Свържи се с нас

Култура

Служителите на музеи, галерии и библиотеки излязоха на протест

Над 160 служители от музеите, галериите и регионалната библиотека протестираха днес в област Габрово

Published

on

снимка: Регионален съвет на КНСБ - Габрово

снимка: Регионален съвет на КНСБ – Габрово

Над 160 служители от музеите, галериите и регионалната библиотека протестираха днес на работните си места в област Габрово, с призивите „Стига мизерия!”, „Стига лъжи!”, „За достойни доходи!”. Това съобщиха от Регионален съвет на КНСБ – Габрово.

Протестната акция се организира от синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа” и е под надслов „Ден на недоволството”.

снимка: Регионален съвет на КНСБ - Габрово

снимка: Регионален съвет на КНСБ – Габрово

Участие в протеста от област Габрово взеха служителите и синдикалните структури на КНСБ от АЕК „Етър” – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Исторически музей – Севлиево, Градска художествена галерия – Севлиево. В Трявна освен Старото школо и Даскаловата къща, врати в деня на протеста отвори и Славейковата къща.

снимка: Регионален съвет на КНСБ - Габрово

снимка: Регионален съвет на КНСБ – Габрово

Символичните протестни действия в региона се проведоха с носене на лентички, на които пише „КНСБ Протест”, поставяне на входовете на музеите, галериите и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” на Протестна декларация с исканията и предоставяне на същата на посетителите на музеите, галериите и библиотеките, с цел оповестяване на проблемите в бранша.

Декларацията бе изпратена и на Областния управител и кметовете на Габрово, Севлиево и Трявна.

На днешния ден работещите в музеите, художествените галерии и библиотеките казаха: „НЕ” на това висококвалифицирани специалисти да работят с ниски заплати, на невъзможността за осигуряване на минимални условия за опазване на културното наследство на България и равен достъп на гражданите до информация и знание – задължения от Закона за обществените библиотеки и от Закона за културното наследство!

Работещите в музеите, галериите и библиотеките представиха и исканията си, които са:
1. Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство!
2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер!
3. Да бъде увеличен Единният разходен стандарт на библиотеките с регионален характер!
4. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи!
5. Да бъде увеличен допълващият стандарт за управление на закритите площи при библиотеките!
6. Да се увеличи работната заплата минимум с 50%!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица