Свържи се с нас

Новини

Инспекционна кампания във връзка с масовото саниране на сгради

Published

on

саниране 1

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” подготвя инспекционна кампания във връзка със старта на масовото саниране по проект „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С цел по-ефективно изпълнение на кампанията беше организирано обучение на инспектори от всички дирекции в страната. Разработено е и Методическо помагало за инспектиране по здравословни и безопасни условия на труд при работа чрез въжен достъп, тъй като се предполага, че това ще бъде най-използваният начин при санирането на сградите.

ИА ГИТ обръща внимание, че въженият достъп е изключително рисков и трябва да бъде избиран, като способ за извършване на дейностите по саниране, само в краен случай, когато не е възможно да се използва никакъв друг по-сигурен начин за работа. Техники за въжен достъп са характерни най-вече за краткосрочни работи, в случаите, когато не могат да се използват повдигателни платформи поради височината на работното място или неравния терен, а монтирането на скеле не е оправдано.

Въженият достъп е един от най-рисковите за падане от височина, което пък е сред основните причини за трудовия травматизъм. За да се сведат рисковете до минимум, е важно всяко работно място, което се намира на височина повече от 1,5 м, да се обезопаси срещу падане. Затова при кампанията на санираните обекти инспекторите ще установяват дали са предвидени мерки за защита срещу падане от височина.

По време на проверките инспекторите ще акцентират върху това дали въжената система е двойно осигурена чрез най-малко две поотделно закрепващи се въжета – основно и предпазно. Въжетата трябва да са с подходяща защита, за да се избегне тяхното повреждане от инструменти, химични вещества, огън и др. Ще се проверява и за наличието на предпазни средства за изкачване и слизане и наличието на самоблокираща система, които са в основата на безопасността при работа чрез въжен достъп. Всеки работещ, осъществяващ дейност на въже, трябва да е снабден с обезопасителен колан, свързан с обезопасяващото въже. Рискът от падане или изпускане на инструменти трябва да се сведе до минимум, затова се изисква малките инструменти да са прикрепени към коланите на работещия, а за по-големите да се използва отделна система за окачване.

Цялата екипировка при работа с въжета е важно да премине предварителна визуална и ръчна проверка за годност от компетентно лице, за да се гарантира, че е в добро състояние и функционира правилно. Производителят е длъжен да даде указания за работа с екипировката, които трябва да се спазват стриктно. При оценяването на риска от падане от височина и вземането на мерки за минимизирането му трябва да се има предвид, че влияние оказват както височината на падане, така и структурата на повърхността, върху която е възможно да се падне – дали е бетон, краища на арматура, насипен материал и т.н., степента на физическото натоварване и продължителността на работата (краткосрочна или продължителна). Метеорологичните условия като влага, лед, сняг или вятър също създават потенциална опасност от падане.

За успешната работа с въжета са важни обученията и инструкциите за използването им. Обученията включват и оказване на първа долекарска помощ на паднал и висящ на колана човек. Важно е да има ефективна комуникация между работещите, за да може в случай на инцидент да се окаже незабавна помощ на пострадалия.

Въженият достъп намира приложение в почти всички области на строителството, инфраструктурни проекти, телекомуникации, индустрия, почистване, подготовка на събития и спектакли, в спортните дейности и туризма и др. Практиката за работа чрез този способ е сравнително нова, въведена е от алпинисти, планински водачи и спелеолози през 70-те и 80-те години на 20-и век.

През 2015 г., поради липса на масова дейност по саниране, проверките, извършени от ИА ГИТ, на сгради, които се обновяват цялостно, са единични и резултатите от тях са част от общата статистика за контрола в строителството.

Специалната кампания се планира за 2016 г. Публичността на договорите, сключени по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, дава възможност на инспекторите по труда да идентифицират по-лесно обектите за контрол. За по-ефективното им идентифициране ИА ГИТ разчита много и на кметовете, както и на регионалното министерство.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица