Свържи се с нас

Крими

Екстрадират в Амстердам арестувания в Габрово ловчанлия

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С решение от 2 декември, тричленен състав на Окръжен съд – Габрово, председателстван от съдия Минков, допусна предаването на М.К. от Ловеч на властите в Кралство Нидерландия, въз основа на издадена Европейска заповед за арест. Фактическото предаване на лицето на властите в искащата държава се отлага до приключване на наказателно производство водено срещу него в Република България.

Видно от приложените по делото доказателства Европейска заповед за арест за задържане и предаване на българския гражданин М.К. е издадена на 10 юли 2014 година от прокурор при Окръжна прокуратура – Амстердам.

Заповедта е издадена с цел провеждане на наказателно преследване срещу исканото лице, уличено в извършване на престъпления по нидерландския Наказателен кодекс, а именно – ”грабеж с насилие, извършен от две или повече лица”, ”предумишлено противозаконно лишаване от свобода” и „заплаха с насилие”.

С оглед данните по делото съдът счете, че издадената Европейската заповед за арест съответства на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и на Рамковото решение на Съвета на Европа от 13 юни 2002 година.

Съдебният състав прецени, че не са налице предвидените в закона основания за отказ да се изпълни получената заповед и отчете предоставените от искащата страна гаранции, че ако М.К. бъде осъден на лишаване от свобода, ще му бъде разрешено изтърпяване на наказанието в Република България.

По делото са приложени доказателства за наличие на висящо наказателно производство в Република България против същото лице, за извършено документно престъпление, във връзка с което му е взета мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

С оглед изложеното и съгласно разпоредбата на чл.52 ал.1 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест съдът реши, предаването на М.К. на властите в Кралство Нидерландия да се отложи до приключване на наказателното производство срещу него в нашата страна.

Наред с това, съдът определи мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на същия, считано от датата на приключване на наказателното производство у нас до предаването му на чуждите власти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Хванатият с наркооранжерия румънец остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок до 72 часа 55-годишният румънски гражданин за засяване и отглеждане на марихуана. За тежкото криминално деяние ви съобщихме вчера.

Досъдебното производство, водено под ръководството на РП-Габрово, е започнало с претърсване и изземване в имот в дряновското село Саласука, извършено при неотложност в сряда, 23 ноември, при което били намерени саксии със засадени растения от рода на конопа.

Вчера, 24 ноември, в качеството на обвиняем бе привлечен 55-годишен румънски гражданин за това, че от неустановена дата през септември т.г. до 23 ноември, в постройка в с.Саласука, засял в саксии и отглеждал 154 броя растения марихуана, с тегло на листната маса 20,318 кг, на стойност около 50 000 лв, в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила.

Мъжът е задържан с постановление на РП-Габрово за срок до 72 часа, като предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

„Голфаджия“ наду дрегера на над 4 промила след удар в дувар и преобръщане по таван

Published

on

36-годишен мъж от габровското село Донино самокатастрофира тежко, удряйки се в дувар на къща и преобръщайки се по таван, а при проверката за алкохол се оказа, че е шофирал с 4 промила.

Пътнотранспортното произшествие е станало във вторник вечерта, около 18.10 часа в село Копчелиите, когато бил подаден и сигналът от гражданин.

Пристигналият на мястото на катастрофата полицейски екип установил, че 36-годишният водач, управлявайки „Фолксваген Голф“, не контролирал непрекъснато автомобила, излязъл извън пътното платно, ударил се в дувар, след което се обърнал по таван.

Мъжът бил откаран в местната болница с наранявания в областта на ръката, като след прегледа е освободен. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 4.08 промила. Пияният отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията разби наркооранжерия в региона и прибра 55-годишен румънец

Published

on

Полицията иззе 154 канабисови растения, а по случая е задържан 55-годишен румънски гражданин.

Успешната акция е била реализирана вчера, 23 ноември, от криминалисти от дряновското полицейско управление, които предприели претърсване в частен имот в село Саласука.

В една от стаите, приспособена за отглеждане на канабис, открили и иззели 154 канабисови растения, реагирали при полевия наркотест на марихуана.

Допълнително бил намерен полиетиленов плик, съдържащ суха зелена листна маса с тегло 21 грама, също реагирала на марихуана.

Конфискувано било оборудване – лампи с рефлекторни светлоотразители към тях, вентилатори, два радиатора, единадесет туби с течна тор и други съоръжения, способстващи отглеждането на растенията.

За срок до 24 часа бил задържан 55-годишен румънски граждани, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Работата продължава под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица