Свържи се с нас

Новини

Балкански турнир по хандбал започва в зала „Орловец“

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

снимка: sport-gabrovo.com

Балкански турнир по хандбал за юноши и девойки родени след 1998 година започва от петък до неделя в Габрово. В спортна зала „Орловец“ ще се срещнат съставите на Румъния, Македония, Косово и България.

Четирите тима при двата пола ще изиграят по един мач по между си, по системата „всеки срещу всеки“. Срещите са по четири на ден – две при силния пол и две при дамите. В петък и събота двубоите са от 12, 14, 16 и 18 часа, а в неделния ден ще започнат от 9 сутринта. Церемонията по закриване и награждаване на призьорите е планирана за 16 часа.

Българският национален отбор за девойки е селектиран от треньорите на „Шумен 98“ Николай Начев и Десислава Илиева. Те са включили в разширения състав 18 момичета. Представителките на „Бъки“ са пет – вратарката Ивон Дюлгерова, Ива Георгиева, Габриела Георгиева, Надежда Димитрова и Мадлен Тодорова. По пет са също състезателките от „Етър 64“ – Мария Спиридонова, Антония Игнатова, Мартина Харалампиева, Денислава Петрова, Кристияна Караманлиева и „Хасково“ – Валерия Миладинова, Мария Димитрова, Маринела Панайотова, Християна Петрова, Лили Николаева. От „Ники спорт“ (Сливница) повиканите са две – Гергана Грозданова и Сара Тодорова, а от „Шумен 98“ е включена Ирене Иванова.

За юношеският национален отбор родени 1998/1999 година това ще бъде един от тестовете преди участието на Европейското първенство до 18 години в Дивизия 2, на което страната ни ще бъде домакин през лятото на следващата година във Варна. Старши треньорът Йордан Димитров и помощникът му Иван Радев са включили в групата за турнира в Габрово 20 състезатели. 17 са представителите на „Фрегата“ (Бургас) – Ерсин Хюсеин, Живко Кимрянов, Павел Данаилов, Росен Колев, Здравко Славов, Пресиян Русенов, Дилян Илиев, Станислав Йорданов, Евгени Христов, Милен Стоянов, Иван Грамчев, Иван Маджаров, Мартин Тодоров, Йордан Михнев, Георги Славчев, Янко Арнаудов, Ивелин Йорданов. По един са състезателите на ХК „Добруджа“ (Добрич) – Михаил Нейчев, ХК „Албатрос“ (Бургас) – Йоан Джока и „Спартак“ (Варна) – Георги Стоянов.

Според предварителната програма двата български отбора ще открият турнира в петък с двубои срещу Македония, съответно от 12 часа девойките и от 14 часа юношите. След тях ще се срещнат съставите на Косово и Румъния. Възможно е обаче да настъпят и промени в реда на срещите за петъчния ден.

Ето и пълната програма:

20 ноември, петък

12:00 девойки Македония – България
14:00 юноши Македония – България
16.00 девойки Косово – Румъния
18:00 юноши Косово – Румъния

21 ноември, събота

12:00 девойки Румъния – Македония
14:00 юноши Румъния – Македония
16.00 девойки България – Косово
18:00 юноши България – Косово

22 ноември, неделя

09:00 девойки Македония – Косово
10:50 юноши Македония – Косово
13:40 девойки България – Румъния
14:30 юноши България – Румъния
16:00 – Награждаване

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това не кореспондиращо със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, човекът потърсил ни, за да дадем гласност, се надява компетентните институции да се самосезират замърсяването на въздуха да бъде преустановено. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Предприеха мерки против разпространението на шарка в градини и училища

Published

on

След получено официално писмо от Регионална здравна инспекция – Габрово до четирите общини на територията на областта, бе съобщено, че вече са предприети всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на скарлатина и варицела при децата от детските и учебни заведения.

„Веднага сме информирали директорите на детските и учебни заведения на територията на община Трявна и са предприети необходимите превантивни мерки за осигуряване безопасността и здравето на децата, които посещават градините и училищата при нас. Държим родителите и работещия персонал да бъдат спокойни, тъй като сме обърнали внимание за стриктно спазване на сутрешния филтър и извършване на задължителната дезинфекция и проветряване на помещенията!“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

По отношение на дезинфекция на повърхностите и проветряване в детските и учебни заведения, РЗИ – Габрово препоръчва провеждането на конкретни дейности, свързани с провеждане на ежедневно минимум двукратно влажно почистване и дезинфекция на всички помещения като: занимални, спални, учебни кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници, коридори и др., и критични точки в тях – подове, маси, дръжки на врати, парапети, уреди за работа и игра, учебни пособия (мишки, клавиатури, микроскопи, инструменти в работилниците и други подобни пособия), тоалетни чинии, мивки, кранове и други, а на санитарните помещения неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция.

Препоръчва се още стриктно спазване на изисквания за извършване на дезинфекция на гърнетата на децата от яслените групи, като се използва отделна престилка и след обслужване на всяко дете помощник-възпитателите задължително измиват и дезинфекцират ръцете си.

Провеждането на дезинфекция на приборите и съдовете за хранене след всяка употреба. Трапезната посуда и приборите за хранене да се подлагат на почистване и химиотермодезинфекция след всяка употреба.

„Дезинфекцията се извършва с разрешени от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара биоцидни препарати, които са включени в Регистъра на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещество и смеси, публикуван на електронната страница на МЗ“, допълват още от РЗИ-Габрово.

За осигуряване безопасността и здравето на децата и предотвратяване разпространението на зарази сред тях, в детските заведения е необходимо извършването на ежедневно измиване с вода и сапун на играчки, маси и столове. Да се използват само играчки, които позволяват измиване и провеждане на минимум двукратно дневно проветряване на помещенията за 30 минути в отсъствие на децата (преди пристигането им и след обяд).

Проветряване на всички помещения често, до 5 минути на всеки астрономически час в работния ден. Ежедневно изтупване на спално бельо, ежеседмично на завивките и килимите и ежемесечно на дюшеците (матраците). Провеждане на термодезинфекция на спалното бельо при всяко изпиране и последващо изглаждане с гореща ютия, са сред останалите задължителни действия.

В училищата, освен посоченото по-горе, е задължително провеждането на почистване и дезинфекция и между двете смени, проветряване на учебните стаи по време на всяко междучасие и/или по-често в съответствие с метеорологичните условия, провеждане на почистване и дезинфекция на училищните автобуси преди първия курс, а впоследтсвие след всеки курс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица