Свържи се с нас

Новини

Пепа Сомлева възмутена от работата в Общински съвет

Published

on

снимка: "Будно Габрово"

снимка: „Будно Габрово“

Пепа Сомлева, общински съветник от политическата формация „Будно Габрово“, остро осъди и се възмути от работата в последното заседание на Общински съвет – Габрово. Това тя направи чрез писмо, изпратено до „Габрово Нюз“. Публикуваме без редакторска намеса позицията на местния парламентарист, в която пише:

„Изминаха три редовни и една извънредна сесии на ОбС. Умишлено отлагах споделяне на впечатления, исках да натрупам повече. От работата си в постоянните комисии, останах приятно изненадана от това, колко добре подготвени специалисти има в общинската администрация. В комисиите също има дух на колегиалност и конструктивизъм, между представителите на различните групи и формации.

Първите две сесии преминаха според представите и очакванията ми – дебат, на моменти остър, но градивен. Имаше чуваемост и нормален диалог с вносителите.

За съжаление, последните две сесии, напълно промениха впечатленията ми. Основната тема на сесията от 23 декември’15 беше повишението на данък сгради, а на последната – обсъждането на общинския бюджет. Тук искам да отбележа, че много добро впечатление ми направи онзи момент от словото на кмета, при встъпването й в длъжност, в който призова, всички заедно, независимо от политическите си пристрастия, да работим за благото на общината. Изборните страсти отминаха, дойде време да се работи. И това съм правила до момента – съвсем добронамерено и с желание. Това съм очаквала и от кмета.

На декемврийската сесия не побързах да правя заключения. Казах си: „Всеки има лоши дни.“ Но си тръгнах с огорчение и неудовлетворение.

На последната, обаче, вече стана съвсем наясно, че не става въпрос за моментно състояние, а за тенденциозно поведение. Ситуацията от предходната сесия се повтори. Почти всички въпроси и становища на опозицията бяха или иронизирани или преиначавани.

Оказва се, че възпалени реакции предизвикват въпроси, свързани с изискването на липсващи основни данни, и такива, които предлагат варианти различни от предложените. Често, въпросите дори не бяха изслушвани, а натрапчиво се искаше думата за светкавично изказване, с което се изливаха данни и факти, които никой не е искал. Това се правеше с подчертана нелюбезност, а в други моменти дори с насмешка. Дебатът беше профанизиран, а за конструктивност и градивност, не можеше да става дума. Нито едно от предложенията на опозицията в зала не бяха приети, нито дори уважени, с намерение за разглеждане в бъдеще. Отказах се да питам, редно ли е да се намаляват разходите за образование и здраве, а да се увеличават за озеленяване.

Редно ли е средствата за озеленяване да са два пъти и половина по-големи от тези за текущ ремонт на улиците? Редно ли е, след като предишния ден, на общественото обсъждане на бюджета, жител на кв. Негенци е казал, че нямат и 1 см. тротоар, а децата им отдавна са пораснали, да остане намерението за детска площадка там? О още и още. И естествено си задавам въпроса: Онова слово, лицемерно ли е било и или става дума за амнезия?

Винаги съм подхождала с уважение към опонентите си, независимо колко сме различни във вижданията си за проблема, който обсъждаме. За съжаление, не видях същото отношение, в последните две заседания на ОбС. Напротив, видях самодостатъчност (по моите стандарти, поднесена с невъзпитаност).

Не виждам нищо срамно да не се знае нещо, но е срамно да няма воля да се научи за него. Явно средата, обкръжението и нормите ми на поведение са различни, за това съм толкова впечатлена от тази последна сесия, но съм категорична, че не бих ги променила за нищо на света и че най-вероятно, тези, които са ми гласували доверието да съм там, са го направили именно заради тези ми качества.

На читателите на „Gabrovo news“ ще спестя разказа си за някои реакции, които преценявам като не етични и недопустими.

Официално заявих, че намирам случващото се за обидно и непристойно за заседание на ОбС, че дебатът е провален и опорочен, и в знак на протест напускам заседанието.

Много ми се иска да се окаже, че всичко, което се случи е просто лошо стечение на обстоятелствата.

И че диалог и конструктивност, все пак ще има.

Нали някои казват, че най-доброто предстои.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица