Свържи се с нас

Новини

Що е то „детското участие”?

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Двудневна среща на тема „Детско участие” се проведе в Областната администрация, информираха от администрацията на губернатора. Представители на детски градини, училища, институции имаха възможност да дискутират що е то детско включване, кои са добрите примери и как бихме могли да направим така, че нашите деца да се превърнат от обект на права в субект. За всичко това участниците в срещата говориха с държавния експерт от Държавната агенция за закрила на детето Петя Димитрова.

Детското включване е свързано с правото на децата да изразявате свое мнение и да се включват в процесите на взимане на решения относно техния живот и развитие.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

„Бих застанал зад всяка подобна инициатива, защото искам да започнем да създаваме повече условия децата да взимат решения сами”, каза областният управител, който също се включи в дискусията и сподели, че детето трябва само да развие уменията си, да му се даде пълна свобода, а родителите и учителите само да го напътстват.

„Децата са като водата!” – каза Николай Сираков и обясни, че така както не можем да спрем водата, но можем да насочим нейния път, така трябва да насочваме и децата, но да оставим те сами да вземат своите решения. Ако дадем свобода на детето, ние му даваме и отговорност и постепенно се формира като личност” – категоричен бе областният управител, който напомни още, че децата са наше огледално отражение, затова не трябва да забравяме, че те се възпитават най-добре с личен пример.

Петя Димитрова сподели, че често се обяснява, че децата нямат капацитет, но това е защото мнението им се взема трудно по една или друга причина. Важно да се знае е, че детското участие е информирано и доброволно включване на всяко дете, включително на деца от маргинализирани общонсти, на различна възраст и с различна способност във вземане на решение по всички теми, които засягат техния живот.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Въпреки че постигането на тази цел е трудно има и обещаващи примери в страната, обясни държавният експерт.

В област Габрово например има добри практики за детско включване като сформираните ученически съвети в ОУ „Неофит Рилски”, ОУ „Цанко Дюстабанов”, ОУ „Христо Ботев”, СОУ „Райчо Каролев”. Една от инициативите им е организиране по метода „Връстници обучават връстници”. Ученически парламенти и съвети са създадени и към СОУ „Максим Райкович” и ПГИ „Рачо Стоянов” в Дряново, както и в много училища в община Севлиево. Техни представители вземат участие в заседания на педагогическия съвет, работят по въпроси, свързани с обучението и организацията на училищния живот и за подобряване на училищната среда.

Напоследък няма международен документ или проведен форум по правата на детето, в който темата за детското участие да не е застъпена. С времето говоренето се променя – от насърчаване към поддържане на прилагането.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Прокурор Рачева и следовател Йорданов с открит урок пред единадесетокласници от НАГ

Published

on

Като участник в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна година, Окръжна прокуратура – Габрово проведе поредна среща с ученици от ХІ-ти клас на Национална Априловска гимназия.

Срещата беше организирана в Актовата зала на учебното заведение. Прокурор Людмила Рачева от Окръжна прокуратура – Габрово запозна учениците с професията прокурор, сподели основните му функции, отговорността на професията към очакванията на обществото.

Атанас Йорданов, завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово обясни на учениците практически детайли от работата на следователя непосредствено след извършване на престъпление и важността на неотложните следствени действия, с които той е пряко ангажиран, и трудностите, които могат да възникнат при разследването.

На учениците бяха представени казуси от практиката в Габровския съдебен окръг, които предизвикаха голям интерес.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителна кампания „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ в Габрово

Published

on

Благотворителна кампания в подкрепа на хора, изпаднали в нужда, се организира в Габрово в навечерието на Най-светлите празници. Инициатор на каузата е Иванка Маринова, която през миналата година бе удостоена с наградата „Доброволец на година“ на Община Габрово.

Кампанията „Сбъдни Коледна мечта заедно с мен“ цели подпомагането на възрастни хора, болни, майки с деца и други уязвими групи в нашия град. Всеки, който желае и има възможност, може да я подкрепи като направи дарение. Могат да бъдат дарявани перални, дърва за огрев, хладилници, печки, нови дрехи, телевизори, обувки, храна, завивки, консерви и всичко, което е по възможностите му, както и парични средства.

Благотворителната кауза ще приключи на 12 декември. Кутиите за набиране на парични средства вече са поставени в трите магазина на „SCANDINAVIA standard & shopping“ в Габрово, на адрес: ул.“Шипка“ 9 Е, ул.“Николаевска“ 2 и ул.“Кожарска“1.

Желаещите да подкрепят хората в нужда могат да се свържат с Иванка Маринова чрез Фейсбук профила ѝ, или да пишат на: ivanka_marinova_ivanova@abv.bg . В ход е изготвянето на списък, с хора изпаднали в трудно положение, които дори не подозират, че ще бъдат зарадвани с нещо, от което се нуждаят и мечтаят да получат.

„Всяко едно от моите джуджета има важната задача, а именно да разбере кой от какво точно се нуждае най-много. Ако искате да се включите и да подкрепите Коледната ни магия, моля да свържете се с мен!“, споделя Иванка Маринова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Колективни трудови договори за образованието в Дряново и Трявна

Published

on

Тази седмица се подписаха Общински колективни трудови договори за предучилищното и училищно образование в Дряново и Трявна. Първо това се случи в понеделник, 5 декември в Дряново, където кметът Трифон Панчев, общинският съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в Република България сключиха ново двугодишно споразумение, което влиза в сила от началото на октомври и е второ за мандата на общинското ръководство.

В четвъртък, 8 декември в Трявна за първи път социалните партньори се договориха за системата на образованието на общинско ниво. Кметът Силвия Кръстева е първия кмет, който облича в документ ангажираността на местната управа към проблемите на учителската гилдия. Редом с Общината, страни по договора са Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” и Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България.

Колективните договорености за Дряново и Трявна предвиждат освен спазването на отрасловите параметри за системата на образованието и допълнителни придобивки на общинско ниво. Денят 25 май се определя като допълнителен платен годишен отпуск за всички образователни институции от двете общини. В Трявна се споразумяха за по-висок размер на заплащането за лекторските часове на педагозите магистри и бакалаври и пет дни платен отпуск за родителите с три и повече деца до 18 години.

Педагози от Дряново и Трявна ще получават награди в две направления. Първото отличие е за принос в развитието на образованието на общината и ще се присъжда на учители с педагогически стаж над 30 години на територията на съответната община и упражнено право на пенсия. Наградата ще се връчва по случай празниците на града или 24 май.

Педагози от училищата и детските градини ще бъдат отличавани и за издигане авторитета на общината при получени национални и международни награди – лични или на техни ученици от олимпиади, конкурси и състезания. Наградата ще се връчва по случай 24 май.

Инициативата за колективното договаряне в Дряново и Трявна бе на Синдиката на българските учители към КНСБ, а проектите на документи и преговорният процес се осъществиха с помощта на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица