Свържи се с нас

Култура

„Гледни точки“ отварят среща за разговор тази вечер

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Съвместната изложба „Гледни точки“ на Петринел Гочев, Рин Ямамура и Росина Пенчева ще бъде открита тази вечер, 13 ноември, от 18:00 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Ден по-късно, на 14 ноември от 17:00 ч. отново в галерията ще се проведе среща-разговор с Петринел Гочев на тема „Художественият образ – основа на родова, гражданска и национална памет в света на изчезващите граници“.

Събитията са част от проекта „Памет – минало, памет – настояще, памет – бъдеще“, осъществен от НЧ „Христо Смирненски 1949“ с финансовата подкрепа на Програма Култура 2015 на Община Габрово и партньорството на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Художествена галерия „Христо Цокев“ и Държавен архив – Габрово.

Изложбата „Гледни точки“ е вдъхновена от съвместната работа на тримата автори по постановката на габровския театър „Жана д‘Арк“. „Целта ни е да разкрием многообразието от възможни интерпретации по една тема, както и различните прочити на същата творческа тема“, допълват те.

В експозицията са включени работни макети на неконвенционалните костюми на героите, автор на които е Рин Ямамура. Когато за първи път ги вижда, актрисата Гергана Змийчарова (в ролята на Жана) емоционално споделя: “Част от екипа днес видя скиците и макетите за костюмите и сценографията на Рин. Да! Костюмите имат макети – обличат се, събличат се и са достойни за изложба! Вдъхновяващо и респектиращо преживяване! Завиждаме благородно на бъдещата ни публика!”.

Втората част на изложбата е посветена на оригиналните живописни платна на режисьора на спектакъла Петринел Гочев. Това е неговият дебют в Габрово като художник. Някои от сюжетите му са вдъхновени от образа на Жана д’Арк. Част от картините са с внушителните размери  200 х 260 см.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Третата гледна точка е на фотографа Росина Пенчева. В серия от снимки тя проследява целия процес по подготовката на спектакъла – актьорите във и извън образ, сцената преди и след, костюмите преди и по време на представлението и т.н. Рамките са изградени на базата на паралели и позволяват на зрителя да види две гледни точки в едно пространство.

Откриването ще бъде съпроводено от авторската музика на „Жана д‘Арк“ на композитора Ян Руменин.

На следващия ден от 17:00 ч. отново в галерията Петринел Гочев ви кани на среща-разговор на тема „Художественият образ – основа на родова, гражданска и национална памет в света на изчезващите граници. „Образците, на които се основава дискусията, са от областта на архитектурата, скулптурата, живописта и сценичните изкуства, създадени на територията на града. Габрово е място, в което историческите пластове се вплитат един в друг чрез изкуството на архитектурата и скулптурата. Всяко време дава своя естетически отпечатък в градската среда. Тази специфична атмосфера изисква от нас да бъде съхранена и обогатена по един високохудожествен  обмислен начин. Отговорността е наша и на децата ни“, споделя Петринел Гочев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица