Свържи се с нас

Новини

Евгени Недев: Проблемът на обществото ни е кризата на ценности

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Казвам се Евгени Недев, на 31 години и на предстоящите местни избори на 25 октомври се явявам като кандидат за общински съветник от листата на „БСП, НДСВ, ПБС, КПБ – Алтернатива за Габрово”, с номер 2 в бюлетината. Взех трудно решение, но вярвам – то е правилно. Габрово е град с традиции, с история… Град със собствен характер. За съжаление обаче, все по-често определян за град без бъдеще.

Факт е, че младите хора, хора с професии, хора на изкуството напускат града ни. Тези които остават, се чувстват подтиснати. Това ме накара да взема участие в тези избори. Желанието – да живея и развивам в родния си град – Габрово!

Избрах културата за свой професионален път, воден от ясното съзнание, че големият проблем пред обществото ни не е икономическата или политическа криза, а кризата на ценности. Ако има нещо, което ни е съхранило през дългата и не лека история, то това е КУЛТУРАТА.

ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА ИМАМЕ НУЖДА ОТ КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ.

ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЦЕННОСТИ.

ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКОГА ГАБРОВО ИМА НУЖДА ОТ СВОИТЕ МЛАДИ ХОРА.

Струва ми се, че всички очакват преди избори да се каже нещо значително, нещо различно. Но не се ли изприказвахме? Мисля, че по време на избори ние кандидатите трябва първо да слушаме. Да слушаме съвестта си, близките си, хората…

Живеем в смутно време. Последните няколко години показаха непрегледната картина на това, което се случва, когато не се прави дългата крачка от говоренето до правенето. Смутно време е, защото от години искат да подменят нашето Габрово – Габрово на духа, на мисълта, на труда, на Васил Априлов, на Цанко Дюстабанов, на Пенчо Семов – с Габрово на келепира, на еднодневки, на измислени, преходни местни величия.

Време, в което се откриват молове, нощни заведения, режат се лентички, време през което никъде в страната не е отворил врати нов театър или библиотека. Време, когато актьори стават популярни, не защото играят Хамлет, а защото играят в реклами или в „Биг брадър“. Време, в което, държавни управници, говорейки за образование и науката, съумяха да прогонят десетки хиляди млади хора и да превърнат „чужбината“ в блян за немалко от тези, които са още тук. Искам това да спре!

Искам шанс за нас младите сега. Искам да се чувстваме свободни. Да не допускаме страх за оценка, страх от присмех. Уморяваме се от неразбирането, отчайваме се, искаме да махнем с ръка, да позволим на самодоволната простащина да победи. А не бива.

„Оттеглянето, мисля, е позволено само за недостойните“. Нека бъдем достойни. Нека се огледаме и видим колко сме. Силата е с нас. Силата да променим града си. Не друг, а ние. Не в полза на този или онзи, а заради всички нас. Искам и вярвам в обществото, което оценява достойно усилията ни. Не искам по страниците на вестниците да има интервюта с мимолетни герои от реалити шоу, а да няма интервю със студент, спечелил голяма научна награда. Да няма разговор с носителите на наградата „Питагор“ за наука, с тези, които тласкат България напред.

Така е устроен светът. Старофренският поет Кретиен дьо Троа, казва: „Но три неща на този свят изисква всеки занаят: Усилие, упорство, ум – Без тях ще вдигаш само шум…“

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица