Свържи се с нас

Икономика

Иновационен лагер с ученици от ПГТ „Пенчо Семов“

Published

on

снимка: ПГТ "Пенчо Семов"

снимка: ПГТ „Пенчо Семов“

За шести пореден път Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово се включи в световната седмица по предприемачество, инициатива на Фондация Джуниър Ачийвмънт България. Тази година се проведе Иновационен лагер с ученици от 12 „а” клас, специалност „Икономика и мениджмънт”.

Това е нов образователен подход, прилагащ принципа на „учене чрез правене”. Чрез него учениците развиват своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми и се научават да работят под напрежение в много кратки срокове.

Методът представлява интензивен уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците в екип мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и предлагат идеи за успешното му решаване.

снимка: ПГТ "Пенчо Семов"

снимка: ПГТ „Пенчо Семов“

По време на Иновационния лагер се обявява предизвикателството. Учениците, разделени на екипи трябваше да предложат решение, като разполагат с информация, чрез достъп до Интернет, и компютърни ресурси.

Казусът, върху който работиха ученици от цялата страна, тази година бе : „Имате възможност да предложите нов предмет, който да бъде въведен в училище. Какво е вашето предложение? С какво този предмет би допринесъл учениците да са подготвени за това, което ги очаква в бъдеще? С какво точно този предмет има способността да направи света по-добро място за живеене?”

На 25 ноември в Ритуалната заяла на Община Габрово се проведе заключителната част на лагера, в която учениците представиха своите идеи за нови учебни предмети пред свои съученици, представители на институции и работодатели.

снимка: ПГТ "Пенчо Семов"

снимка: ПГТ „Пенчо Семов“

На събитието присъстваха Лена Георгиева председател на ОБС – Габрово, Нела Рачевиц – зам.- кмет на Община Габрово, Климент Кунев – зам.- кмет на Община Габрово, Снежана Сидерова – председател на постоянна комисия „Образование и наука” при Общински съвет – Габрово, директор на СОУ „Райчо Каролев”, Даниела Василева – директор дирекция „Образование и социални дейности”, Георги Маринов – началник на Регионален инспекторат по образование – Габрово, Ивелина Ненова – старши експерт „Професионално образование” в Регионален инспекторат по образование – Габрово, Павлина Макашелова и Катя Робова – главни експерти в дирекция „Образование и социални дейности”, Маринела Събева – управител на Областен информационен център, Мариела Петрова – изпълнителен директор на РСО „Стара планина”, Светла Начева – председател на областната структура на синдикат Подкрепа, Георги Георгиев – собственик на счетоводна кантора, Андреана Недева и Илияна Новикова – представители на ИМКА-Габрово.

Фокусът на екипите от ученици се съсредоточи върху необходимостта в учебните планове да влязат следните предмети: „Кариерно развитие – практика”, „Риторика и поведение”, „Екологично образование”, „Етикет и възпитание”.

В презентациите се включиха всички ученици от екипите, като защитиха аргументирано своите виждания за промените в учебните планове и програми, показаха задълбочени познания и актива гражданска позиция.

Сертификатите на участниците бяха връчени от госпожа Лена Георгиева – председател на Общински съвет – Габрово.

Световната седмица по предприемачество е инициатива на Ewing Marion Kauffman Foundation и Make Your Mark и обединява държави от всички континенти. Тя стартира през 2008 г. с цел да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение, творческа мисъл. и да превърнат идеите си в реалност. Официален домакин на Седмицата по предприемачество за България е Джуниър Ачийвмънт България.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица