Свържи се с нас

Крими

Ало – шмекерите се „трудят“ над 15 сценария

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Телефонните измамници действат по поне 15 сценария, за да измъкнат пари от гражданите и най-вече от възрастните хора.

Сред по-новите сценарии е „Саниране или ремонт на жилища“, по който измамниците уговарят възрастни хора, че ще бъдат „рекламно лице“ на фирма. Дава се обещание, че жилищата ще бъдат санирани за минимална сума с условието цената на услугата да не бъде споменавана пред други хора. По-късно на потърпевшите се предоставя договор, който подписват, без да разбират, и се налага да заплатят сума в пъти по-голяма от първоначално договорената, поясняват от полицията.В друг случай измамниците се представят за служители на общината в кампания за обновяване на жилища. Гражданите са уговаряни да дадат пари, които след ремонта уж ще им бъдат възстановени от общината.

Други използвани често схеми за измама са „Внасяне на гаранция за родственик, предизвикал катастрофа“, „Пари за лечение на близък, пострадал при пътна злополука“, „Освобождаване на колетна пратка“, „Печалба от лотарията“ и други.

Според друг сценарий хората получават обаждане от „служител“ на пожарната, който съобщава, че близък е пострадал при пожар и е настанен в болница с изгаряния по тялото. За лечението му са нужни средства.

Обаждане от „служител“ на енергоразпределително дружество, също е сред използваните „сюжети“. След „справка“ за партидния номер на електромера, имената, номера на телефона Ви и др. данни, служителят съобщава, че Ваш близък има неплатена сметка и трябва да му „помогнете“, като платите сумата.

Обаждане с предложение за покупка на лековити билки. Представител на фирма-вносител на „лечебните продукти“ провежда разговор с Вас относно Вашето здравословно състояние и в зависимост от конкретните проблеми, които споделяте, Ви предлага изключително ценни билки. Фактът, че са с мощни лечебни сили и са внесени от чужбина обяснява високата им цена – над 1500 евро.

Обаждане от представител на лотарийни игри, който Ви информира, че сте сред малкото късметлии, спечелили голяма парична награда /обикновено около 10 000 лв./. За да получите сумата обаче трябва да платите предварително данък върху печалбата.

Бъдете внимателни и спазвате основното правило за недопускане на измами – след получаване на подобно обаждане, колкото и убедително да звучи то, задължително търсете връзка със свои близки и с полицията. В никакъв случай и по никакъв повод не давайте пари и ценности на непознати!

От полицията апелират към гражданите да предупреждават възрастните си близки за възможните телефонни измами и да им обясняват как да реагират, ако им бъде отправена „оферта“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Мащабна полицейска акция срещу престъпността в Габровско

Published

on

Акцията се проведе вчера, като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътната безопасност, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В полицейската операция участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, НАП Габрово.

Обект на проверка бяха различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

Проверени са били общо 414 граждани, 320 автомобила, 32 лица с криминални прояви, 22 сборища на криминално проявени, 13 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 15 автоморги, автосервиза и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 27 търговски обекта. Издирено е 1 лице.

Съставени са били 11 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. Съставени са 75 акта за установяване на административни нарушения. Разкрити са 9 престъпления. Образувани са 2 бързи и 3 досъдебни производства. Задържани са 6 лица.

Криминалисти от габровската полиция задържали мъж и жена за притежание на наркотици. В хода на извършено претърсване в жилището, обитавано от лицата, служителите са намерили и иззели 2,8 грама пико; 2,4 грама екстази; 8,3 грама амфетамин и над 17 грама марихуана.

Около 16.45 часа на ул. „П.Р. Славейков“ в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка 43-годишен мъж. Установено, че той е придобил и държи в себе си близо 2 грама марихуана.

Близо час по-рано, в 15.30 часа в севлиевския ж.к. „Д-р Атанас Москов“ бил спрян за проверка 17-годишен местен жител. Установено било, че момчето придобило и държи в себе си над 3 грама амфетамин.

Полицейски екипи съвместно със служители на  РДГ – Габрово извършили проверки на адреси на територията на областта. В склад в Габрово били намерени 10 куб. метър дърва за огрев „, немаркирани с контролна горска марка.

В 13.40 часа в района на село Ловнидол бил спрян за полицейска проверка лек автомобил “Киа Рио“, управляван от 55-годишен габровец. Мъжът не представил шофьорска книжка, като при извършената справка било установено, че е неправоспособен и управлява автомобила в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото деяние.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица