Свържи се с нас

Новини

Богомил Белчев: Все още има какво да дам на Габрово и хората тук

Подкрепям Лена Енева , защото става за кмет. Тя е компетентна. Може

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

Инж. Богомил Белчев е кандидат за общински съветник от Местна коалиция „БСП, НДСВ, ПБС, КПБ – Алтернатива за Габрово”, която е под номер 2 в бюлетината.

– Г-н Белчев, Вие сте дълбоко свързан с Габрово и неговото развитие. Предполагаме, че това е причината Вие отново да се включите в активния политически живот. Какво Ви мотивира 8 години по-късно?
– Има много причини за моята поява в листата на Коалиция „Алтернатива за Габрово“. Осем години стоях по-настрани от политическия живот, тъй като разбирането ми е, че човек има нужда от презареждане и не може постоянно да бъде в обсега на управлението. Това мое разбиране продължава да битува, особено за местните власти, че човек включително и служител на Община, не трябва да бъде повече от два мандата – максимум до три, защото след втория мандат нещата започват да стават рутинно. Излизането ми от политиката преди 8 години беше точно в тази връзка. През този период наблюдавах развитието на града. Много неща се промениха. Чувствам се вече зареден и мисля, че все още е останало нещо, което мога да дам на Габрово и хората тук. Да помогна и на управляващите, независимо кои са те, да се вземат правилни решения. В Общинския съвет трябва да има и хора, познаващи историята и проблемите на този град, нестрахуващи се да ги сложат на дневен ред и да ги оценят обективно – от техническа, а не от политическа гледна точка. Защото често пъти истинското състояние на проблемите се изкривяват през политическата призма.

– Какво според Вас трябва да се промени в днешно Габрово?
– Иска ми се много неща да се променят и всичките да бъдат все в положителна посока. Отношението и очакванията на хората към местната власт е една такава необходимост. Често пъти очакванията се смесват с това, което може да се получи от държавно ниво и това, което е възможно да стане в местно. Местната власт е с много ограничени правомощия и неслучайно преди години Националното сдружение на Общините в България започна тенденция за децентрализация, предвиждаща прехвърляне част от държавните функции на Общините, заедно с финансовия ресурс.
Трябва да се усъвършенства отношението на общинско-управляващите органи към жителите на Габрово. Не е тайна, че в последните години отношението на общинската администрация към услугите на населението е изключително занижено. Най-интересното е, че колкото се намаляват исканията за определени услуги, толкова се отежняват всички тези процедури. Забавят се и не могат да отговорят на очакванията на хората. Части от законите създават тези затруднения. Но голяма част от трудностите идват от недостатъчна организираност на общинската администрация, което според мен са около 70% от неудачите. Става въпрос човекът, търсещ услугата, да бъде поет още от входа, да бъде насочен, да му се дадат реални срокове и да му се каже какво реално трябва да свърши, и до края на услугата той трябва да бъде на пиедестал, за да бъде удовлетворен. Мисля, че в нашата Община има резерви за това.
Трябва да се промени и отношението към местния потенциал, което в последните години се занемари. Пример за това са външните изпълнители, които се появиха на територията на града. Не че това е лошо, но когато едно действие може да се извърши от месния потенциал, т.е фирма, условията на даден търг трябва да бъдат така създадени, че да „облагодетелстват“ него, ако искаме да запазим хората в този град, създавайки им работа и доходи. Когато има такива крупни обекти, какъвто беше Водният цикъл, мисля че трябва да се изпълнява до голяма степен от местен потенциал. Твърдо заявявам, че това което се извърши в града с Водния цикъл от спечелилите търга изпълнители – в Габрово има поне 10 фирми, в състояние извършат работата по същия начин. Не бяха създадени добри условия в търга да се появи този местен бизнес. Да, наистина доста неща се случиха в града ни по проекти. Но дали с тези пари, които бяха вложени тук, не можеше да се получи много по-голям резултат. Гледайки сумите, които се цитират по европроектите и виждайки крайния резултат, правя за себе си чиста професионална оценка. Според мен резултатът можеше да бъде много, много по-висок. Оптималното изразходване на евросредствата, дошли не с молби и искания, трябва да бъдат по-добре използвано. Неслучайно не влизат и местните фирми в реализацията на тези пари.

– Какви са основните проблеми, които са пречка за развитието на общината ни?
– Най-основният проблем е намаляването на човешкия ресурс. Това означава, че условията за икономическо развитие се свиват изключително много и няма как да се получи ръст в определено производство. На следващо място е квалификацията и възможностите на този останал тук човешки потенциал. Училищата определено не подготвят младите хора за пряко навлизане в производството. Квалификацията е ниска. Сривът в тази насока предстои. Този проблем не е от компетенциите на местната власт. Той е от национално ниво. Ниското заплащане също е причина. Бизнесът е в дълг към тези проблеми, като самият той трябва да разбере, че сам „реже клона, на който седи“. Защото неплащайки и несъздавайки нормални доходи на хората след години той няма да може да намери необходимата работна ръка, за да функционира. По-добре да се свие бизнесът, но да се създаде по-голяма технологична възможност за по-високо производство, отколкото да се прави широк бизнес с ниско технологично производство, с ниска производителност и ниски заплати. Общината трябва да се вглежда в тези проблеми и да се опитва да ги решава по някакъв начин.

– Защо Лена Енева?
– Защото става за кмет. Тя е компетентна. Може. И навлизайки в Общината няма да загуби време за опознаване на проблемите, и няма да попадне в „паяжината“ на дългогодишната администрация, която е приела и изпратила много кметове. Лена Енева и да я „отвържем“ от партията ще е пак същата, изпълнявайки същото, което ще направи заедно с партията. Докато много други хора, ако ги „откъснем“ от тяхната партия – те просто ще престанат да съществуват в публичното пространство. Някои хора използват партиите, за да достигнат някакво ниво, а някои ги използват за да помогнат на хората. Лена Енева е от вторите и затова я подкрепям.

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица