Свържи се с нас

Новини

Окончателно: Зоопарк в Габрово ще има, но без мечката Маша!

Published

on

мечката Маша

снимка: Община Габрово

Община Габрово и Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ са категорични, че зоопаркът в Габрово няма да бъде закрит, а точно обратното – ще бъде развит и реконструиран, но без някои от сегашните му обитатели.  Това става ясно от публикувана информация на официалната страница на местната общинска администрация в интернет.

Габровският зоопарк е най-малкият в България като площ – само 4.5 декара. Според кадастралната карта на Габрово и нормативно действащите санитарно-хигиенни отстояния обаче, неговото териториално разширение е невъзможно.

„Изискванията за площта на обитанията на животните налагат да се разделим с някои от тях, като мечката Маша, дарена ни от Община Разград. Хуманното отношение към вида налага мечката да живее в значително по големина пространство и среда, близка до естествената, което към момента не може да бъде изпълнено. В България няма друго подходящо място, а паркът в Белица не може да поеме повече мечки“, заявяват от Общината.

Поради това, след решение на Общински съвет – Габрово от 20 октомври т.г., следващата седмица Маша ще отпътува към Спасителен център за мечки в Германия, препоръчан от МОСВ. Договорът за прехвърлянето й категорично забранява да бъде предлагана на пазарни търгове, магазини за животни, купувана за ловни цели, циркове, поставяна в стресови ситуации или използвана за лабораторни тестове и проучвания.

Мечката ще бъде отглеждана в среда, отговаряща на изискванията за биологичния й вид според приложимите европейски критерии и може да бъде премествана само на места, които също ги покриват.

В момента Маша е в добро здраве и очаква новия си дом. Преместването е съобразено с предстоящия й зимен сън.

Новият дом на Маша можете да видите оттук.

Дали царят на животните – лъвът, ще последва примера на Маша зад граница и каква ще бъде неговата съдба, предстои да разберем.

Приказка за горските обитатели, които могат да се срещнат по нашите географски ширини пък ще разказва зоопаркът в Габрово на малките си посетители след своето обновяване. Източници за финансирането на идеята ще се търсят през следващите години, допълват още от Общината.

В момента се разработва стратегия за неговото обновяване, управление и развитие. Предвижда се той да бъде обвързан с различни извънкласни дейности, зелени училища и прояви. Животинският му фонд ще бъде попълнен с птици и бозайници, които са подходящи за отглеждане при нашите климатични условия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поздравление от Силвия Кръстева за Деня на доброволеца

Published

on

Уважаеми доброволци,

Приемете моите най-сърдечни и искрени пожелания по случай 5 декември – Международен ден на доброволеца! Всички Вие, които доброволно подавате ръка в труден момент от живота, сте хора с големи сърца и хора за пример. Пожелавам Ви да бъдете най-вече здрави и добротата, която носите в себе си никога да не Ви напуска. Всички ние вярваме в доброволчеството и неговата хуманна кауза, затова то винаги просъществува.

Тук е мястото да изкажа своите най-искрени благодарности на доброволците от Доброволното формирование – Трявна, които неведнъж са доказали, че могат да работят рамо до рамо и активно да участват в преодоляването на предизвикателствата, свързани с бедствия и аварии и кризисни ситуации на територията на Община Трявна. Помощта Ви е безценна и Ви уверявам, че трудът Ви наистина допринася за подобряване капацитета на защита на местното население.

На този ден Ви желая, на всички Вас, да не спирате да заразявате хората с дейността си, превърнала се във Ваше призвание. Да давате по-голяма гласност на доброволчеството, за да увлича със себе си нова и свежа подкрепа. Защото така доброто ще продължава да се случва.

Благодаря Ви и знам, че най-голямата награда за Вас винаги ще остане щастието в очите на хората, което е достатъчно да стопли сърцето на всеки доброволец. Честит празник!

С уважение,
Силвия Кръстева Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица