Свържи се с нас

Култура

Четири концерта за по-малко от седмица

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Днес, 18 ноември, от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“, на Габровския камерен оркестър ще гостуват младата диригентка Мария Бикова и пианистката Галина Апостолова. Програмата, съставена от желания на публиката, включва първото изпълнение в България на Концерт за пиано и оркестър във фа мажор от чешкия бароков композитор Иржи Бенда, Симфония № 2 от Артур Онегер и две пиеси от Димитър Тъпков. Цените на билетите са 3 лева. За ученици, студенти и лица над 65 години входът е свободен.

Два дни по-късно, 20 ноември, отново в ХГ „Христо Цокев”, известният габровски музикант Илко Илиев ще отбележи своя 70-годишен юбилей с авторски джаз-концерт. Той включва изпълнения на Габровски камерен оркестър с диригент Иван Стоянов и солисти – Илко Илиев – кларинет и алт саксофон, Бистра Мамулева – пиано, Цветомир Цанков и Драгомира Драшкова – вокали. Публиката ще може да се наслади на изпълнения на Камерния хор „Петър Черакчиев” при НАГ с диригент Виолета Василева. Входът е свободен!

В съботния ден, 21 ноември, на същото място, но в 11.00 часа, ще започне Съботното детско утро с участието на деца – пианисти от Музикален клуб „Весела“ с преподавател Весела Пенева. Диригент ще бъде Иван Стоянов, а солист Георги Василев – пиано. Георги е ученик в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на Дарина Кантарджиева. В програмата са включени Й. С. Бах – Концерт за пиано и оркестър във фа минор, Фр. Шопен, Ф. Лист, C. Рахманинов, Б. Барток, А. Стоянов и други. Входът е свободен.

За всички любители на музиката концертният живот в Габрово продължава и на 22.11, неделя, този път от 11.30 часа, в ХГ „Христо Цокев” ще гостуват хърватските пианистки Жанина Билич, Тамара Юркич и виолистът Крешимир Пустички. В партньорство с български изпълнители ще бъде представено творчеството на хърватските композитори Борислав Шилуш, Божидар Кунц, Дора Пеячевич, Дубравко Детони, Игор Кулиерич, Марко Руждяк, Саня Дракулич и други. Неделното матине е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица