Свържи се с нас

Култура

Свободата на словото, независимостта на медиите

Published

on

свобода на словото

снимка: Дом на хумора и сатирата

С интересна изложба на актуална тема ще започне програмата на шестия Смешен филм фест – Габрово 2015, който ще се проведе от 12 до 19 октомври.

Днес, 12 октомври, в 18.00 ч. в зала 6 на Музея „Дом на хумора и сатирата“ ще бъде представена любопитна тематична колекция от карикатури на 15 български и 13 белгийски художници. Всички те са редакционни карикатуристи, известни с публикациите си в пресата по наболели въпроси от политическия живот.

Изложбата „Свобода на словото: независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи“ третира особено актуална и обсъждана тема в последно време. Свободни ли са днешните медии? Има ли цена и граници свободата на словото? Има ли цензура и автоцензура в журналистическите материали? Как обществото се възползва от свободата на словото? Съществува ли журналистическа етика при отразяване на трагични събития? На всички тези въпроси карикатуристите дават свои графични отговори и коментари.

Организатор на изложбата е Посолството на Кралство Белгия в сътрудничество с Националната билиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в столицата. Именно там на 7 септември т.г. бе и първото представяне на колекцията пред публика във връзка с официалното посещение в България на заместник министър-председателя и министър на външните работи на Белгия г-н Дидие Рейндърс. Съдействие за формирането на колекцията оказва и секция „Карикатура“ на СБХ, представяйки творби на едни от най-продуктивните ни редакционни карикатуристи: Чавдар Николов, Илиян Савков, Ивайло Нинов, Ивайло Цветков, Любомир Михайлов и др.

Гостуващата изложба в Габрово ще бъде открита от Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Белгия у нас, както и в присъствието на официални лица и гости.

Веднага след столичани и габровци имат възможност да видят тази интересна колекция, която ще остане на разположение на любителите на карикатурата в продължение на един месец. Изложбата се включва в традиционния „Карикатурен десант“, с който Домът на хумора и сатирата откри есенния сезон и представи 6 мащабни изложби от жанра.

Автор: Дарина Маринчевска,
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица