Свържи се с нас

Икономика

Иновационен лагер с ученици от ПГТ „Пенчо Семов“

Published

on

снимка: ПГТ "Пенчо Семов"

снимка: ПГТ „Пенчо Семов“

За шести пореден път Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово се включи в световната седмица по предприемачество, инициатива на Фондация Джуниър Ачийвмънт България. Тази година се проведе Иновационен лагер с ученици от 12 „а” клас, специалност „Икономика и мениджмънт”.

Това е нов образователен подход, прилагащ принципа на „учене чрез правене”. Чрез него учениците развиват своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми и се научават да работят под напрежение в много кратки срокове.

Методът представлява интензивен уъркшоп за генериране на идеи, по време на който учениците в екип мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и предлагат идеи за успешното му решаване.

снимка: ПГТ "Пенчо Семов"

снимка: ПГТ „Пенчо Семов“

По време на Иновационния лагер се обявява предизвикателството. Учениците, разделени на екипи трябваше да предложат решение, като разполагат с информация, чрез достъп до Интернет, и компютърни ресурси.

Казусът, върху който работиха ученици от цялата страна, тази година бе : „Имате възможност да предложите нов предмет, който да бъде въведен в училище. Какво е вашето предложение? С какво този предмет би допринесъл учениците да са подготвени за това, което ги очаква в бъдеще? С какво точно този предмет има способността да направи света по-добро място за живеене?”

На 25 ноември в Ритуалната заяла на Община Габрово се проведе заключителната част на лагера, в която учениците представиха своите идеи за нови учебни предмети пред свои съученици, представители на институции и работодатели.

снимка: ПГТ "Пенчо Семов"

снимка: ПГТ „Пенчо Семов“

На събитието присъстваха Лена Георгиева председател на ОБС – Габрово, Нела Рачевиц – зам.- кмет на Община Габрово, Климент Кунев – зам.- кмет на Община Габрово, Снежана Сидерова – председател на постоянна комисия „Образование и наука” при Общински съвет – Габрово, директор на СОУ „Райчо Каролев”, Даниела Василева – директор дирекция „Образование и социални дейности”, Георги Маринов – началник на Регионален инспекторат по образование – Габрово, Ивелина Ненова – старши експерт „Професионално образование” в Регионален инспекторат по образование – Габрово, Павлина Макашелова и Катя Робова – главни експерти в дирекция „Образование и социални дейности”, Маринела Събева – управител на Областен информационен център, Мариела Петрова – изпълнителен директор на РСО „Стара планина”, Светла Начева – председател на областната структура на синдикат Подкрепа, Георги Георгиев – собственик на счетоводна кантора, Андреана Недева и Илияна Новикова – представители на ИМКА-Габрово.

Фокусът на екипите от ученици се съсредоточи върху необходимостта в учебните планове да влязат следните предмети: „Кариерно развитие – практика”, „Риторика и поведение”, „Екологично образование”, „Етикет и възпитание”.

В презентациите се включиха всички ученици от екипите, като защитиха аргументирано своите виждания за промените в учебните планове и програми, показаха задълбочени познания и актива гражданска позиция.

Сертификатите на участниците бяха връчени от госпожа Лена Георгиева – председател на Общински съвет – Габрово.

Световната седмица по предприемачество е инициатива на Ewing Marion Kauffman Foundation и Make Your Mark и обединява държави от всички континенти. Тя стартира през 2008 г. с цел да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение, творческа мисъл. и да превърнат идеите си в реалност. Официален домакин на Седмицата по предприемачество за България е Джуниър Ачийвмънт България.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Габрово е партньор в международен проект за енергийни градове

Published

on

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за интегрирани решения за плюсово енергийни и жизнени градове. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Финансирането е по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, приоритет „Интелигентни градове и общности“.

Идеята е да бъдат приложени иновативни модели в градското планиране, инфраструктурата и услугите, които засягат пряко общността, инвеститорите и индустрията, следвайки концепцията за развитие на интелигентни енергийни системи.

Разработката предвижда Община Габрово да приложи съвременни решения при въвеждането на енергоспестяващи мерки в съществуващи сгради, използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и популяризиране на екологичната мобилност.

Изпълнението на дейностите е заложено в Плана за устойчиво енергийно развитие на общината. Участници в проекта са 53 организации от 14 европейски държави. Водещи градове са Дижон (Франция) и Турку (Финландия). Техни последователи ще бъдат Ботошани (Румъния), Брюксел (Белгия), Птолемаида (Гърция), Сарагоса (Испания), Северодонецк (Украйна) и Габрово. Останалите партньори са университети, научни институции, центрове за развойна дейност, НПО и частни фирми в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ.

Водещите градове ще реализират интегрирани решения за увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност в сградния сектор.

Добрите практики ще бъдат ползвани за създаване на сходни планове за приложимост при последователите.

Общата стойност на проекта е 23 558 437.25 евро, като бюджетът за Габрово е 200 000 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Дейностите стартират през този месец и ще продължат до октомври 2025 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП – Габрово напомни за здравните осигуровки

Published

on

От офиса на НАП в Габрово информират, че заради епидемията от КОВИД-19, по-малко габровци участваха в летните кампании в туризма, търговията с уличните щандове, селскостопанските дейности и строителните работи.

С приключване на сезона и оставането им без постоянна работа сезонните работници трябва да предприемат някои действия, за да не се прекъсва здравното им осигуряване.

Основното е, че след изтичането на временните им договори, сезонно наетите работници трябва сами да плащат здравните си осигуровки, ако не започнат друга работа или не се регистрират на трудовата борса с право на обезщетение.

За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се предоставят от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно и декларация образец №7 в офиса на НАП в Габрово, на ул. „Радецка“ №11.

Гражданите, които са трайно безработни, не получават обезщетение от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Това означава, че здравната вноска за месец септември 2020 г. трябва да се внесе най-късно до 26 октомври 2020 г., защото 25-то число на този месец е в почивния ден неделя.

Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица за тази година е 24,40 лв. Декларация образец 7 се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца).

Справка, за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, може да се направи в офиса на НАП в Габрово или на интернет страницата на Агенцията www.nap.bg , а така също и на нейния информационния телефон 0700 18 700.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Дни на кариерата“ на 20 октомври в ТУ – Габрово

Published

on

Технически университет – Габрово ще бъде домакин на националния форум „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“. Събитието ще се състои на 20 октомври от 10.00 до 14.00 часа в сградата на Университетската библиотека.

Ще участват водещи български и международни компании, които търсят служители с умения в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Според статистиката от последните издания на „Дни на кариерата“ всеки шести посетител на форума е получил предложение след среща с компания изложител.

По време на „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“ личният контакт е изключително важен. Вместо да се изгубят в дългия процес за подбор на кадри, на изложението младите хора могат да осъществят пряк контакт с работодателите.

Сред големите плюсове на тези срещи е, че помагат за изграждане на поведение по време на интервю и дават възможност за запознаване с реалните знания и умения, които пазарът търси.

Онези, които не успеят на живо, могат да се включат в онлайн изданието на 21 октомври 2020 г. Виртуалният ден ще продължи от 11.00 до 17.00 часа в платформата на Brazen Technologies. За участие е необходима регистрация на: https://bit.ly/3nbqSg6.

Единадесетото издание на изложението се проведе също в София, Пловдив и Варна. Допълнителна информация за участващите фирми и програмата следете на интернет страницата на събитието – https://careerdays.bg/bg/it-careerdays.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица