оценка за всичко свършено от екипа ѝ.

„Както всички държавни лечебни бази и нашата има нужда от ремонт. С наличния бюджет се справяме с текущите такива, очакваме бюджет за по-голям ремонт. Лечебното заведение не изпълнява клинични пътеки и зависи само и единствено от бюджетът определен от Министерство на здравеопазването, което прави някои дейности по-трудно осъществими спрямо многопрофилните лечебни заведения“, допълни д-р Господинова.

По думите ѝ по-възрастните служители в Държавната психиатрична клиника град Севлиево винаги са били отворени към новите такива. Приемствеността е налице през целия период, в който д-р Господинова е работила в лечебното заведение.

Лекарите и медицинските сестри с по-голям опит винаги са се старали да учат по-младите и това според д-р Господинова е много добър пример. Тя допълни, че другата Държавна психиатрична болница получила акредитация за обучение, но през миналата година е тази в град Пазарджик.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица