Свържи се с нас

Новини

Евгени Недев: Проблемът на обществото ни е кризата на ценности

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Казвам се Евгени Недев, на 31 години и на предстоящите местни избори на 25 октомври се явявам като кандидат за общински съветник от листата на „БСП, НДСВ, ПБС, КПБ – Алтернатива за Габрово”, с номер 2 в бюлетината. Взех трудно решение, но вярвам – то е правилно. Габрово е град с традиции, с история… Град със собствен характер. За съжаление обаче, все по-често определян за град без бъдеще.

Факт е, че младите хора, хора с професии, хора на изкуството напускат града ни. Тези които остават, се чувстват подтиснати. Това ме накара да взема участие в тези избори. Желанието – да живея и развивам в родния си град – Габрово!

Избрах културата за свой професионален път, воден от ясното съзнание, че големият проблем пред обществото ни не е икономическата или политическа криза, а кризата на ценности. Ако има нещо, което ни е съхранило през дългата и не лека история, то това е КУЛТУРАТА.

ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА ИМАМЕ НУЖДА ОТ КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ.

ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЦЕННОСТИ.

ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА ГАБРОВО ИМА НУЖДА ОТ СВОИТЕ МЛАДИ ХОРА.

Струва ми се, че всички очакват преди избори да се каже нещо значително, нещо различно. Но не се ли изприказвахме? Мисля, че по време на избори ние кандидатите трябва първо да слушаме. Да слушаме съвестта си, близките си, хората…

Живеем в смутно време. Последните няколко години показаха непрегледната картина на това, което се случва, когато не се прави дългата крачка от говоренето до правенето. Смутно време е, защото от години искат да подменят нашето Габрово – Габрово на духа, на мисълта, на труда, на Васил Априлов, на Цанко Дюстабанов, на Пенчо Семов – с Габрово на келепира, на еднодневки, на измислени, преходни местни величия.

Време, в което се откриват молове, нощни заведения, режат се лентички, време през което никъде в страната не е отворил врати нов театър или библиотека. Време, когато актьори стават популярни, не защото играят Хамлет, а защото играят в реклами или в „Биг брадър“. Време, в което, държавни управници, говорейки за образование и науката, съумяха да прогонят десетки хиляди млади хора и да превърнат „чужбината“ в блян за немалко от тези, които са още тук. Искам това да спре!

Искам шанс за нас младите сега. Искам да се чувстваме свободни. Да не допускаме страх за оценка, страх от присмех. Уморяваме се от неразбирането, отчайваме се, искаме да махнем с ръка, да позволим на самодоволната простащина да победи. А не бива.

„Оттеглянето, мисля, е позволено само за недостойните“. Нека бъдем достойни. Нека се огледаме и видим колко сме. Силата е с нас. Силата да променим града си. Не друг, а ние. Не в полза на този или онзи, а заради всички нас. Искам и вярвам в обществото, което оценява достойно усилията ни. Не искам по страниците на вестниците да има интервюта с мимолетни герои от реалити шоу, а да няма интервю със студент, спечелил голяма научна награда. Да няма разговор с носителите на наградата „Питагор“ за наука, с тези, които тласкат България напред.

Така е устроен светът. Старофренският поет Кретиен дьо Троа, казва: „Но три неща на този свят изисква всеки занаят: Усилие, упорство, ум – Без тях ще вдигаш само шум…“

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Новини

17 май е Денят на Габрово

Published

on

Годината 1860-та е знакова за развитието на Габрово. Тогава официалните власти решават габровският район да се отдели от Търново и да бъде признат за град.

Писмено свидетелство за този акт е приписката на йеромонах Неофит Георгиев Соколски, оставена в църковно-учителен сборник от съкратени жития на светци, разположени по дните на годината „Пролог за месеците юни, юли и август 1764 г.“.

Тя гласи:

„1860, майа 4, нашето село Габрово ся провозгласи град от тяхно превозходителство Търновский и Рухчушкий пашли.“ Ценното издание, което пази паметта за акта на провъзгласяването на Габрово за град, се съхранява от Архиерейското наместничество в храм „Успение на Пресвета Богородица“.

По повод отбелязването на Деня на Габрово за 164 път, културните институти в града ще отворят врати за всички желаещи, а денят ще бъде неучебен за учениците. Всички зони за платено паркиране ще бъдат безплатни, за да се осигури максимално удобство за гражданите и гостите на града.

Как ще бъде отбелязан Празникът на Габрово можете да научите оттук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица