Свържи се с нас

Новини

Кампания на Момчил Неков за признаване на умения, придобити от неформално обучение

снимка: www.mnekov.eu

снимка: www.mnekov.eu

Европейската мрежа Солидар представена от генералния секретар Кони Ройтер и евродепутата Момчил Неков обявиха старта на европейската кампания за Признаване на уменията придобити от неформалното и самостоятелно обучение. Това стана по време на кръгла маса посветена на темата, организирана от Неков в Брюксел.

Препоръките на Съвета за признаване на уменията придобити от неформалното и самостоятелно обучение поставят основите на засилващо се сътрудничество между ЕС и страните членки. До 2018г. всяка от тях трябва да има своя национална рамка за утвърждаване на уменията придобити от неформалното и самостоятелно обучение. Въпреки това реалността показва, че повечето държави се нуждаят от развиването на всеобхватни стратегии за признаване на уменията, смятат от Солидар.

В дискусията се включиха представители на Европейската комисия, Европейският център за професионална подготовка и българската Национална агенция за професионално образование и обучение. Пенка Ганева, представител на тази агенция сподели, че в рамките на проекта за признаване на умения – „Нова възможност за моето бъдеще“ са били консултирани 14 469 български граждани. От тях 7 484 са подали документи, а 6 721 са получили сертификати. „Във времена на растящи социални неравенства в нашите общества и други предизвикателства, като например броят на бежанците и мигрантите, които ще имат нужда от подкрепа при своята интеграция в пазара на труда, признаването на уменията, знанията и компетенциите поставят основите на нови възможности.“, заяви Кони Ройтер, генерален секретар на Солидар.

На свой ред евродепутатът Момчил Неков сподели, че „днес сме изправени пред ситуация на рязко увеличаване на безработицата, особено сред младите хора, както и все по-големи разминавания между уменията на търсещите работа и изискванията на работодателите. Уменията придобити от неформалното и самостоятелно обучение трябва да бъдат признати не само защото дават на младежите нужните знания необходими за дадената работа, но също така тези умения допринасят за персоналното развитие и превръщат обучаващите се в проактивни, отговорни и с широк мироглед граждани“.

Солидар обяви подкрепата си за усилията на Неков, заедно да ангажират институциите, гражданското общество и социалните партньори да подкрепят европейската кампания за Признаване уменията придобити от неформалното и самостоятелно обучение.

Солидар е европейска мрежа от неправителствени организации, работещи за постигане на социална справедливост в Европа и по света. В нея членуват 60 организации от 27 страни (22 от които са страни от ЕС).

снимка: www.mnekov.eu

снимка: www.mnekov.eu

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция „наркотици“ в районите около училища в Севлиево

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена от 13 до 19 януари в Севлиево, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода на акцията и полицейските действия били проверени 429 моторни превозни средства, 663 души, шест училища, два градски парка и 3 нощни заведения.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

По отношение на престъпленията, свързани с наркотици, от пресцентъра на полицията съобщиха още и за арестуван 23-годишен габровец, но при специализирана операция в областния град.

Белезниците на ръцете му щракнали в събота вечерта, около 21.50 часа на улица „Никола Василиади“ в Габрово. Тогава полицейски служители извършили проверка на 23-годишния жител на града, като при извършените процесуално-следствени действия било установено, че младият мъж придобил и държи в себе си „свивка“ от станиол.

Тя съдържала суха зелена листна маса, която при направения на място полеви наркотест дала характерна реакция и оцветяване на наркотичното вещество марихуана. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бабинден в ДГ „Ран Босилек“

Бабинден е един от големите народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Днес Бабинден се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Така празнуваха днес и децата от ДГ”Ран Босилек” – с много песни, танци и весело настроение поздравиха своите баби с празника и изказаха своята обич и признателност към тях.

Възрастните хора са най-добрите помощници в отглеждането на внуците, като им предават знания за обичаи, традиции, местна история, любими детски приказки и спомени, свързани със собствените им семейства.

снимка: Община Габрово

Децата – най-важното в живота ни, са тачени и от предците ни. Важно било да се раждат здрави, хубави и умни деца. „Къща без деца огън да я гори“, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето“.

От детската градина се връчиха благодарствени грамоти за всички баби – гостували на празника, заради грижите и обичта им към младото поколение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

снимка: Музей „Етър“

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица