Свържи се с нас

Новини

Как от квартално момче се става шампион на Габрово?

Published

on

снимка: АНЛ - Габрово

Отборът на „Палаузово“, снимка: АНЛ – Габрово

Отборът на „Палаузово“ спечели първото издание в историята на турнира по футбол „Купа Габрово 2015“, във формата на Английска Неделна Лига на Габрово, извоюва трофея за отбор на месец Октомври 2015 и ще представя Габрово през тази пролет във фазите на директни елиминации на силния турнир Лига България.

В тази връзка се свързахме с Пенко Стефанов – „Бате Пенко“, капитан на тима от южния краен габровски квартал, който даде интервю относно цялостното представяне на съотборниците си през сезона и бъдещето на отбора, отговаряйки на въпросите ни.

снимка: Личен архив

снимка: Личен архив

Г-н Стефанов отборът на „Палаузово“ направи много силно представяне през есенния дял на АНЛ – Габрово, осигурявайки си място в първата шестица на класирането и даде заявка, че ще се бори на титлата. Вдигна Купата на Габрово и спечели трофея за отбор на месец октомври. Каква е рецептата, стояща зад тези успехи?

– Според мен всичко идва оттам, че момчетата, които сме в отбора, когато излезем на терена срещу нашите съперници играем сърцато. Раздаваме се на 100% и както се казва оставяме „душата си на игрището“. Не подценяваме нито един от противниците. Не пестим сили, когато излезем срещу тях. Играем отборно и навито, помагайки си един на друг. Освен съотборници с момчетата ние сме и приятели. Колектив. Тези резултати, които постигнахме и най-вече спечелването на Купа Габрово 2015, ни костваха много усилия, постоянство и тренировки през лятото. Радвам се, че успяхме, тъй като постигнатото говори само по себе си. Отборът беше във върхова форма. На финала на Купа Габрово се изправихме срещу едни от най-добрите и доказани футболисти в града, но благодарение на нашата упоритост, труд и публика се поздравихме с успеха. Целият отбор даде всичко от себе си, за да се спечели този трофей, което ни гарантира през пролетта да представяме, популяризираме и защитаваме името и честта на Габрово в турнира Лига България. Очакванията ми са да стигнем далеко в състезанието сред другите градове. За целта сме подсилили състава си и с две нови попълнения, чиито имена ще запазя в тайна, които ще ни помогнат в нелеките двубои. За да постигнем тези резултати и всичко това да стане възможно сме благодарни на финансовата подкрепа на „Интер ПАУЪР“ ООД, в лицето на Мирослав Дончев.

– Г-н Стефанов сте топреализатор и дежурен голаджия на Неделната лига в Габрово, три пъти сте печелил наградата за „най-бърз гол на кръга“ и два пъти „най-красив гол“. Какво е чувството когато опъните мрежата на противниковата врата?

– Чувството е страхотно и неописуемо, особено когато е в точния момент. Но с риск да се повторя ще кажа отново, че всичко това е постигнато с труд, постоянство и продължителни тренировки.

– Разкажете ни малко повече за момчетата, в редиците на вашия тим. Какви играчи се състезават в отбора на „Палаузово“?

– Отборът ни е съставен от изключително различни характери, приятели и най-вече от хора, обичащи футбола, професионални и непрофесионални футболисти. Имаме по-емоционални и темпераментни играчи и такива, които са по-сдържани. Най-добрият ни състезател и нападател, единствен професионално картотекиран, е Иван Лесев, на когото дължим голяма част от успехите ни, за което сме му изключително благодарни. Тук мисля, че не можем да не отдадем дължимото и на нашата публика, която след финала на Купа Габрово стана известна на целия град. Мисля, че тя е нашият „допълнителен играч“ и се състезава заедно с нас, за да печелим. Считам, че всички се допълваме като колектив.

– Споменахте публиката си, която ви подкрепя неистово на всеки мач. Футболните хора в Габрово говорят, че тя е най-силната в града. На какво се дължи това?

– Това се дължи на голямата сплотеност в нашия квартал „Палаузово“. Винаги сме се подкрепяли и държали един за друг. Винаги сме си помагали, колкото и да е имало поводи за конфликти. Тук  е мястото да спомена и че може би станахме още по-сплотени и единни в квартала, когато това лято за съжаление при едно крайно неприятно събитие наш скъп приятел загина в нелепа катастрофа. Това ни прави по-силни и ни обединява, защото преди всичко трябва да бъдем хора.

Какво мислите за формата на Английската неделна футболна лига?

– Този формат ми харесва много. Благодарим на Емил Драганов, който отговаря за Габрово. Турнирът е организиран и протича перфектно. Отборните и индивидуалните награди са мотивиращи за всички участници. Съдиите, в лицето на Пламен Генчев, Андрей Фьодоров и Емил Драганов, са на топ ниво. Мисля, че се справят прекрасно ангажиментите си, дори когато страстите на терена се нажежат и припламнат искри. Те успяват да овладеят ситуацията.

– Следващата седмица предстои да започне традиционният турнир за Купата на Община Габрово. Вашият отбор ще вземе ли участие в надпреварата?

– Да, ще играем на него, но в съвсем малко променен състав. Ще участваме благодарение на „ДЕЛТА ГАРД“ – София, новият ни спонсор, който подкрепи момчетата, за да имаме възможност да се докажем и на този турнир. Голяма подкрепа и съдействие за спонсорирането на отбора ни указа нашият приятел и ММА звезда Бранко Бабачев. Благодарим им! Очакваме същата тази публика, която имахме на Неделната лига, сега да идва и да ни подкрепя в зала „Орловец“, а ние да оправдаем очакванията им и да се представим на високо ниво.

– Кой от вашите конкуренти в Неделната лига по футбол на Габрово според вас ще бъде най-голямата заплаха за отнемане на първото място?

– Според мен това е тимът на „Laziale“ и с тях ще си оспорваме лидерското място, даващо право на участие в Шампионската лига на България.

– Г-н Стефанов днес имате рожден ден. Поводът е хубав. Какво ще пожелаете на читателите и отборите в АНЛ през новата година?

– Пожелавам на ръководството на Английската неделна лига, на всички отбори и читатели предимно здраве, защото когато сме здрави спорт лесно и с желание се прави.  Нека още бъдем хора и да оценявам хората до нас, още когато са живи и сред нас, а не когато стане късно.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица