Свържи се с нас

Култура

С „Габровски фокус“ ДХС започва новата година

Published

on

снимка: ДХС

снимка: ДХС

По традиция в началото на всяка година Домът на хумора и сатирата представя пред габровци и гости на града подбрана колекция от богатия си художествен фонд „Хумор на народите“.

В първата изложба от тазгодишния културен календар на фокус са габровските творци – графици и скулптори.

Екипът на ДХС цени високо техния талант и приноса им за културния живот в града на хумора.

Настоящата изложба от техни творби е израз на уважение и благодарност за оказваната през годините подкрепа на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и за щедрите дарителски жестове, благодарение на които изкуството на габровските майстори на четката и длетото трайно присъства в музейния фонд.

При всяка възможност творбите на габровските художници се включват в общи и тематични пътуващи изложби, с които Веселата къща гостува в различни градове из страната и чужбина.

снимка: ДХС

снимка: ДХС

В изложбата „Габровски фокус“ са представени 58 графики и рисунки на 21 художници и 14 скулптури на 11 автори.

Творбите са постъпвали във фонда след участия в конкурсните раздели на Международното биенале или са дарявани след представяне на самостоятелни изложби в Дома.

В колекцията са включени графики и скулптури на автори от няколко поколения, създавани в различни периоди от творческия им път.

Редом с изящните творби на доайените в графичния жанр като Божидар Ковачев, Тихомир Русинов и Пейчо Тодоров, интересни техники и сюжети представя по-младото поколение в лицето на Момчил Михайлов и Мария Коркинова.

Впечатляваща е колекцията от 16 графики на Десислав Пънчев.

В изложбата могат да се видят ранни творби на графиците от средното поколение по техни любими теми: котките на Йорданка Шиякова и Божидар Мечев, приказките на Богдан Фъртунов, любовните колажи на Иван Узунов, фигуралните композиции на Пламен Пенев, екслибрисите на Пенчо Пенчев, птиците на Роберто Йонков.

снимка: ДХС

снимка: ДХС

Колекцията допълват графични творби на автори, доказали се и в други жанрове – Адриан Новаков, Николай Цветанов, Георги Каралиев, Никола Николов, Боряна Димитрова, Николай Русков.

Със своята творба „Вавилонски градини“ е представен Иван Денчев – лауреат на Наградата за графика и рисунка на Министерството на културата от 18-то Международно биенале през 2007 г.

„Габровски фокус“ включва и 14 пластики на най-известните габровски скулптори, утвърдени творци и носители на многобройни награди.

Сред тях са и трима лауреати на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, представени с отличените си творби: „Приказка за стълбата“ на Георги Балабанов – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ през 2011 г.; „Габровски нрави“ на Драгомила Дойкин – носител на наградата „Млад талант“ на Лайънс клуб – Габрово през 2013 г.; „Двуглави птици“ на Николай Цветанов – лауреат на Наградата на „Скални материали“ АД – Русе за скулптура през 2015 г.

снимка: ДХС

снимка: ДХС

В изложбата са показани и две статуетки, връчвани като награди на емблематични габровски форуми – „Гаскар“ на Митьо Солаков (Награда на град Габрово в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата) и „Котешки Оскар“ на Адриан Новаков (Награда на Международния фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT).

С по една творба са представени скулпторите Никола Винев, Димитринка Грънчарова, Кина Хицова, Иван Кънчев, Ива Хаджиева, Николай Ръждашки.

Изложбата „Габровски фокус“ е аранжирана в зала 7 на Дома на хумора и сатирата и ще остане на разположение на почитателите на изящното изкуство до 15 март т.г.

Автор: Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица