Свържи се с нас

Новини

Кристина Сидорова: „Всички политици сме длъжници на габровци“

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Лидерът на габровските социалисти Кристина Сидорова е водач на листата за общински съветници на коалиция „Алтернатива за Габрово“ – бюлетина №2.

– Г-жо Сидорова, различни обществени групи в Габрово коментират, че като лидер на БСП Вие сте успели да съживите левицата, това означава ли, че ще наложите и нов стил на работа в Общинския съвет?

– Удовлетворително е, че габровци оценяват усилията, които не само аз, а и всички в БСП полагат. Надявам се, че направеното в БСП наистина да можем да приложим и в местния парламент. Идеята, която ме накара да се включа в тази кампания и да се боря за Габрово, е бъдещето на нашия град, бъдеще без клишета, бъдеще за нас и за нашите деца. Това, което се вижда в момента, са много високопарни слова, а всъщност градът ни застарява и се обезлюдява. Габрово няма никакво време, за да продължава развитието му с толкова бавни темпове. Няма време и заради хората, чието търпение е изчерпано и заменено с отчаяние. Много трудно се прави кампания, в която доверието към политиците и партиите е подкопано, когато всеки обещава и се надвиква с опонентите. В това отношение вярвам, че като кандидати на левицата имаме малко преднина, защото представляваме партия с традиции, която ще продължи да се развива и да носи отговорност.

Като общински съветник винаги съм се водила от това, че габровци са моите работодатели и, че местните проблеми не могат да се делят на малки и големи. Щом има засегнати хора, ние сме длъжни да намерим решение. Надявам се, че хората, които ще влязат в новия общински съвет, също ще споделят това – така по-лесно ще стигаме до диалог и ефективни действия. В противен случай Габрово е обречено.

За 25 години политиците разделихме народа – на десни, леви, на сини, червени, зелени. А всъщност всички хора искат добра среда за живот, работа, професионална реализация, заплата, която им позволява да живеят, а не просто да съществуват. Хората, които са включени в нашата листа, са доказали, че мислят за Габрово и са осъзнали, че единствено възможният път вече е само заедно и напред. Всичко друго е дребнотемие.

Видяното от мен в кварталите на Габрово, по селата наистина е стряскащо – хората там оцеляват въпреки системата и управлението. Не може в европейски град къщите на хората да са напукани от свлачища, да нямат канализация, от разликите в напрежението на тока да им гърмят уредите. За съжаление, в 21 век Габрово вече не приличаме на нормален град.

– Върху какво ще концентрирате вниманието си като общински съветник?

– Досега бях член на Комисията по младежта и спорта и по здравеопазване и социалните дейност. Желанието ми е да продължа да работя в тази сфера. Смятам, че по отношение на младежките дейности Габрово е длъжник на младите хора. В спорта като че ли в един момент всичко застина. След 4 години борба най-сетне започна ремонтът на спортното хале на стадион „Христо Ботев“, което съвсем не е достатъчно. Подкрепата за спорта в Габрово не е на нивото, на което трябва да бъде. Говоря не само за отделяните финансови средства, но и за цялостната подкрепа, свързана със спорта и спортната база. Има клубове, които са част от имиджа на нашия град и те се нуждаят от много по-мащабна подкрепа. В някои направления имаме състезатели, които прославят България по света. Твърдя, че познавам част от спортните деятели на града ни и знам колко усилия им коства всеки ден оцеляване, всяка тренировка, за да се постигне доброто представяне. Това са дни, пълни с къртовски труд и напрежение. Те оцеляват почти на магия.

Така че, всички политици са длъжници на дейците на изкуството, културата, на образованието, здравеопазването, на спорта. Това са хората, които опазват и съхраняват духа на Габрово и ни карат да се гордеем. Затова е важно, вместо само по време на празници да им оказваме уважение с поздравителни адреси, да има реални действия за подпомагане на дейността им. Да срещат ежедневното ни уважение. Дейците на културата, образованието, здравеопазването, спорта не могат да се делят на наши и ваши, те са наша национална гордост.

– Как ще коментирате предизборната кампанията?

– Бяхме свидетели на доста вяла кампания, но всеки, който имаше желание, можеше да прочете посланията на политиците. Адмирации че не изпаднахме в междуличностни обвинения, нямаше нападки и грозно оплюване. Това, което изключително ме притеснява е, че хората са крайно обезверени. Затова се надявам новият общински съвет да успее да върне поне малко вярата на хората в това, че управленците на града ни работят за тях, а не за себе си.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Общината ще кандидатства за ремонт на плувния комплекс в ПМГ – Габрово

Published

on

Община Габрово ще кандидатства с два обекта за финансиране по проект „Красива България“ 2023. Това съгласие даде съставът на Общински съвет – Габрово по време на последното си редовно заседание, провело се в Ритуалната зала, съобщиха от местната общинска администрация.

По Мярка 02 „Подобряване на социалната инфраструктура“ Общината ще подаде предложение за „Ремонт басейни в сграда на Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“.

Последният ремонт в плувния комплекс е бил през 2009 година, като ежегодно е била извършвана профилактика и ремонт, необходими след активното му използване. Поддръжката в басейна е включвала залепване на паднали плочки и частично фугиране на дъното, ремонт на компрометирани стени в помещението.

В спомагателните помещения, каквито са съблекалните и санитарните помещения, е извършван периодично ремонт на стени, тавани, паднали плочки и др. В годините амортизацията на басейна е факт, който изисква спешен ремонт.

Съобразно подготвеният инвестиционен проект и предвид изискванията на програмата, проектното предложение възлиза на обща стойност близо 352 000 лв, като стойността на СМР е 316 320 лв с ДДС. С взетото Решение Общинския съвет също дава своето съгласие Община Габрово да осигури 221 495 лв с ДДС като собствен финансов ресурс.

По Мярка 01 „Подобряване на обществената среда в населените места“ Община Габрово ще кандидатства за ремонт на обслужващата сграда на Зоологическата градина, съобразен с действащата нормативна уредба. Общата стойност на проекта е 197 483 лв с ДДС, стойността на СМР е 185 634 лв с ДДС, собственият финансов принос на Общината възлиза на 98 742 лв с ДДС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Актуализирано разписание на автобусите за Трявна

Published

on

Във връзка със зачестили запитвания на граждани относно предстоящи промени в автобусното разписание на фирмите, извършващи пътнически превози, Община Трявна информира, че са проведени срещи и разговори със същите, като са предприети всички необходимите мерки за осигуряване на транспорт по направленията на територията на населените места в общината.

„Изключително добре разбираме притеснението на гражданите, особено на учащите и работещите в Габрово, които ежедневно пътуват по тази линия, затова неколкократно се срещнахме с фирмите-превозвачи и проведохме необходимите разговори с тях, като положихме всички усилия да не останем без изпълнители на тази дейност.

Направили сме всичко възможно да няма крайни промени по автобусното разписание и то да бъде удобно за всички, които го използват. Оставаме на разположение при необходимост от допълнително съдействие и благодаря за проявеното разбиране от страна на превовачите“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

Промененото автобусно разписание на фирмите-превозвачи – „Мулти Транс“ ЕООД и ЕТ „М-ТРАНС-Даниела Манева“ ще се изпълнява от 1 февруари 2023 год.

Ето и пълният списък на актуалното маршрутно разписание по всички линии, обслужвани в Община Трявна:

 1. гр Плачковци – с Радевци
 2. гр. Трявна – гр. Плачковци
 3. гр. Трявна – гр.Габрово – гр.Трявна
 4. гр. Трявна – с. Вонеща вода
 5. гр. Трявна – с. Фъревци
 6. гр.Трявна – с. Станчов Хан
 7. Градска линия 1 кв Стояновци – кв Д Хан
 8. Градска линия 2 Плачковци – кв Стоевци
 9. кв. Димиев Хан, сп. Черпи Вир – гр. Плачковци

Контакти за директна връзка и допълнителна информация с фирмите-превозвачи:

 • „Мулти Транс“ ЕООД – тел.: 0886511090, email: multi_trans@abv.bg
 • ЕТ „М-ТРАНС-Даниела Манева“ – тел.: 0677/6-22-94, email: mtrans@abv.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Българинът предпочита родното вино

Published

on

В България продажбите на родни вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на известна голяма търговска верига у нас, представена и в Габрово, за консумацията и нагласите на клиентите.

От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът – с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя. За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето.

Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация. Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас.

В коледно-новогодишния период компанията отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица