Свържи се с нас

Новини

Габрово ще ръководи нова мрежа за устойчиви обществени поръчки

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Община Габрово ще бъде водеща организация в новоизградената национална мрежа за устойчиви и иновативни обществени поръчки. Мрежата е създадена в рамките на проект „Региони на устойчивите обществени поръчки /SPP Regions/“, финансиран по програма на Европейския съюз. Новина официално съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация”.

Проектът цели да подпомогне изпълнението на процедури за устойчиви и иновативни обществени поръчки чрез насърчаване на по-тясно сътрудничество между публичните власти, обучение, обмяна на опит и знания на европейско равнище. До момента 15 български общини са заявили желание да участват, като се очаква мрежата да се разширява в бъдеще.

По време на своята първа среща в Габрово представителите на общините заявиха интересите си към обществени поръчки, които да бъдат разработени като устойчиви и иновативни. Приоритетни за местните власти са дейностите по въвеждане на енергийно ефективни мерки в нови и съществуващи сгради, проекти за енергоспестяващо улично осветление, доставка на транспортни средства.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Във връзка с инвестиционната програма по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Община Габрово ще подготви две устойчиви поръчки – за доставка на електробуси по проекта за интегриран градски транспорт и за внедряване на енергоспестяващи мерки в една публична сграда.
Предстои изменение в Закона за обществените поръчки във връзка с транспониране на Директива 2009/33/EC, с което ще се въведе задължение за държавните институции от 2016 г. да взимат под внимание разходите за енергия и замърсяване на околната среда при изготвяне на технически спецификации.

Устойчивите процедури намират най-широко приложение в строителството и услугите при потребление на енергия в обществени сгради, транспорт, доставка на хранителни продукти и кетъринг, осветление, офис оборудване. В тези области по проекта на национално ниво е предвидено да бъдат разработени и публикувани минимум 6 процедури с най-добри налични устойчиви енергийни продукти, строителство и услуги.

Анализът на готовността на общините за възлагане на подобни обществени поръчки показва липсата на опит и слаби познания. Според регистъра на обществените поръчки през 2013 г. са открити 48 обществени поръчки, а възложените са 22. За 2014 г. цифрите са – 34 открити обществени поръчки, а 26 са сключените договори.

В анкетното проучване сред общините в мрежата е посочена необходимостта от специализирани обучения за провеждане на работещи устойчиви процедури, разработване на изходни спецификации, обвързани с резултатите, информация за стойността на жизнения цикъл и пазарната ангажираност. Анкетираните споделят нуждата от експертна помощ при определяне на критерии за устойчиви обществени поръчки, подготовка на самите тръжни документи и спецификации, начините за изчисляване на спестената първична енергия и емисии на парникови газове от въведените мерки.

Националната мрежа за устойчиви обществени поръчки ще действа в рамките на съществуващата Общинска мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“, която е партньор по проекта и ще предоставя ключова експертиза и изграждане на капацитет. Дейността на мрежата ще бъде подпомагана и от агенция „Софена“, която работи в сферата на устойчивата енергийна политика. Проблемните области и нужди ще бъдат представени пред Агенцията за обществени поръчки и Министерство на околната среда и водите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово въведе по-ниски цени на картите за градския транспорт

Published

on

От днес – 1 февруари, до 31 декември 2023 г. в Габрово влизат в сила новите размери на намаленията на цените на пътуване по основни градски линии и междуселищния автомобилен транспорт, за ученици и пенсионери, както и безплатното пътуване на децата до 10 навършени години. Това беше обявено на брифинг от кмета на Габрово.

Според Постановление на Министерски съвет от 25 януари т.г., отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията на абонаментните карти за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение, се увеличава от 30 % на 70%.

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. Както и се въвежда нова категория, според която деца до навършването им на 10 години ще пътуват безплатно.

Така в Габрово цените на абонаментната карта за пътуване по всички вътрешноградски линии стават: 14 лева вместо досегашните 26 лева за учащите; 27 лева, вместо 34 лева – за пенсионерите. Заедно с това във времето от 09.00 до 16.00 часа възрастните хора ще могат да пътуват в Габрово срещу 10 лева.

Най-голямо притеснение буди фактът, че предвидената мярка е до края на календарната година, което означава, че от 1 януари 2024 г. трябва да се въведат отново старите цени на абонаментните карти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица