Свържи се с нас

Култура

Габрово отново е подвластно на комедийните филми

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От 12 до 19 октомври в Столицата на хумора и шегата отново ще властват комедийните филми, а почитателите на седмото изкуство, ще имат възможност да заситят глада си за стойностно кино със сериозната селекция, която шестото издание на „Смешен филм фест“ ще предложи. Това информира Калина Вагенщайн, която представи пред журналисти поредното издание на филмовия фестивал.

Кулинарната тема е силно застъпена, затова и програмата тази година изглежда като добре балансирано меню – за всеки вкус и възраст. Вместо обичайните до сега 7 дни, имаме ден повече, сервиран като предястие.

31 са филмовите заглавия, разпределени във фокуси: „Кино и кухня“, „Испанско и латиноамериканско кино“, „100 години българско кино“, „Световен екран“, „Златни комедии“, „Детско кино“.

11 са продукциите, включени в конкурсната програма, а носителя на приза Най-смешен филм на Габрово, ще определи тричленно жури в състав: председател – проф. Николай Лазаров – оператор, преподавател в НАТФИЗ (габровската следа във фестивала), членове: доц. Юлия Кънчева – режисьор, преподавател в Нов български университет и Иван Попйорданов – дългогодишен директор на СИФ „Бояна“, на БНТ, член на финансовата комисия на НФЦ.

Публиката също ще има възможност да избере своя фаворит, като гласува с анкетна карата в зала „Възраждане“ или на сайта на „Смешен филм фест“.

100-годишнината на българското кино ще бъде отбелязана с представяне на два нови пълнометражни филма: „Събирач на трупове“ в присъствието на сценариста на филма Марин Дамянов и „Любов и инженерство“, а за малките зрители селекция на най-доброто от българската анимация, създадена специално за фестивала от Надежда Маринчевска.

Децата ще могат да гледат и един от най-награждаваните сръбски филми „Хартиеният принц“. Сценаристката на филма – Владислава Войнович, ще бъде специален гост на фестивала и освен на прожекцията, почитателите на киното и литературата ще могат да се срещнат с нея още веднъж, по време на представянето на едноименната и книга в Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.

Двете прожекции за детска аудитория ще са в събота и неделя от 11.00 ч.

За Смешен филм фест ще бъде изключителна чест да посрещне грузинската режисьорка Нана Джорджадзе. Тя ще представи филма си „1001 рецепти на влюбения готвач“, носител на редица престижни награди и номиниран за „Оскар”, включен в модул „Златни комедии“.

И тази година фокусът „Златни комеди“ ще премине под формата на филмови лектории с лектор Деян Статулов – Дидо.

В две последователни вечери на 14 и 15 октомври (сряда и четвъртък) от 18.00 ч. зрителите ще могат да се запознаят с творчеството на гостенката ни Нана Джордадзе и гръцкият режисьор Тасос Булметис и ще гледат техните най-награждавени филми – споменатият вече „1001 рецепти на влюбения готвач“ и „Цариградска кухня“ на Булметис. Входът за прожекциите е свободен!

В модула „Страна на фокус” тази година попада Испания – с 5 филма. За първи път в програмата участва филм от Аржентина. За представянето му в последната вечер на фестивала – 19 октомври от 20.00 ч. очакваме в Габрово да пристигне посланикът на Аржентина Н. Пр. Гийермо Асрак.

Поради технически причини филмът «Паметник на Майкъл Джексън» отпадна от програмата. Вместо него на 17 октомври, събота, от 18.00 ч. зрителите ще имат удоволствието да се насладят на филма-шедьовър на братята Тавиани «Чудният Бокачо», който е с безспорни кинематографски качества, с престижни номинации и награди.

Смешнен филм фест никога не е само кино, защото любителите на седмото изкуство по правило са любопитни, интелигентни и интересуващи се хора. Затова и тази година фестивалът ще бъде гарниран със съпътстващи събития, тематично обвързани със седмото изкуство и смеха, които ще направят преживяването по-пълно и очарователно.

„Смешен филм фест“ 6 започна с „Треска за кино”, като препратка към незабравимия филм на Чарли Чаплин, само че в главните роли видяхме и чухме музикантите от оркестър „Габрово“. Вчера (12 октомври, понеделник), от 17 часа на откритата сцена на ул. „Радецка”, с изпълнения на популярни мелодии от филми, музикантите се усмихнаха на габровци и ги настройваха на фестивална вълна.

Музей „Дом на хумора и сатирата” се включи в програмата на „Смешен филм фест” 6 , с домакинството си на изложбата „Свобода на словото: Независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи”, в рамките на Дните на Белгия в България. Изложбата бе от Посланика на Кралство Белгия Н. Пр. Аник Ван Калстър. Гости на традиционния Весел четвъртък ще бъдат Джеки Стоев и Джони Пенков, които ще представят книгата си „Надали, ама а дано/А дано, ама надали“.

Още две литературни срещи в Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ ще зарадват любителите на киното и книгите. На 14 октомври драматургът Марин Дамянов ще представи книгата си „Самурай от Надежда“, а в последния ден на фестивала 19 октомври сръбската писателка Владислава Войнович ще разкаже как интересът към филма и „Хартиеният принц“ я е провокирал да разгърне историята в книга.

Книжен базар, разположен във фоайето на „Възраждане”, ще даде възможност на зрителите да си тръгнат с приятни преживявания от гледания филм и с интересно четиво.

Съпътстващите събития и прожекциите от модул „Златни комедии“ са с вход свободен. За всички останали прожекции цената е 3 лв.

Българско кино, премиерни световни заглавия, златни ленти, филми за деца и юноши, гости от страната и чужбина, музика, карикатура, литература, това и още приятни изненади очакват публиката на Смешин филм фест 6 .

Пълната програма може да разгледате на страницата на фестивала оттук.

Изберете си филм и не забравяйте – апетитът идва с гледането!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Ивета Миленова е новият директор на Историческия музей в Севлиево

Published

on

Дългогодишният уредник в Историческия музей в Севлиево Ивета Миленова спечели конкурса за овакантеното от директора Найден Петров място, който излезе в заслужена пенсия. Ивета Миленова завършва висшето си образование със специалност „История”, научен профил и специализиран курс по „Археология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Само няколко месеца след дипломирането си през 1983 г. тя прекрачва прага на музея, като става уредник на отделите “Капитализъм” и “Художествен”. От 1989 година е уредник на отдел “Възраждане”, днес ”История на България 15-19 век”, като й е възложено съхранението и опазването на богатия етнографски фонд на музея. През годините е участвала в придобиването, идентификацията, инвентирането и популяризирането на голяма част от хилядите музейни експонати, придобити през дългия период на работата й в музея.

Организирала е и е аранжирала стотици временни изложби по различни теми, поводи, годишнини от знаменателни събития или известни личности на нашия край. Изготвила и представила за одобрение в Министерство на културата тематико-експозиционния план на постоянната експозиция “Севлиевският край през Възраждането“ и е участвала в аранжирането ѝ.

Нейно дело е и планът за цялостното обновяване на експозицията “Табашкият занаят в Севлиево” в Табаханата.Автор е и на тематико-експозиционния план за голямата изложба “Работническо революционно движение” в АВК “Дандолови къщи”. Тя организира преобразяването на къщите в етнографския комплекс с експозициите “Възрожденски интериори”, “Красотата в произведенията на севлиевските занаятчии” и екстериорните експозиции в двора.

Участва в експонирането на скромния Дом-музей “Д-р Атанас Москов”.Автор е на множество статии в местната и регионална преса, както и на изданието “Светското образование в Севлиево през Възраждането”.

Нейно дело са осем от ежегодните брошури, които Музеят издава като календар, в други четири е съавтор. Съавтор е на „Хроника на Севлиево 1990-2010“, редактор на сборника “Априлското въстание в Централна Северна България” и други издания.

Като уредник в Историческия музей тя участва с научни съобщения в десетки научни конференции, организирани от Министерство на културата и Регионалните музеи в Габрово, Враца, Стара Загора, Шумен, Пловдив, Благоевград, Сливен, Ямбол, Етъра и музеите в Трявна, Троян, Дряново, Бяла черква и други, на някои места многократно.

Материалите ѝ са публикувани в сборници. Нейна статия за личностите на Априлското въстание в Севлиевския край бе публикувана в престижния национален сборник „Възраждане“. Изследва и продължава да пише с удоволствие статии за различни издания, за да популяризира историята, значимите личности и богатото културно-историческо наследство на Севлиевския край.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Етър“ е първият български музей, носител на една от двете големи награди „Жива“

Published

on

На специална церемония в сръбската столица Белград Международната фондация „Форум на славянските култури“ (FSK) връчи наградите „Жива“ за най-добър музей от славянска държава. Събитието се провежда в сътрудничество с Министерство на културата и медиите на Република Сърбия и сръбски партньорски институции.

Наградата „Музей на годината“ получи Музеят на дърворезбата от Кониц (Босна и Херцеговина). Наградата „Най-добър обект на културното наследство“, която се присъжда за трети път,  спечели Регионален етнографски музей на открито „Етър” – Габрово.

За първи път български музей става носител на голяма награда от този много авторитетен международен културен форум.

20 музея от 11 славянски държави участваха в конкурса за наградата „Жива“. Седмата церемония се състоя вечерта на 12 януари в Белград, а предишните места за нейното провеждане са Скопие, Санкт Петербург, Задар, Блед, Прага и Бар. Журито се състои от 13 музейни експерти от славянски страни и Европейската музейна академия. Българският представител в него е Екатерина Джумалиева от Министерство на културата.

Освен двете големи награди, бяха връчени още няколко. Специално признание за лидерство получи Националният литературно-мемориален музей на Иван Франко в Лвов (Лвов, Украйна). Носител на признанието за внимание към посетителите и достъпност е Музеят на въгледобива в Забже (Забже, Полша). Специалното признание за творчество получи Музеят на изкуствата „Божидар Якац“ (Костаневица на Кръки, Словения). Центърът за посетители „Къщата на приказките на Ивана“ (Огулин, Хърватия) бе отличен за разказване на истории, а Ярославският художествен музей (Ярославъл, Руската федерация) – за добро използване на ресурсите. Журито реши също така да връчи Почетно отличие на Национален музей в Белград (Белград, Сърбия).

„Сред многото важни дейности на Форума със сигурност е опазването на вековни ценности, възпитанието на славянските езици и по-нататъшното изграждане на славянски културни идентичности. Тези ценности могат да станат по-видими само чрез съвместно застъпване за тяхното утвърждаване в глобален мащаб. Това насърчава културното разнообразие и в същото време допринася за славянските култури за глобалния диалог“, подчерта Мая Гойкович, вицепремиер на Република Сърбия и председател на Борда на Форума на славянските култури.

 „Наградата за най-добър славянски музей и културно наследство „Жива“ е платформа, която насърчава и култивира диалог за славянското наследство и неговата уникалност, но на първо място е пространство, където можем да срещнем славянско наследство, да получим информация за него, да се установят контакти, да се вземат решения за посещения на различни места и музеи от славянски страни“,  заяви по време на церемонията Андрея Рихтер, директор на Форума на славянските култури.

„Присъствието на български музей на този форум е голяма чест за нашата страна. Тук, ние българите, се чувстваме сред близки хора, усещаме доверие и сериозна подкрепа. Защото всички сме посветили своята дейност на една важна мисия – да работим за утвърждаване на славянската култура в глобалния свят. Културните постижения на славянската общност са световен феномен, без който не може да се обясни същността на човешката цивилизация.

Всяка от присъстващите на този форум организации представя славянството, макар от различен поглед. Ако влезете в българския музей „Етър“, на който съм директор, ще откриете много и от миналото на своите народи. Благодаря от името на екипа си, че сме част от това голямо за славянския свят събитие“, коментира проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър“, на която бе връчена наградата за най-добър обект на наследство в славянските страни. За седем години от своето съществуване наградата събра повече от 135 музея, стана ясно от информация на организаторите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката награди своя „Читател на годината“

Published

on

В началото на седмицата в Читалня „Хуманитарни науки” на Габровската регионална библиотека се състоя кратка церемония по награждаване на най-активните читатели от всички възрасти за изминалата 2021 година. Наградите „Читател на годината” се връчват за седми пореден път.

Читател на годината 2021, във възрастовата категория до 14 години, е Марина Иванова Дикова, която е само на 7 години, първокласничка, но много верен читател от невръстна възраст на Детски отдел на библиотеката заедно със своята майка. Сега, когато вече може и сама да чете, тя излиза на първо място с 239 прочетени книжки през годината.

На второ място е 4-годишният Теодор Цветомиров Ненов. Този чудесен малчуган, разбира се, все още не чете самостоятелно, макар да е научил буквите от азбуката, но е много голям фен на четенето, книгите и библиотеката и според неговата майка това е най-интересното и любимо негово занимание – мама да му чете колкото може повече…Заетите и прочетени от този тандем книги са 177.

Третото място заема Лъчезара Петкова Цветкова, на 13 години, с прочетени 143 книги за 2021 година, тийнейджър с отличен успех и обич към четенето като предпочитано занимание.

В категорията на „възрастните” читатели, над 18 години, приза „Читател на годината” получава Мирослав Пантев Пантев – политолог и автор на няколко книги с историческо-обществена тематика, прочел 239 книги от всички области на знанието.

На второ място е Ирена Петрова Христова със 177 прочетени книги, а третото място заема Лидия Петрова Еленкова, със 143 заглавия от света на художествената литература – световна и българска.

Директорът на библиотеката Савина Цонева поздрави носителите на наградите „Читател на годината”. Всеки от тях получи грамота и предметна награда, както и талон за безплатна регистрация за библиотечни услуги при изтичане срока на читателската му карта.

Библиотечният екип благодари на своите верни читатели и им пожелава здраве и успех за всички и през новата 2022-ра година. Церемонията по награждаването бе проведена при спазване на необходимите противоепидемични мерки за защита от КОВИД -19. Библиотеката е близо до своите потребители ежедневно и остава активно място за социален и културен живот и в трудните времена на пандемия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица