Свържи се с нас

Новини

„Ако Шенген се разпадне, отива си и Европейският съюз“

Published

on

снимка: Илияна Йотова, фейсбук

снимка: Илияна Йотова, фейсбук

„Ако Шенген се разпадне, отива си и Европейският съюз“, заяви Джани Питела – председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Той обяви запазването на целостта на Шенгенското пространство като основен приоритет в работата на парламентарната група през предстоящата година.

Социалистите се събраха на своето първо заседание за новия политически сезон, за да очертаят основните насоки на работа през 2016 г. Темата за кризата с миграцията доминираше в много от изказванията на евродепутатите, а Питела подчерта, че „Дъблинският регламент в сегашната си форма е отживелица и се нуждаем от нова система от правила“. Депутатите социалисти са единодушни, че системата, установена от Дъблинския регламент, не работи и трябва да бъде или сериозно променена, или заместена от изцяло нов документ.

Очертаването на приоритетите в работата на С&Д от Питела за тази година и последвалият дебат между социалистите бяха предшествани от среща на Групата с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Илияна Йотова попита Туск кое трябва да се промени в политиката по убежища и дали смята, че Дъблинския регламент трябва да претърпи промяна. Председателят на Съвета потвърди, че Европейската комисия подготвя ново предложение, което ще представи за обсъждане през март на евродепутатите и държавите членки. Туск добави, че междувременно Шенгенските правила задължително трябва да се спазват от страните в ЕС, за да се избегнат нови много сериозни проблеми.

„Това е напълно в интерес на България, защото при сегашното положение страната ни се превръща в буферна зона за бежанци“, заяви Илияна Йотова – депутат от Групата на С&Д и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Тя допълни, че в парламентарната комисия очакват предложението на Европейската комисия за промяна в Дъблинския регламент през март т.г. „Ще видим какво ще ни предложи екипът на ресорния комисар Аврамопулос – дали ще променяме из основи сегашния законодателен текст или ще изработим изцяло нов. Във всеки случай вече активно обсъждаме помежду ни с останалите социалисти в парламентарната комисия какво не търпи отлагане за промяна, защото Дъблинския регламент е писан за съвсем други условия и вече не отговаря на реалностите около нас“, каза още Илияна Йотова

Социалистите поискаха повече европейско финансиране за справяне с предизвикателствата на бежанската вълна, защото държавите членки не могат да се справят само със собствени ресурси. Питела се съгласи и добави, че това не може да става за сметка еврофондове, насочени към създаване на растеж и работни места. В това свое желание лидерът на Групата на С&Д е бил подкрепен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Питела смята още, че еврооблигациите и печалбите от тях са възможен източник за финансиране на различни дейности за справяне с бежанската криза. Лидерът на социалистите отправи към колегите си призив за създаване на хуманитарни коридори към изолираните територии в Сирия, къде има градове, умиращи от глад.

Левите евродепутати отправиха остри критики към Туск на състоялата се по-рано среща на Групата с председателя на Съвета на ЕС. Според социалистите Съветът „спъва“ всички предложени от ЕК и одобрени от ЕП политики по миграция. Групата на С&Д припомни на Туск безплодната поредица от срещи на върха, където европейските лидери не могат да се споразумеят за решителни мерки за справяне с бежанската криза. В отговор на обвиненията Туск се оправда, че проблемът не е в Брюксел, а в държавите членки, защото те не спазват дори и постигнатите на заседанията на Съвета договорености.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица