Свържи се с нас

Новини

Омбудсманът Мая Манолова предлага закриване на интернатите

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Омбудсманът на Република България Мая Манолова ще поиска да бъдат закрити специализираните възпитателни училища – интернати, тъй като те генерират престъпност и не изпълняват целите, за които са създадени.

Това коментира пред габровски журналисти Мая Манолова, която е включена в инициативата на Министерство на правосъдието за създаване на нова концепция за детско правосъдие.

По думите й тези заведения от затворен тип трябва да бъдат заменени от други, по-модерни и по-адекватни на съвременните условия.

Омбудсманът посети възпитателното училище-интернат в дряновското село Керека, за да се запознае доколко са изпълнени препоръките на институцията, дадени при предна проверка, както и какво е състояние на възпитателния и учебния процес при работата с малолетни и непълнолетни, настанени там.

„За съжаление проблемите в тези интернати се неглижират и нещата не се променят съществено. Няма как да не се отчете подобряването в материално-техническата база и изпълнената препоръка всяко едно дете да има свое досие – с личната му история, с медицинските показания за него.

Най-притеснителното обаче е,  че по начина, по който тези интернати са структурирани не изпълняват основната си функция. Трудно едно дете може да бъде превъзпитано в подобно заведение. По-скоро там се генерира нова престъпност. Трудно тези интернати отговарят на минималните цели и стандарти на средното образование.

На практика там учебният процес е изцяло неглижиран. Съобразно възможностите си педагозите се грижат за децата, но на практика целите на това да бъде превъзпитано и обучавано едно дете много трудно се постига.

В тази връзка сме се включени в работата на Министерство на правосъдието по създаването на нова концепция за детско правосъдие и нашето становище ще бъде подобни домове да бъдат закрити. И да бъдат заменени с други алтернативни форми, адекватни на съвременните условия.

Не е нормално, независимо че децата са там заради противообществени прояви и престъпления, те да живеят при подобни условия – без лични вещи, без лични шкафчета. Това се разминава със съвременната визия за превъзпитанието, включително и за целите на наказанието“, аргументира се омбудсманът Мая Манолова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица