Свържи се с нас

Култура

Коледно-новогодишна програма

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Празничните събития започват с традиционния коледен концерт на Габровски камерен оркестър. На 9 декември от 19.00 ч. в ХГ „Христо Цокев“ ценителите на класическата музика ще се насладят на изпълненията на музикантите от оркестъра и солистите Божидар Пенев – орган, Христофор Михайлов – цигулка, Хедър Бродбент – цигулка, под диригентската палка на Иван Стоянов.

На 22 декември от 18.00 ч. в зала „Възраждане“ под вещото ръководство на Николай Венков, солистите Цвети Рудева, Стефан Косев и Момчил Косев и Константин Стойчев – цигулка, също ще ви дарят с коледно настроение. „Усмивките са най-добрата коледна украса! Вземете своите и бъдете част от нашата коледна песен!“ – гласи поканата на Оркестър „Габрово“.

На 23 декември от 18.30 часа, зала „Възраждане” ще бъде огласена и заредена с емоции от музикантите, певците и танцьорите на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче”.

Младите хора ще получат своето незабравимо преживяване, поднесено по най-атрактивния и взривяващ начин от своя любимец Криско. Концертът на габровския рапър и групата Ice Cream ще бъде на 16 декември от 19.00 ч. в спортна зала „Орловец“. Цената на билета ще е 3 лв., а билетите ще бъдат пуснати в продажба от 14 декември на касата на спортната зала. Работно време на касата: 14 и 15 декември (понеделник и вторник) от 13.30 до 18.00 ч. В деня на концерта от 13.30 до 19.00 ч.

Традиционното награждаване на 10-те най-добри спортисти на Габрово за 2015 г. ще бъде на 21 декември от 18 ч. в зала „Възраждане”.

Специално внимание е обърнато на тези, които с най-голямо нетърпение очакват празниците и най-искрено вярват в чудеса – децата.

Съботно кино утро с анимационния филм «Овцата Шон» ще зарадват малките габровци на 12 декември от 11.00 ч. в зала «Възраждане». (Цена на билета – 2 лв.) Коледни спектакли за най-малките са подготвили Държавен куклен театър – Габрово и Драматичен театър «Рачо Стоянов».

Дядо Коледа ще пристигне в нашия град на 25 декември в 11.00 часа, на пл. „Възраждане“. По традиция коледарите от Детски фолклорен ансамбъл „Габровче” ще отправят своята благословия за здраве, мир и благоденствие, а верните помощници джуджетата и Снежанка, ще забавляват малки и големи с игри и шеги.

Община Габрово кани габровци и гостите на града, които имат желание да посрещнат Новата година под открито небе, на 31 декември от 23.30 на площад «Възраждане». За празничното настроение в последните минути на 2015 и началото на 2016 се погрижат музикантите от оркестър „Габрово”. Новогодишна наздравица ще вдигнем под светлините на зрелищно илюминационно шоу.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица