Свържи се с нас

Новини

Токов удар прекъсна дербито „ВАС Етъра“ – „Laziale“

„Копакабана“ и „Палаузово“ направиха повторение на финала за купата

Published

on

снимка: АНЛ – Габрово

снимка: АНЛ – Габрово

Токов удар и спиране на осветлението прекъснаха дербито на 22 кръг от Английската Неделна Лига на Габрово, между отборите на „ВАС Етъра“ и „Laziale“. Точно на почивката на мача, половината от прожекторите отказаха да работят и мачът бе прекъснат при резултат 2:1 за „макароните“, след два гола на Христо Минчев. Срещата ще бъде доиграна през тази седмица.

„Копакабана“ изигра два мача през изминалата седмица. В четвъртък, в отложена среща, бе направено пълно повторение на финала за Купата на Габрово с „Палаузово“. Мачът отново завърши 1:1 и 3:1 при дузпите за „палаузовци“. Развоят също бе идентичен. Както и преди седмица, голмайсторът Иван Лесев изведе носителя на купата напред, а отново Климент Велев изравни. В неделя „Копакабана“ победи тима на „Веспа“ със 7:2.Точни по два пъти бяха Мишо Михалев и Иван Стефанов.

„Веспа“ записа и победа през миналата седмица. В много драматичен мач, с победен гол в последната секунда, бе съкрушен тимът на „Гипсострой 08“, в отложена среща. За крайното 2:1 и двата гола вкара Александър Маринов.

снимка: АНЛ – Габрово

снимка: АНЛ – Габрово

Изкачващият се в класирането отбор на „Палаузово“ записа победа в мача си от 22 кръг. С хеттрик на Иван Лесев и два гола на Христо Устапанов, бе победен тимът на Омега, с 6:1.

снимка: АНЛ – Габрово

снимка: АНЛ – Габрово

Друг проспериращ тим през втория полусезон „ФК Ястребите“ записа нова победа. В оспорван мач, с два гола на Цветан Димитров, бе победен „Гипсострой 08“ с 4:1.

Третият в класирането „2+2“ записа най – убедителната победа в кръга 10:1 над Трите Хикса. Хеттрик наниза Стефан Петков, а по два гола добавиха Светлин Иванов и Радослав Гутев.

Данаил Савов от „ФК Експрес“ избухна за своите, с четири гола, за драматичната победа над „Ceratizit“ с 4:3. С тази победа „Експрес“ остави битката за седмото място отворена.

В много оспорван мач „Идеал Стандарт Видима“ загуби от Омега с 1:2, въпреки сериозния натиск, който упражни през второто полувреме. Точни за селекцията на Христо Мечков, бяха Добриян Савчев и Здравко Христов.

Класирането и битката за първата седмица изглеждат така, след изиграването на мачовете от 22 кръг:

1. Копакабана – 50 т.
2. Laziale – 48 т. и мач по – малко
3. 2+2 – 46 т.
4. ВАС Етъра – 45 т. и мач по – малко
5. ФК Ястребите – 39т.
6. Веспа – 39т. и мач по – малко
7. Палаузово – 38т. и мач по – малко
8. ФК Експрес – 36т.

Авторът на най-бързото попадение Пенко Стефанов - Бате Пенко

Авторът на най-бързото попадение на 21 кръг Пенко Стефанов – Бате Пенко, „Палаузово“

Бяха раздадени и ваучерите от пицария ФРЕШ, за най – бърз голмайстор и стекче бира за най – красив гол, от последните кръгове.

Петко Моровяков от Копакабана - автор на най - бързият гол на 20 кръг

Петко Моровяков от Копакабана – автор на най – бързият гол на 20 кръг

Следващата неделя, предстои поредният, 23 кръг от АНЛ Габрово, а през седмицата е доиграването на срещата „ВАС Етъра“ – „Laziale“ и изиграването на отложената среща „Веспа“ – „Палаузово“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Почти 70 000 лв са загубите на габровец, получавал заплата „в плик“ 30 години

Published

on

В седмицата на Европейската кампания за деклариран труд, 21-25 септември, КНСБ насочва вниманието на работниците и служителите върху повишаване осведомеността за вредите от недеклариране на всички доходи и осигуряването, както и за мотивиране настоящите и бъдещи работещи да работят „на светло”.

От Регионалния съвет на КНСБ – Габрово обявиха, че 69 500 лева са загубите на габровец, който в продължение на 30 години се е осигурявал на минимална работна заплата, а получава останалата сума в плик. Изчисленията са направени на база средната работна заплата в област Габрово към март 2020 г., като по данни на Националния статистически институт тя е 1 114 лв.

5 474 лв ще загуби всяка жена под формата на обезщетение за майчинство за целия период от 280 дни, ако се е осигурявала на минимална работна заплата, а получава останалото до 1 114 лв в плик.

За неполучени болнични за 10 години цифрата е 2760 лв, за безработица – 2 721 лв, а за пенсия за период от 22 години – 58 544 лв.

Чрез мобилното приложение VOX КНСБ всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми.

Приложението стартира през месец юни 2019 г. и към настоящия момент има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. Общо 108 са сигналите в приложението, като 102 от тях са негативни, а 6 са подадени като позитивни.

62 от сигналите са препратени към институциите – 46 към Главна инспекция по труда, 9 – към Национална агенция за приходите и 7 – към Комисия за защита на потребителя. Приключени са 67 сигнала.

Други 30 очакват отговор от институциите. При 5 от сигналите е изискано от сигнализиращите да публикуват допълнителна информация, за да се осъществи проверка.

В секторно отношение най-високият брой на негативни сигнали е в областта на търговията и услугите – 64 сигнала, а в туризма, хотелиерството и транспорта общо са 20 сигнала.

В другите отрасли активността на потребителите по повод подавате на негативни сигнали е по-малка, такива има в сферата на образователната система, читалищното и библиотечното дело, пенсионерските клубове, държавната администрация, здравната система, промишлеността, културата.

В област Габрово сигналите, подадени чрез мобилното приложение VOX КНСБ, са няколко, един от които е положителен. Те са в областта на хотелиерството, търговията и промишлеността.

Значително повече са сигналите за нарушения на трудовото законодателство, които са получени по телефон и на място в офиса на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Те касаят неизплатени работни заплати и обезщетения, „заплата в плик”, нарушения при прекратяване на трудовото правоотношение, неспазване на работното време и незаплащане на извънредния труд, натиск от страна на работодателя за ползване на неплатен отпуск от работника и др.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица