Свържи се с нас

Новини

Росица Йонкова: Ще се боря да се чува гласът на работещите хора

Published

on

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

снимка: Коалиция “Алтернатива за Габрово“

„Ще се боря да се чува гласът на работещите хора за по-добри работни места, достоен труд, справедливо заплащане, социална сигурност и гарантиране на спокоен живот“, коментира Росица Йонкова.

Тя е експерт в Регионалният съвет на КНСБ – Габрово, кандидат за общински съветник от листата на коалиция „БСП, НДСВ, ПБС, КПБ – Алтернатива за Габрово”, които са номер 2 в интегралната бюлетина.

Какви са проблемите на хората на наемния труд?

На днешната дата през 2008 г. по решение на конгреса на Международната конфедерация на профсъюзите, 7 октомври е обявен за Световен ден „За достоен труд“. Този ден обединява синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права и солидарност. В България се отбелязва от КНСБ с различни инициативи през годините.

Като експерт в Регионалният съвет на КНСБ – Габрово в контактите ми с хората на наемния труд имам възможността да следя как се развиват взаимоотношенията между бизнеса и наемния работник, какви са проблемите на работниците и служителите и нарушенията в трудовото законодателство в Габрово и региона.

Най-честите нарушения на трудовото законодателство са свързани с прекратяване на трудовия договор, изплащане на обезщетенията, защитата на работника при уволнение, ползването на отпуски. Това се случва там, където няма изградени синдикални организации.

Не малко са случаите на злоупотреба с договорите със срок за изпитване. Така само за няколко месеца, а понякога и за дни се наемат лицата, използва се трудът им и работодателят най-лесно ги освобождава. Единични са случаите такъв договор да прерастне в постоянен.

Реалността показва, че не са редки случаите на упражняване на трудова дейност от работниците без договор и връчена длъжностна характеристика. Преназначават се хора на друга длъжност в същото предприятие – от договор за неопределено време на срочен договор и/или на трудов с изпитателен срок и после следва освобождаване на работника/служителя.

Съществен проблем на национално ниво и с особена тежест в Габровска област е свързан със завръщането на работното място и въобще реализацията на пазара на труда на младите жени до 35 годишна възраст с малки деца и като цяло със съвместяване на трудовия и семейния живот.

Проблем също така се явява порочната практика за непрестанно установяване на сумирано работно време, като често се допуска нарушение на междудневна и междуседмична почивка и некоректно отчитане и заплащане на извънредния труд.

Основен проблем за хората на наемния труд си остават ниската работна заплата и липсата на справедлива оценка за труда им. Вярно е производителността на труда в е два пъти по-ниска от тази в повечето страни в Европа, но не бива да се забравя и факта, заплащането е четирикратно по-ниско. Това демотивира особено младите. Ако не се реши проблемът те ще продължат да бягат от Габрово и от България и в един момент няма да има на кого да се дадат по-високите заплати. Кой тогава ще дойде да инвестира в Габрово?

Защо решихте да се кандидатирате за общински съветник?

Първо искам да благодаря на БСП за предложението да се включа в гражданската квота на листата им за общински съветници. За мен е голяма отговорност и задължение да се представя подобаващо и да покажа, че с професионализъм може да се работи за добри каузи и идеи, а оттам да се постигнат добри резултати.

Като експерт в Регионалният съвет на КНСБ – Габрово имам възможността да помагам на хората на наемния труд. През годините ежедневно се сблъсквам и се боря с проблемите на работниците – ниски заплати, лоши условия на труд, нарушения на трудовите права, проблеми на младите майки, на младежите и на пенсионерите. Като общински съветник ще се боря да се чува гласът на работещите хора за по-добри работни места, достоен труд, справедливо заплащане, социална сигурност и гарантиране на спокоен живот, за да може нашите деца да останат да учат, работят и се развиват в по-добро Габрово.

Какви са идеите Ви за развитие на местната власт?

Според мен, за постигане на конкретни резултати в община Габрово е необходима ясна политика в областта на устойчивата заетост и повишаването на доходите, в това число за привличане на чуждестранни и български инвеститори, подкрепа за малкия и средния бизнес и повишаване на доходите. Нужно е предприемане на по-решителни мерки за борба със сивата икономика за осигуряване на благоприятен бизнес климат за лоялните инвеститори и повишаване на сигурността на работните места. Трябва да се правят крачки за подписване на общински колективни трудови договори в областта на социалните дейности и културата. Трябва да се развие колективното договаряне в образованието и здравеопазването и като цяло да се създадат условия за ускоряване на социалния диалог на местно ниво. Необходима е ясна политика за борба с бедността и създаване на условия за социално включване чрез повишаване качеството на социалните услуги и подобряване условията на труд и доходите на работещите в сферата на социалните услуги. В областта на здравеопазването – разширяване достъпа до системата и получаването на качествени здравни услуги. В областта на образованието – спомагане за кариерно развитие на учителя чрез организиране на специализирани курсове, изнесени практики, обмяна на опит и др., създаване на тристранен съвет по образование, създаване на училище за родители – като превенция на проявите на агресия от страна на учениците и родителите спрямо учителите.

Това са предизвикателства, които с мотивирана отговорност и експертност могат да станат реалност и Габрово да се превърне в по-привлекателно място за живот, защото алтернатива винаги има!

*Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама се отърваха невредими след като „бракуваха баварец“ в стълб (снимки)

Published

on

Двама младежи оцеляха по чудо, след като лекият автомобил „БМВ“, с който пътували, буквално се размаза в метален стълб от бившата тролейбусна мрежа на Габрово , научи „Габрово Нюз“.

Тежкото пътнотранспортно произшествие е станало снощи, 6 февруари, около 20.55 часа на ул.“Лазурна“, в участъка между бившите студентски общежития и кръговото кръстовище на изхода на областния град, в посока Велико Търново.

За инцидента със самокатастрофиралия автомобил потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. Немското возило било управлявано от 21-годишен младеж. По наши сведения, заедно с него в колата бил и негов приятел.

При движение в посока към кръговото кръстовище, младият шофьор изпуснал управлението над автомобила, който поднесъл и се ударил в металния стълб. Сблъсъкът е бил толкова силен, че предната част на колата е силно деформирана. Двамата са извадили страшен късмет, че са се отървали невредими след тежката катастрофа със значителни материални щети по колата.

Причината за инцидента е несъобразена с пътните условия скорост, уточниха от полицията. Пробите за алкохол и наркотици на водача, взети веднага след настъпване на произшествието, са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било посетено от екип на полицията и обслужено по административен ред.

По непотвърдени данни, преди настъпването на катастрофата неопитният водач е управлявал колата демонстративно. Той „дрифтил“ по заснежените улици на Габрово, които го изкушили до такава степен, че опитът му се оказал неуспешен, завършвайки в стълба.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Преди 100 години Габрово официално отдава почит на българските опълченци

Published

on

Героизмът на българските опълченци продължава да вълнува и днес. В тяхна чест са наименувани улици, издигнати са паметници, приживе някои от тях получават военни отличия, пенсии, земя. Не за облаги те оставят кръвта си по склоновете на Шипка, при защитата на Стара Загора, на атаката при Шейново и в други сражения.

Мнозина от хилядите герои обаче са забравени приживе, живеят повече от скромно, въпреки че вземат дейно участие в последвалите войни за национално обединение. За да се почете тяхното дело, за да не се забрави то и да се предаде на поколенията и след тях, Габрово отдава почит на българските опълченци по начин, който няма еквивалент в България.

На 7 февруари 1923 г. за Почетни граждани на нашия град са провъзгласени 522 живи тогава поборници и опълченци от цялата страна. Този акт има своята предистория, започнала четири месеци по-рано.

След тържествата по случай 45-годишнината от Шипченската епопея, по предложение на тогавашния кмет Еким Топузанов, Градският общински съвет обсъжда как най-добре да изрази признателността на габровци към сражавалите се на Шипка опълченци като защитници и спасители на града.

Така на 21 септември 1922 г. се взема решение да се обявят за Почетни граждани на Габрово живите опълченци от Първа, Втора, Трета, Четвърта, Пета, Шеста, Девета и Десета дружина и Конната сотня, „взели участие в боевете на Шипка в 1877 г.”. Това е записано в Протокол № 32 от 1922 г. от заседание на Градски общински съвет – Габрово. За да се изпълни това решение, от Централното Поборническо-опълченско дружество – София се изисква списък.

В него са включени живите по това време опълченци, участвали не само в отбраната на Шипченския проход, но и в други сражения по бойния път на дружините – в Казанлъшко, при Стара Загора, при Шейново, в Котленския балкан и т.н. След изготвянето на списъка, за Почетни граждани на Габрово са обявени поименно всичките 522 поборници и опълченци от споменатите дружини.

В Протокол № 2 от 7 февр. 1923 г., с Решението на Габровския общински съвет са записани техните имена. Днес той се съхранява в Държавен архив – Габрово. Интересна статистика за техните родни места, откриваме във фонда на габровския журналист и краевед Ганчо Танев (1927-2010). От всичките, провъзгласени през 1923 г. за Почетни граждани на Габрово опълченци, 136 са от селищата на днешната Габровска област.

От тях 98 са от Габрово и габровските села, другите 38 са от Севлиевско, Тревненско и Дряновско. Останалите 376 са от други краища на България, от Бесарабия, Македония, Северна Добруджа, Източна Тракия и даже от Черна гора. Две години по-късно, Габровската община връчва специално изработен Диплом на обявените за Почетни граждани, подписан от кмета, неговите помощници и общинските съветници.

През 2003 г. Държавен архив – Габрово издава книгата „Почетните граждани на Габрово”, в която са включени провъзгласените за Почетни граждани през 1923 г. живи опълченци. Един от съставителите на изданието е Ганчо Танев, който се превърна в еталон за прецизност и стремеж към точно и вярно изясняване на всеки факт и детайл от миналото на родния ни град.

Той установява, че в списъците, изготвени от Централното Поборническо-опълченско дружество през 1923 г. обаче е допуснат много сериозен пропуск. По това време, в страната е имало още 453 живи опълченци, но неизвестно по какви причини, те не са били включени в него. Поради това те са били лишени от възможността също да бъдат обявени за Почетни граждани на Габрово. А мнозина от тях са били ранени в сраженията, наградени с руски военни отличия и дори произведени в подофицерски чинове.

След Освобождението мнозина от тях са изтъкнати военни дейци, полковници и генерали, изявени общественици, доброволци в Сръбско-българската и Балканската война, членове и активисти на Поборническо-опълченските дружества.

От днешната Габровска община, в този списък са пропуснати 40 живи тогава опълченци. Отново г-н Танев, в сътрудничество с Държавен архив – Габрово, по повод 130-годишнината от Шипченската епопея, подготвя обобщени справки за опълченците – Почетни граждани на Габрово за градовете Варна, Велико Търново, Казанлък, Карлово, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Севлиево, Сливен, Стара Загора, Тетевен, Трявна и Шумен.

Те са изпратени с писма до основните регионални вестници в 16 градове в България. Трудът, който Ганчо Танев положи за реабилитиране на паметта на пропуснатите през 1923 г. живи опълченци, намери своето продължение през 2020 г. Тогава, по повод 160-годишнина от провъзгласяването на Габрово за град, Държавен архив изготви предложение за провъзгласяването им за Почетни граждани на Габрово.

С Решение № 218 от 24 септ. 2020 г., Общински съвет – Габрово обяви за почетни граждани на града останалите живи към 1923 г. 40 опълченци от днешната Община Габрово и Добри Цонев от с. Куцина, Великотърновско (от състава на I-ва дружина). Те са били жители на Габрово, както и селата Топлеш, Жълтеш, Делижеци, Тодорчета, Велковци, Гледаци, Пецевци, на Русевци, Вуевци (Войново), Недевци (днес квартали на Габрово), Зелено дърво, Цуцумани, Прахали, Гарвани, Цвятковци, Саботковци, Стоевци, Янковци. Държавен архив – Габрово съхранява Протоколите на Габровски градски общински съвет, с които се стига до този акт.

Протоколът от 7 февр. 1923 г. е изцяло дигитализиран и достъпен за четене в Информационната система на държавните архиви. Съхранява се и фонда на Ганчо Танев. Документите са достъпни за читатели, изследователи и за всички, които искат да научат повече за участниците в Българското опълчение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

БЧК с кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Турция

Published

on

БЧК стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари.

Открита е специална банкова сметка в лева: IBAN: BG64UNCR76301078660913
За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК отпътува тази вечер за Турция, за да се включи в спасителните дейности на място.

Организацията има готовност и да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв.

БЧК изказва своята благодарност към всички, които отправиха към нас запитвания за набиране на помощи. В момента опитни и специално обучени екипи работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите.

Предстои да бъде извършена оценка на дългосрочните нужди, за която колегите от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация.

БЧК е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и ГД ПБЗН.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица