Свържи се с нас

Новини

Безработицата е проблем №1 за две трети от областните градове

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Безработицата е проблем №1 за жителите на две трети от областните градове в страната, показва проучване на „ДНЕС“, проведено в периода 15-30 септември 2015 г., в рамките на инициативата „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община!“.

Проучването обхвана 27 426 души във всичките 27 областни центрове и прилежащите им общини, сред които и Габрово. Изследването е проведено чрез анкетни карти, разпространявани в електронен вид чрез сайта на „ДНЕС“ и чрез партньорски медии по места, както и на хартия чрез анкетьори (доброволци на „ДНЕС“ от съответните общини).

Като цяло, проучването на „ДНЕС“ потвърждава изводите за съществуващите регионални дебаланси, които са в основата на дефинираните от гражданите проблеми. Освен специфични регионални проблеми се открояват и такива, които имат общонационално звучене, тъй като се посочени от жителите на повече от половината градове.

Общонационални проблеми

Проблемът с безработицата и, в частност – младежката безработица, е посочен като такъв в 19 от общо 27 регионални анкети, като заема челните места в съответните класации (между първо и трето, с изключение на София). Вторият по важност проблем е в голяма степен свързан с първия, а именно – липсата на инвестиции и работни места. В 11 региона този проблем е откроен като спешен за преодоляване и е поставен средно между втора и трета позиция.

Трети като среден коефициент, но посочен в най-много регионални анкети (24 бр.) е проблемът с некачествената инфраструктура (дупки по улиците и тротоарите, неподдържане на вътрешните улици в кварталите и др.). В известна степен свързан с инфраструктурния проблем е и посоченият на четвърта позиция от гражданите на 19 области – неправилното паркиране и липсата на достатъчно паркоместа.

Средно на пета позиция в класациите на отделните градове са поставени проблемите с бездомните кучета (в 14 града), качеството на чистотата и озеленяването (в 12 града) и зле поддържаните или липсата на места за отдих, детски и спортни площадки (11 града).

Качеството на обществения транспорт (вкл. състояние на автопарка, разписание, маршрути, чистота и качество на обслужване) е проблем за жителите на 14 областни центрове, поставен средно на шеста позиция в съответните класации.

Специфични регионални проблеми

Сред специфичните регионални проблеми се откроява този със замърсяването на въздуха. Той е класиран от гражданите на Русе, Перник София, Стара Загора, Хасково и Шумен средно между трето и четвърто място.

Анкетираните във Видин, Шумен и Ямбол открояват средно на трета позиция проблемът с организирането и поддържането на междублоковите пространства, а в Габрово и Пловдив е отбелязано неподдържането на крайните квартали.

В Добрич, Перник, Сливен, София и Ямбол гражданите се оплакват от проблеми с ВиК – чести аварии, недобре планирани ремонти (например, разкопаване на прясно асвалтирани улици) и дори липса на канализация и/или пречиствателна станция.

Жителите на Пловдив и Благоевград недоволстват от „синя зона“, а пловдивчани се оплакват и от проблемите, свързани с „Топлофикация“.

Жителите на Кюстендил, Разград и Ямбол изразяват неудовлетворение от работата на местната администрация. Русенци пък очакват от администрацията програма за опазване на паметниците на културата, а варненци – програма за интеграция на ромите. Жителите на Бургас, Габрово, Пловдив и Разград не одобряват начина на формиране на местните данъци и такси.

В Ловеч и Монтана анкетираните се притесняват от демографския срив, а жителите на Габрово, Плевен, Пловдив и София се оплакват от липсата на места в детските градини.

Здравеопазването (Плевен и Хасково), образованието (Бургас, В. Търново, Ловеч и Русе) и опазването на обществения ред (Бургас, Перник, Плевен и Шумен) също са сред идентифицираните на местно ниво проблеми, като средно заемат между четвърта и шеста позиция в класацията.

В Благоевград, Пловдив, Смолян и Ямбол е откроен проблемът с уличното осветление, а в Пловдив – този със справедливото разпределение на общинските жилища. За столичани проблем е презастрояването за сметка на зелените площи, а в Кърджали част от анкетираните са отбелязана липсата на кино в областния град.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица