Свържи се с нас

Култура

Произведения на Ботев и Яворов оживяват на японски език

Published

on

калиграфия  МЗ

Габрово и Шумен ще се превърнат в истинско средище на съвременната японска калиграфия. На 4 ноември в Габрово ще се проведе автентична демонстрация по калиграфия от 17.30 ч. в художествена галерия „Христо Цокев“.

калиграфия  МЗ 1В Регионалния исторически музей в Шумен пък на 6 ноември ще бъде представена изложба, изобразяваща красивия и изпълнен с емоции калиграфски свят на изключителния японски калиграф Кихачиро Нишиура. Официалното й откриване ще бъде от 17.30 ч. Изложбата ще остане там до 30 ноември. Входът и за двете събития е свободен.

Акцент на изключителната изложба ще бъдат избрани произведения на Ботев и Яворов, които майсторът калиграф представя в превод на японски език, силно впечатлен от деликатността и мощта на сърдечните тревоги, както и от силата на волята, изразени в поезията на двамата български поети.

Изложбата включва и традиционни калиграфии, както и маслени платна с древни писмени знаци и талисмани. Красивият и изпълнен с емоции калиграфски свят на Нишиура ще бъде показан пред жителите и гостите на Шумен, като в деня на официалното ѝ откриване, както и в Габрово, авторът ще направи демонстрация на своето изкуство пред публика.

калиграфия  МЗ 2Кихачиро Нишиура е не само изтъкнат калиграф, но и майстор на чайна церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо. Той е потомък на Нишиура Енжи, основател на училището за керамика, което бе признато както в Япония, така и в чужбина за изключителната си техника и артистичност.

Потопен в традиционната японска култура от ранно детство, Кихачиро пресътворява света на японската култура и изкуство чрез своя уникален стил на базата на древната философия на Еките. Неговите изложби се посрещат с истински ентусиазъм в Япония и Съединените щати.

Двете събития са част от 26-ите дни на японската култура и се организират от посолството на Япония в България в партньорство с община Габрово и Регионален исторически музей – Шумен.

За Дните на японската култура в България.

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и шеста поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2015 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Honda, Itochu, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица