Свържи се с нас

Новини

Кристина Сидорова: „Всички политици сме длъжници на габровци“

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Лидерът на габровските социалисти Кристина Сидорова е водач на листата за общински съветници на коалиция „Алтернатива за Габрово“ – бюлетина №2.

– Г-жо Сидорова, различни обществени групи в Габрово коментират, че като лидер на БСП Вие сте успели да съживите левицата, това означава ли, че ще наложите и нов стил на работа в Общинския съвет?

– Удовлетворително е, че габровци оценяват усилията, които не само аз, а и всички в БСП полагат. Надявам се, че направеното в БСП наистина да можем да приложим и в местния парламент. Идеята, която ме накара да се включа в тази кампания и да се боря за Габрово, е бъдещето на нашия град, бъдеще без клишета, бъдеще за нас и за нашите деца. Това, което се вижда в момента, са много високопарни слова, а всъщност градът ни застарява и се обезлюдява. Габрово няма никакво време, за да продължава развитието му с толкова бавни темпове. Няма време и заради хората, чието търпение е изчерпано и заменено с отчаяние. Много трудно се прави кампания, в която доверието към политиците и партиите е подкопано, когато всеки обещава и се надвиква с опонентите. В това отношение вярвам, че като кандидати на левицата имаме малко преднина, защото представляваме партия с традиции, която ще продължи да се развива и да носи отговорност.

Като общински съветник винаги съм се водила от това, че габровци са моите работодатели и, че местните проблеми не могат да се делят на малки и големи. Щом има засегнати хора, ние сме длъжни да намерим решение. Надявам се, че хората, които ще влязат в новия общински съвет, също ще споделят това – така по-лесно ще стигаме до диалог и ефективни действия. В противен случай Габрово е обречено.

За 25 години политиците разделихме народа – на десни, леви, на сини, червени, зелени. А всъщност всички хора искат добра среда за живот, работа, професионална реализация, заплата, която им позволява да живеят, а не просто да съществуват. Хората, които са включени в нашата листа, са доказали, че мислят за Габрово и са осъзнали, че единствено възможният път вече е само заедно и напред. Всичко друго е дребнотемие.

Видяното от мен в кварталите на Габрово, по селата наистина е стряскащо – хората там оцеляват въпреки системата и управлението. Не може в европейски град къщите на хората да са напукани от свлачища, да нямат канализация, от разликите в напрежението на тока да им гърмят уредите. За съжаление, в 21 век Габрово вече не приличаме на нормален град.

– Върху какво ще концентрирате вниманието си като общински съветник?

– Досега бях член на Комисията по младежта и спорта и по здравеопазване и социалните дейност. Желанието ми е да продължа да работя в тази сфера. Смятам, че по отношение на младежките дейности Габрово е длъжник на младите хора. В спорта като че ли в един момент всичко застина. След 4 години борба най-сетне започна ремонтът на спортното хале на стадион „Христо Ботев“, което съвсем не е достатъчно. Подкрепата за спорта в Габрово не е на нивото, на което трябва да бъде. Говоря не само за отделяните финансови средства, но и за цялостната подкрепа, свързана със спорта и спортната база. Има клубове, които са част от имиджа на нашия град и те се нуждаят от много по-мащабна подкрепа. В някои направления имаме състезатели, които прославят България по света. Твърдя, че познавам част от спортните деятели на града ни и знам колко усилия им коства всеки ден оцеляване, всяка тренировка, за да се постигне доброто представяне. Това са дни, пълни с къртовски труд и напрежение. Те оцеляват почти на магия.

Така че, всички политици са длъжници на дейците на изкуството, културата, на образованието, здравеопазването, на спорта. Това са хората, които опазват и съхраняват духа на Габрово и ни карат да се гордеем. Затова е важно, вместо само по време на празници да им оказваме уважение с поздравителни адреси, да има реални действия за подпомагане на дейността им. Да срещат ежедневното ни уважение. Дейците на културата, образованието, здравеопазването, спорта не могат да се делят на наши и ваши, те са наша национална гордост.

– Как ще коментирате предизборната кампанията?

– Бяхме свидетели на доста вяла кампания, но всеки, който имаше желание, можеше да прочете посланията на политиците. Адмирации че не изпаднахме в междуличностни обвинения, нямаше нападки и грозно оплюване. Това, което изключително ме притеснява е, че хората са крайно обезверени. Затова се надявам новият общински съвет да успее да върне поне малко вярата на хората в това, че управленците на града ни работят за тях, а не за себе си.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

От кои партии и кои са новите габровски депутати?

Published

on

Общо четирима народни представители в новия парламент на Република България изпраща Седми многомандатен избирателен район Габрово. В състава на 50-то Народно събрание ще влязат по един представител на ПП „ГЕРБ“, ПП „Възраждане“, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „ДПС“.

Информацията стана ясна след като Централната избирателна комисия обяви и имената на новите народни представители. Това са Томислав Дончев от ЮГЕРБ“, Даниел Петров от „Възраждане“, Явор Божанков от „ПП-ДБ“ и Юсеин Вейселов от „ДПС“.

Изборите без нови лица в региона преминаха при рекордно ниска активност. Според окончателните данни от Районната избирателна комисия в Габрово, под 30 хиляди от над 100 000 имащи право на глас, са упражнили правото си. Това представлява спад от близо 7% спрямо изборите през април 2023 г, когато активността бе 36.6%.

На фона на намалената избирателна активност, всички партии отчитат загуби на гласове. Най-голяма е щетата за „ПП-ДБ“, които получават 4 700 гласа по-малко от Габрово спрямо 2023 г. „ГЕРБ“ губи над 3 000 гласа, а „Възраждане“ – почти 1000 гласа. Единствено „ДПС“ отбелязва малък ръст с 90 гласа, но остава партията с най-ниска подкрепа, като само 1 563 избиратели са гласували за тях, предимно от община Севлиево.

Резултатите от изборите в област Габрово не предоставят основания за радост сред политиците, имайки предвид ниската избирателна активност и загубата на подкрепа за всички партии. Президентът насрочи първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание за 09.00 часа на 19 юни 2024 г.

Зареди още

Новини

Тунелът под Шипка няма как да не бъде завършен!

Published

on

„Повече от 127 години се очаква изграждането на тунел под Шипка. Днес имаме шанса да започне същинската реализация. Както знаете, през месец април падна и последната пречка за реализация на проекта. Решението на Върховия административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване“.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, по време на работна среща в Габрово, на която бяха обсъдени стъпки за реализиране на проекта за тунел под връх Шипка. Агенция „Пътна инфраструктура“ е готова с административните процедури. Но въпреки това всички знаем, че има няколко варианта. Затова бих искала да създадем работна група и всяка институция да поеме отговорност, за да може до година и половина същинската работа да започне. А след 4 години да можем да кажем, че имаме връзката север-юг, каза още министър Коритарова.

Тя изрази очакване всяка ангажирана институция да поеме своята отговорност и да участва активно в предстоящите месечни срещи за проследяване на напредъка в работата.

По време на разговора, организиран по покана на министър Коритарова и с любезното домакинство на Таня Христова, кмет на община Габрово, бяха обсъдени стъпките за реализирането на проекта. Дискутирано бе има ли нужда от ново проектиране, което би възпрепятствало започването на същинското строителство.

За ускоряването му работната група ще изработи график на дейностите и сроковете, които предстоят от всяка една институция.

„Тази среща е рестарт на един много важен обект. С вашата ангажираност и с умението да управлявате различни институции, тази всъщност процедурна сага наистина ще започне да се реализира. Не ми се иска да се връщам назад, но мисля, че фактите и цифрите са достатъчно красноречиви. Две години нищо не се е случвало в рамките на договора, който реално съпътства изпълнението на този последен етап“, каза кметът на Габрово Таня Христова.

„Тунелът под Шипка няма как да не бъде завършен“, категорична бе Виолета Коритарова. Тя допълни, че се очаква с построяването на съоръжението трафикът да се увеличи и да нарасне до над 10 хил. моторни превозни средства за денонощие.

„Това е стратегически обект за развитие на икономиката. Не може повече да делим България пред и зад Балкана. Трябва да осигурим необходимата инфраструктура за транспортна свързаност, така че икономиката да може да бъде развивана“, заяви още регионалният министър.

Инж. Коритарова подчерта, че трябва да се мисли и за транспортната свързаност към автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, както и за изграждане на обход, който да извежда транзитния трафик от населените места.

„Нашата отговорност е да осигурим необходимите условия за безопасност на пътя. МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ мислим стратегически за обезпечаване на минимум 3-4 връзки в посока север-юг, които да дадат стабилност за икономическо развитие на страната“, допълни тя.

Тунелът ще осигури най-пряката връзка между Северна и Южна България в централната част на страната. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната – в област Стара Загора. Основните транспортни направления, които ще обслужва тунелът, са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Ще се повиши безопасността на движение и целогодишно ще се улесни преминаването на шофьорите от двете страни на Стара планина. Това ще се отрази на икономическото и социалното развитие на региона и на туризма.

На срещата министър Коритарова обяви създаването на работна група, която ще изготви график с дейности и срокове, които предстоят за всяка ангажирана институция. Заседанието на работната група ще бъде на 12 юли с представители на МРРБ, АПИ, министерствата на околната среда и водите, на земеделието и храните и на транспорта, областните управи на Габрово и на Стара Загора, както и на общините Габрово и Казанлък.

Проектирането на съоръжението започна след близо тригодишна процедура по Закона за обществените поръчки, която беше стартирана през 2019 г. и премина през обжалване в съда. Договорите с избраните изпълнители са подписани. Стойността на контракта за проектиране и строителство е 358 020 000 лв. с ДДС.

Изпълнител е ДЗЗД „Консорциум ПСВТ“. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Трансконсулт – Свеко“. Договорът е 6 479 935,20 лв. с ДДС. Проектът за изграждането на тунела под връх Шипка е включен за финансиране в оперативната програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Срокът за проектиране на съоръжението е осем месеца, а строителството ще продължи около три години и половина. Заложено е изграждането на пет тунела с обща дължина 4 км. Този под Шипка ще бъде с дължина от 3,2 км, а останалите четири тунела са по-малки. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

В срещата участваха още заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, областните управители на Габрово Мария Башева – Венкова и на Стара Загора Ива Радева, зам.-кметът на Казанлък Даниела Коева, Томислав Дончев – бивш кмет на Габрово, инж. Венцислав Атанасов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Момчил Терзийски и представители на регионалните им структури, директорът на РИОСВ Велико Търново Мая Радева, експерти от институциите, представители на изпълнителите и на строителния надзор.

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица