Свържи се с нас

Новини

Наградиха победителите от турнира по стрелба с лък „Купа Габрово“

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Общо 79 състезатели се включиха в Националния турнир по стрелба с лък „Купа Габрово“, който се проведе от 22 до 24 януари в зала „Орловец“. Свои представители изпратиха 11 спортни клубове от страната: СК „Загорски стрелец“ – Стара Загора, ОМСК „Тракиец-Садово“ – Садово, СК „Динамикс“ – Силистра, русенският СК „Джамбо-2006“, СК „Раптор Арчери“ – Казанлък, СК „Етър-78“ – Велико Търново, софийските спортни клубове „Габарит“, „Робин Худ“ и „Феникс Арчъри“, както и два клуба от Разград „Йотов Арчъри Академи“ и „Антибиотик“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на община Габрово Таня Христова откри турнира заедно с председателя на Българската федерация Стрелба с лък – Даниел Павлов.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Състезанието се проведе в категориите мъже и жени над 20 години, девойки/младежи до 20 години и кадети/кадетки до 17 години. Участниците мериха сили в дисциплините олимпийски стил и компаунд.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В олимпийския стил първото място в крайното класиране при мъжете зае Мирослав Мирчев от русенския спортен клуб „Джамбо-2006“. На второ място се класира Венцислав Великов от софийския СК „Робин Худ“, а на трето – Дамян Дачев от СК „Етър-78“ – Велико Търново.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

При жените на първо място е Добромира Данаилова от СК „Йотов Арчъри Академи“ – Разград, второ място отвоюва Лилия Еленкова от СК „Робин Худ“ – София, а на трето място се класира Кадрие Юкселова от софийския клуб „Феникс Арчъри“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От младежите първо място грабна Мирослав Цонев от СК „Етър-78“ – Велико Търново, на второ място е Никола Николов ОМСК „Тракиец-Садово“ – Садово. В категорията девойки първенец стана Диана Кьорчева, а второ място зае Александра Генова. Двете състезателки са от великотърновския клуб „Етър-78“. Десислава Михова от софийския СК „Робин Худ“ се класира трета.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

При кадетите първо място отвоюва Тодор Пендов, а второто зае Васко Тодоров – двамата са представители на ОМСК „Тракиец-Садово“ – Садово. Мирослав Миткин от СК „Динамикс“ – Силистра е на трето място. В категорията кадетки на първо място е Йорданка Атанасова от ОМСК „Тракиец-Садово“ – Садово, втора стана Никол Недялкова от великотърновския СК „Етър-78“, а трета е Теодора Иванова от софийския клуб „Феникс Арчъри“.

В дисциплината компаунд при мъжете първи се класира Виктор Николов от русенския СК „Джамбо-2006“, второ място зае Васил Гергинов от СК „Робин Худ“ – София, трети е Мартин Матев от СК „Габарит“- София.

Първа при жените стана Дениза Величкова, представител на софийския клуб „Габарит“. Почетното второ място грабна съотборничката й Диляна Антонова, а третото място зае Даниела Станева, състезателка на разградския клуб „Йотов Арчъри Академи“.

Организатори на Националния турнир по стрелба с лък „Купа Габрово“ са Община Габрово съвместно със СК „Робин Худ“ – София.

Държавното първенство по стрелба с лък на закрито, което ще бъде от 19 до 21 февруари т. г., отново ще се проведе в спортна зала „Орловец“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Новини

Приеха новата Областна здравна карта

Published

on

Новата Областна здравна карта бе единодушно приета от Областна комисия за регион Габрово, създадена със Заповед на Министъра на здравеопазването. Основната цел на стратегическия документ е да се повиши ефективността на здравната система, като на гражданите се осигури равнопоставеност и достъп до своевременна, достатъчна по обем и качествена медицинска помощ.

Чрез него се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ. Област Габрово включва 4 здравни района, които съвпадат с териториалните граници на съответните общини.

В тях към м. август 2023г. г. са регистрирани 58 лекарски практики за първична медицинска помощ, две от които групови. Броят на общопрактикуващите лекари е 72-ма. В градовете работят 56 практики, а в селата 2.

Към настоящия момент за област Габрово един лекар обслужва 1523 души население. Няма населени места, които да не са осигурени с първична извънболнична медицинска помощ.

В специализираната извънболична помощ в областта са регистрирани: – 57 индивидуални практики и 2 групови за медицинска помощ – 14 медицински, 1 дентален и 3 диагностично-консултативни центъра – 2 медико-диагностични лаборатории и 20 медико-технически.

В областта има Център за спешна медицинска помощ с разкрити четири филиала- по един във всяка община. Броят на спешните екипи е 10- 7 мобилни и 3 стационарни.

Приетата Областна здравна карта ще бъде изпратена до Министъра на здравеопазването с мотивирано предложение от областния управител Мария Башева.

Зареди още

Новини

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на Габрово, издигнат от ПП – ДБ

Published

on

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на община Габрово, издигнат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, на предстоящите местни избори в края на октомври.

Това стана ясно вчера, 26 септември, след като тя получи регистрация в Общинската избирателна комисия. Манолова е и водач на листата от общо 27 кандидати за общински съветници.

„Някои решения се вземат трудно. Особено, когато има предубеденост за процеса, страх от независещи от нас фактори, обремененост от статуквото. Но всъщност осъзнах, че местните избори би трябвало да са надпартийни по същността си и да се търси личността – визионер, която да създава добро за всички и да води напред. Всеки кмет до момента е постигнал нещо и оставил следа.

И трябва да бъде уважен за това. Но да си кмет не е просто работа, позиция, желан пост… Това е мисия. И много време, посветено на общността. Вяра, че всеки гражданин трябва да има право и възможност да сподели своето виждане без да се страхува. Вяра, че заедно можем да вървим успешно напред. Нека тези предстоящи местни избори дадат на габровци шанса да избират по свое мнение, а не по задължение.

Нека да донесат вяра и надежда, че можем да сме спокойни не само днес, но и за бъдещето на всички!“, сподели на профила си в социалната мрежа фейсбук Ралица Манолова.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица