Свържи се с нас

Новини

Предпразнично: Габрово вдигна данъците за 2016 година!

Published

on

данъци 1

Въпреки дебата в зала и призивите на опозицията в Общински съвет – Габрово местните данъци да не бъдат вдигани от догодина, с гласовете на съветниците от ПП ГЕРБ бе приета новата Наредба за определяне на местните налози на територията на община Габрово.

Против предложеното на кмета Таня Христова за увеличение на данъците върху недвижимите имоти и превозните средства гласуваха представителите на БСП, Атака, Движение 21, Будно Габрово и Реформаторския блок.

Според кмета Христова причината за по-високите данъци през 2016 година била увеличаване на възможностите на Общината за решаване на безспорни местни инфраструктурни и други проблеми в градската среда, заради което е необходима актуализация на данъчните ставки и акумулиране на повече средства в общинската хазна.

Лена Енева, общински съветник от БСП – Габрово, контрира изказването на Таня Христова и попита кмета дали по време на предизборната си кампания е обяснявала на хората за готвеното увеличение на данъците, месец и половина след изборите.

Таня Христова отговори, че на всяко едно място или срещане с хора в колективен, или индивидуален формат по време на предизборната кампания, е говорено за бъдещите намерения и развитие на община Габрово.

По думите й хората искали по-добро качество на живот, а за да можело кандидат – кметът тогава да се ангажира с това, трябвало да се случи невисоко увеличение на данъците.

„Никога не съм декларирала по време на предизборна кампания и след избирането ми за кмет, че не се ангажираме да увеличаваме данъчните ставки. Предложението е базирано единствено на желанието на хората. Това те да имат по-качествена градска среда. Аз открито заявих на всички, че правим анализ за актуализация на данъците“, заяви Христова.

Според кмета увеличението на местните налози е поносимо нарастване на данъчните ставки, връщане на един справедлив баланс и опит за справедлив подход по думите й „към всички нас, които имаме превозни средства и искаме паркоместа, хубави улици, без дупки по тях“.

„Гражданите имат право да заявят своето мнение, но те имат и отговорността да знаят, че възможностите на Община Габрово при тези досега ставки на данъците няма да им позволят почти никакви инвестиции“, каза още габровският кмет.

Николай Григоров, общински съветник от левицата, определи акта на вдигане на данъците като „сурвакница по гърба на габровци“ и изрази съмнение към думите на Таня Христова да е информирала хората по време на кампанията си за предстоящото нарастване на местните налози.

Той обвини управляващите в Габрово в липсата на анализ относно доходите на населението, тъй като размерът на данъците има социална поносимост. „Рискът, от това гражданите да спрат да плащат данъци или да търсят възможности да не плащат, нараства. Въпросът е какви доходи получават жителите на Габрово!“

Григоров беше категоричен, че населението не е готово да поеме такъв размер на местните данъци и такси. „Много са високи. Според мен дебатът трябва да бъде в посока какъв е социално – поносимият размер на увеличението. Смятам, че всичко това влияе негативно на бизнес – климата и демографската политика“, коментира той.

С колко ще бъдат увеличени данъците върху недвижимите имоти и превозните средства можете да си припомните оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица