Свържи се с нас

Култура

Любов и инженерство на един черпак разстояние в петъчния ден

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В последния работен ден – петък, 16 октомври, отправяме към Вас три филмови предложения. Те ще Ви заредят с положителни фестивални емоции за почивните дни и ще Ви накарат да отделите време за прожекциите в събота и неделя.

От 17.00 часа в зала „Възраждане“ започва руският филм „На въдицата“, който е от модула „Световен екран“. Лентата на режисьора Наталия Углицких е от 2010 г. и е с продължителност 86 минути.

Сценаристи са Виталий Москаленко, Анна Пармас и Мария Павлович, оператор – Максим Шинкоренко, а музиката е написана от Глеб Матвейчук и Андрей Комисаров. В ролите: Екатерина Вилкова, Константин Крюков, Марат Башаров, Игор Уголников, Максим Матвеев, Валерий Николаев, Алексей Макаров, Андрей Руденски, Анна Уколова, Светлана Антонова.

Гаджето на Рита, треньорка в детска школа по фигурно пързаляне, я изоставя, за да се ожени за сестрата на някой си Власов, който бил на 13-то място по богатство в Русия. За да отмъсти на подлеца, Рита решава да намери богаташа и да го накара да се влюби в нея. Но никой не знае как изглежда загадъчният Власов. За него се знае само, че обича гмуркането и прекарва повечето си време инкогнито в Тайланд. Журналистът Костя помага на Рита и двамата заминават за далечен остров да търсят Власов.

НАТАЛИЯ УГЛИЦКИХ е родена на 21 ноември 1973 г. в Одеса. През 2008 г. завършва режисура в Москва. Сред филмите й са “Гоненица” (2008), “Тротинетка” (2008), “Таванът” (док., 2011) и други.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В 19.00 часа Ви каним с инженерна точност да разберете любовта с копродукцията на Германия, Финландия и България „Любов и инженерство“. Документалният филм е от 2014 г. и е от конкурсната програма – модул „100 години българско кино“, с продължителност 81 минути.

Режисьор е Тонислав Христов, сценаристи са Каарле Ахо и Тонислав Христов, а оператор – Петер Флинкенберг. С участието на: Атанас Боев, Тодор Влаев, Томас Ниеминен, Маркус Виртанен, Андон Николов, Кати Ваинио, Маркус Рантала, Жуси Хакала, Осмо Тамисало, Жаклин Мустакас-Верхо, Микаел Сааринен, Мико Салминен.

Съвременният живот в голямата си част е сътворен от инженери. Те обичат да изобретяват и да структурират нещата, защото така им е по-лесно да боравят с научни методи, отколкото да общуват със противоположния пол. Атанас е български компютърен инженер, който твърди, че е хакнал любовта, но може ли да помогне на своите самотни и срамежливи колеги да намерят истинска любов и щастие? Опитвайки се да развие научната си формула за намиране на идеалната съпруга, той използва другите инженери като опитни морски свинчета…

ТОНИСЛАВ ХРИСТОВ е роден през 1978 г. във Враца. От 1999 г. живее във Финландия. Започва работа в киното като компютърен инженер. Завършва кинорежисура през 2007 г. в Политехническия колеж в Хелзинки. Прави първите си документални филми за YLE Basaari и YLE Mundo. Документалните му истории „Херкулес“ (2005), „Семейно щастие“ (2008) и „Виртуална любов“ (2009), “Правилата на ергенския живот“(2011) са представяни на множество фестивали в цял свят и излъчени от финландската телевизия.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ – Хелзинки 2014: награда на публиката

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Как се отстоява „На един черпак разстояние“ ще разберете в 20.30 часа. Американският филм на режисьора Ласе Халстрьом е от конкурсната програма на фестивала. Лентата е от 2014 г., с продължителност 122 минути.

Сценарист е Стивън Найт, оператор – Линъс Сандгрен, по музика на А.Р.Рахман. В ролите: Хелън Мирън, Амит Шах, Мишел Блан, Ом Пури, Джухи Чавла, Маниш Дайал, Роан Чанд, Шарлот Ле Бон, Фарзана Дуа Eлахе, Дилан Митра.

Хасан Кадам е млад готвач с невероятен талант. Прокудено от родната си Индия, семейството му се установява в Сан-Антонин-Нобъл-Вал, живописно и изискано селце в Южна Франция. Там родът Кадам открива идеалното място да се засели и да отвори индийския си ресторант „Мезон Мумбай”. Всичко изглежда прекрасно, докато не се намесва студената и злобна мадам Малори, собственичка на прочут класически френски ресторант.

ЛАСЕ ХАЛСТРЬОМ е сценарист и режисьор, роден на 2 юни 1946 г. в Стокхолм, Швеция. Автор е на „Животът ми като куче“ (1985), „Защо тъгува Гилбърт Грейп” (1993), „Правилата на живота“ (1999), „Местни новини“ (2001), „Шоколад“ (2000).

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ – „Златен глобус” 2015, САЩ: Хелън Мирън е номинирана за най-добра изпълнителка в комедиен или музикален филм; Хартландския филмов фестивал 2014: награда за най-вълнуващ филм; Норвегия МФФ 2014: награда на публиката

Всички прожекции ще бъдат в зала „Възраждане“. Цената на билета е 3 лева.

Пълната програма може да разгледате на страницата на фестивала оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица