Свържи се с нас

Култура

Изложба на фамилия Попгенчеви в ДХС

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

В рамките на поредния Весел четвъртък на 29.10. т.г. Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще представи пред габровци мащабна изложба на три поколения талантливи художници от известната артистична фамилия Попгенчеви.

Общо 75 платна на Емил Попгенчев, съпругата му Снежина Попгенчева, дъщерята Ема Байрактарова и внучката Станислава Байрактарова вече са аранжирани в зала „Стефан Фъртунов“ на Дома и очакват официалното представяне пред публика. Изложбата ще представи другата дъщеря Веляна Попгенчева.

Всеки член на фамилия Попгенчеви носи в себе си любовта към изкуството и в течение на годините изгражда свой собствен стил. Прекрасни творци и изключителни хора с добри сърца, Емил и Снежина Попгенчеви продължават да живеят сред нас чрез творбите си, които доставят естетическа наслада, внушават настроения, носят поуки и подтикват към размисъл.

Приживе майсторът на четката често засвидетелства своята обич и уважение към родното Габрово. През 2003 г. проектира и изпълнява декоративното пано „Светът е оцелял, защото се е смял“ върху фасадата на ДХС, в което синтезира габровските символи, местни нрави и маскарадни обичаи. През 2007 г. следва нов щедър жест – художникът дарява на Дома на хумора и сатирата 45 свои и на съпругата си живописни платна (това е най-мащабното дарение за фонда „Хумор на народите“ от съвременен български творец за последните 20 години).

Наследили таланта на родителите си и израснали от малки в изложбените зали и ателиетата, дъщерята и внучката споделят любовта към Габрово и достойно следват пътя на Попгенчеви. И двете участват в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а в настоящата изложба представят общо 23 свои творби.

Откриването на изложбата е на 29 октомври т.г. от 17.30 ч. Гостите на вернисажа ще имат удоволствието за пореден път да чуят възпитаниците на Музикален клуб „Весела“, които ще поздравят присъстващите със свои клавирни изпълнения.

Автор: Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица