Свържи се с нас

Новини

Асоциацията на географите има място в образователната сфера

Published

on

Промени в учебния план изкараха учители по география от цялата страна на протест пред Министерството на образованието, на който изразиха своето недоволство относно готвената реформа в сектора. В тази връзка разговаряхме с Регионален координатор на „Асоциацията на професионалните географи и регионалисти“ за Габрово Анатолий Антов по въпросите, свързани с образователната и възпитателната сфера.

протест

снимка: АПГР

Г-н Антов колко представители на АПГР – Габрово участваха на протеста в столицата?
– „Асоциацията на професионалните географи и регионалисти“ – Габрово взе активно участие в протеста на 23 януари с двама свои представители. Аз, като Регионален координатор на асоциацията и г-н Христо Кичиков, почетен член и активен географ от нашия град.

Приблизително колко бяха протестиращите географи и бяхте ли подкрепени от други ваши колеги?
– На протеста пред Министерството на образованието взеха участие над 100 колеги географи от цяла България. Освен членове на „Асоциацията на професионалните географи и регионалисти“, активно участие взеха и преподаватели от висшите училища в страната, където се преподава дисциплината География, и членове на Българското Географско Дружество.

– Какви бяха обсъжданите теми?
– Темите, които обсъждахме, бяха представени под формата на подписка на бившия вече министър Тодор Танев. Те бяха свързани с липсата на предмета „География и икономика“ в 11 и 12 клас, и безумието при запазване на 51 часа „География и икономика“ в 5 клас, да се увеличи обемът на учебния материал с още два континента – Африка и Антарктида. Това стресира учениците и компресира понятийния апарат, което пък води до това, че децата намразват тази дисциплина.

– Какви предложения бяха направени, за да се съхрани обучението по география в училище?
– Ние сме за това въвеждането на новите учебни програми да се отложи с една година и да се седне на масата на преговорите с учители и специалисти в отделните области. Целта е да се достигне до максимална ефективност  при усвояването на учебния материал, при увеличаване и запазване на часовете по „География и икономика“ от 5 до 12 клас. При варианта, който предлага Министерството на образованието и науката, се отваря врата за сенчестата икономика и частните уроци при явяване на ДЗИ и кандидатстване във ВУЗ.

– Какво е мястото на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти при вземане на важни решения, касаещи реформата в образованието?
– Мястото на АПГР в системата на образование в страната става все по-голямо. Членската ни маса се увеличава и заявка за членство има, и от колеги специалисти по история и цивилизация, и биология и здравно образование. Смятаме, че нашата асоциация има място и по места, при решаване на важни въпроси от образователната и възпитателната сфера. Внесени са над 4100 подписа в МОН за подкрепа на исканията ни и готвим петиция до Комисията по образование към Народното събрание.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Връчват дипломите на студентите от випуск 2022 на ТУ – Габрово

Published

on

На тържество, по случай 8-ми декември – Студентския празник, Технически университет – Габрово ще връчи дипломите на абсолвентите бакалаври и магистри на випуск 2022 година.

Тържествената церемония по дипломирането ще се състои на 10-ти декември, събота, в зала „Възраждане“ и е с начален час 10.30 часа, информираха от габровското висше училище.

На мероприятието ще бъдат връчени още медали и грамоти на студентите, дипломирали се през годината с отличие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица