Свържи се с нас

Култура

Музеят представя културната си ценност за януари

Published

on

снимка: РИМ – Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Културна ценност за м. януари 2016 г. е ВОЕННА УНИФОРМА на офицер от сухопътните части на Българската народна армия. Тя принадлежи на подполк. Цено Иванов Ценов – дългогодишен кадрови офицер и ръководител на Военното представителство в гр. Габрово.

По всяка вероятност униформата е от 80-те години на ХХ век. Състои се от фуражка с кокарда и околожка от червено сукно, куртка със сърмени пагони, риза, вратовръзка, панталон от тъмнозелено трико и шинел от вълнен тъмнозелен плат.

Цено Иванов Ценов е роден през 1928 г. в с. Девене, Врачанско. През 1960 г. е назначен на военна служба като началник на военното представителство – гр. Габрово. На това място работи до 1981 г. В периода, когато все още е военнослужещ, подполк. Ценов е избран за председател на Областната и общинска секция по „Волейбол“ в Габрово. Още като военнослужещ и след пенсионирането си, остава да работи като инспектор по качеството на военното производство до април 1985 г.

През 1990 г. Цено Ценов участва в конференция за възстановяване на „Съюза на офицерите, сержантите и старейшините от запаса“ в България. Тогава, той е избран за член на Общинския съвет на Съюза, а по-късно и за член на Изпълнителното бюро и председател на комисията за социална и икономическа дейност. Една година по-късно, след провеждане на Регионалната областна конференция на СОСЗ е избран за секретар на ОС на СОСЗ. Това място подп. Ценов заема до 2000 г. В последвалото десетилетие е последователно – Зам.-председател и Председател на ОС на СОСЗР, Председател на КК на СОСЗР. От 2009 г. до смъртта си в края на 2014 г. е почетен председател на Областната съюзна организация – Габрово.

Офицерската униформа е част от ценно дарение, направено от г-н Иван Ценов, син на подполк. Ценов през изминалата 2015 г. Чрез него Регионален исторически музей – Габрово обогатява своя фонд Най-нова история и подпомага проучването и популяризирането на Историята на СОСЗР в Габрово и региона.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица