Свържи се с нас

Новини

Предпразнично: Габрово вдигна данъците за 2016 година!

Published

on

данъци 1

Въпреки дебата в зала и призивите на опозицията в Общински съвет – Габрово местните данъци да не бъдат вдигани от догодина, с гласовете на съветниците от ПП ГЕРБ бе приета новата Наредба за определяне на местните налози на територията на община Габрово.

Против предложеното на кмета Таня Христова за увеличение на данъците върху недвижимите имоти и превозните средства гласуваха представителите на БСП, Атака, Движение 21, Будно Габрово и Реформаторския блок.

Според кмета Христова причината за по-високите данъци през 2016 година била увеличаване на възможностите на Общината за решаване на безспорни местни инфраструктурни и други проблеми в градската среда, заради което е необходима актуализация на данъчните ставки и акумулиране на повече средства в общинската хазна.

Лена Енева, общински съветник от БСП – Габрово, контрира изказването на Таня Христова и попита кмета дали по време на предизборната си кампания е обяснявала на хората за готвеното увеличение на данъците, месец и половина след изборите.

Таня Христова отговори, че на всяко едно място или срещане с хора в колективен, или индивидуален формат по време на предизборната кампания, е говорено за бъдещите намерения и развитие на община Габрово.

По думите й хората искали по-добро качество на живот, а за да можело кандидат – кметът тогава да се ангажира с това, трябвало да се случи невисоко увеличение на данъците.

„Никога не съм декларирала по време на предизборна кампания и след избирането ми за кмет, че не се ангажираме да увеличаваме данъчните ставки. Предложението е базирано единствено на желанието на хората. Това те да имат по-качествена градска среда. Аз открито заявих на всички, че правим анализ за актуализация на данъците“, заяви Христова.

Според кмета увеличението на местните налози е поносимо нарастване на данъчните ставки, връщане на един справедлив баланс и опит за справедлив подход по думите й „към всички нас, които имаме превозни средства и искаме паркоместа, хубави улици, без дупки по тях“.

„Гражданите имат право да заявят своето мнение, но те имат и отговорността да знаят, че възможностите на Община Габрово при тези досега ставки на данъците няма да им позволят почти никакви инвестиции“, каза още габровският кмет.

Николай Григоров, общински съветник от левицата, определи акта на вдигане на данъците като „сурвакница по гърба на габровци“ и изрази съмнение към думите на Таня Христова да е информирала хората по време на кампанията си за предстоящото нарастване на местните налози.

Той обвини управляващите в Габрово в липсата на анализ относно доходите на населението, тъй като размерът на данъците има социална поносимост. „Рискът, от това гражданите да спрат да плащат данъци или да търсят възможности да не плащат, нараства. Въпросът е какви доходи получават жителите на Габрово!“

Григоров беше категоричен, че населението не е готово да поеме такъв размер на местните данъци и такси. „Много са високи. Според мен дебатът трябва да бъде в посока какъв е социално – поносимият размер на увеличението. Смятам, че всичко това влияе негативно на бизнес – климата и демографската политика“, коментира той.

С колко ще бъдат увеличени данъците върху недвижимите имоти и превозните средства можете да си припомните оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица