Свържи се с нас

Новини

Богомил Белчев: Все още има какво да дам на Габрово и хората тук

Подкрепям Лена Енева , защото става за кмет. Тя е компетентна. Може

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Инж. Богомил Белчев е кандидат за общински съветник от Местна коалиция „БСП, НДСВ, ПБС, КПБ – Алтернатива за Габрово”, която е под номер 2 в бюлетината.

– Г-н Белчев, Вие сте дълбоко свързан с Габрово и неговото развитие. Предполагаме, че това е причината Вие отново да се включите в активния политически живот. Какво Ви мотивира 8 години по-късно?
– Има много причини за моята поява в листата на Коалиция „Алтернатива за Габрово“. Осем години стоях по-настрани от политическия живот, тъй като разбирането ми е, че човек има нужда от презареждане и не може постоянно да бъде в обсега на управлението. Това мое разбиране продължава да битува, особено за местните власти, че човек включително и служител на Община, не трябва да бъде повече от два мандата – максимум до три, защото след втория мандат нещата започват да стават рутинно. Излизането ми от политиката преди 8 години беше точно в тази връзка. През този период наблюдавах развитието на града. Много неща се промениха. Чувствам се вече зареден и мисля, че все още е останало нещо, което мога да дам на Габрово и хората тук. Да помогна и на управляващите, независимо кои са те, да се вземат правилни решения. В Общинския съвет трябва да има и хора, познаващи историята и проблемите на този град, нестрахуващи се да ги сложат на дневен ред и да ги оценят обективно – от техническа, а не от политическа гледна точка. Защото често пъти истинското състояние на проблемите се изкривяват през политическата призма.

– Какво според Вас трябва да се промени в днешно Габрово?
– Иска ми се много неща да се променят и всичките да бъдат все в положителна посока. Отношението и очакванията на хората към местната власт е една такава необходимост. Често пъти очакванията се смесват с това, което може да се получи от държавно ниво и това, което е възможно да стане в местно. Местната власт е с много ограничени правомощия и неслучайно преди години Националното сдружение на Общините в България започна тенденция за децентрализация, предвиждаща прехвърляне част от държавните функции на Общините, заедно с финансовия ресурс.
Трябва да се усъвършенства отношението на общинско-управляващите органи към жителите на Габрово. Не е тайна, че в последните години отношението на общинската администрация към услугите на населението е изключително занижено. Най-интересното е, че колкото се намаляват исканията за определени услуги, толкова се отежняват всички тези процедури. Забавят се и не могат да отговорят на очакванията на хората. Части от законите създават тези затруднения. Но голяма част от трудностите идват от недостатъчна организираност на общинската администрация, което според мен са около 70% от неудачите. Става въпрос човекът, търсещ услугата, да бъде поет още от входа, да бъде насочен, да му се дадат реални срокове и да му се каже какво реално трябва да свърши, и до края на услугата той трябва да бъде на пиедестал, за да бъде удовлетворен. Мисля, че в нашата Община има резерви за това.
Трябва да се промени и отношението към местния потенциал, което в последните години се занемари. Пример за това са външните изпълнители, които се появиха на територията на града. Не че това е лошо, но когато едно действие може да се извърши от месния потенциал, т.е фирма, условията на даден търг трябва да бъдат така създадени, че да „облагодетелстват“ него, ако искаме да запазим хората в този град, създавайки им работа и доходи. Когато има такива крупни обекти, какъвто беше Водният цикъл, мисля че трябва да се изпълнява до голяма степен от местен потенциал. Твърдо заявявам, че това което се извърши в града с Водния цикъл от спечелилите търга изпълнители – в Габрово има поне 10 фирми, в състояние извършат работата по същия начин. Не бяха създадени добри условия в търга да се появи този местен бизнес. Да, наистина доста неща се случиха в града ни по проекти. Но дали с тези пари, които бяха вложени тук, не можеше да се получи много по-голям резултат. Гледайки сумите, които се цитират по европроектите и виждайки крайния резултат, правя за себе си чиста професионална оценка. Според мен резултатът можеше да бъде много, много по-висок. Оптималното изразходване на евросредствата, дошли не с молби и искания, трябва да бъдат по-добре използвано. Неслучайно не влизат и местните фирми в реализацията на тези пари.

– Какви са основните проблеми, които са пречка за развитието на общината ни?
– Най-основният проблем е намаляването на човешкия ресурс. Това означава, че условията за икономическо развитие се свиват изключително много и няма как да се получи ръст в определено производство. На следващо място е квалификацията и възможностите на този останал тук човешки потенциал. Училищата определено не подготвят младите хора за пряко навлизане в производството. Квалификацията е ниска. Сривът в тази насока предстои. Този проблем не е от компетенциите на местната власт. Той е от национално ниво. Ниското заплащане също е причина. Бизнесът е в дълг към тези проблеми, като самият той трябва да разбере, че сам „реже клона, на който седи“. Защото неплащайки и несъздавайки нормални доходи на хората след години той няма да може да намери необходимата работна ръка, за да функционира. По-добре да се свие бизнесът, но да се създаде по-голяма технологична възможност за по-високо производство, отколкото да се прави широк бизнес с ниско технологично производство, с ниска производителност и ниски заплати. Общината трябва да се вглежда в тези проблеми и да се опитва да ги решава по някакъв начин.

– Защо Лена Енева?
– Защото става за кмет. Тя е компетентна. Може. И навлизайки в Общината няма да загуби време за опознаване на проблемите, и няма да попадне в „паяжината“ на дългогодишната администрация, която е приела и изпратила много кметове. Лена Енева и да я „отвържем“ от партията ще е пак същата, изпълнявайки същото, което ще направи заедно с партията. Докато много други хора, ако ги „откъснем“ от тяхната партия – те просто ще престанат да съществуват в публичното пространство. Някои хора използват партиите, за да достигнат някакво ниво, а някои ги използват за да помогнат на хората. Лена Енева е от вторите и затова я подкрепям.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица