Свържи се с нас

Култура

Карикатурен десант открива сезона в ДХС

Published

on

снимка: ДХС

снимка: ДХС

По традиция и тази есен Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще предложи на габровци и гости на града интересна среща с хумористичното изкуство.

„Карикатурен десант“ е събитието, с което Веселата къща ще открие сезона в компанията на творци, съмишленици, почитатели на хумора и официални гости. Военният термин не е избран случайно – залите на Музея ще бъдат окупирани от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове, пристигащи от близки и далечни страни. Нашествието на творбите към столицата на хумора е в отговор на поканата към партньори на Дома на хумора да гостуват с подбрани колекции от своите фондове и ателиета – 6 мащабни изложби с над 500 карикатури от 62 автори от десетки държави вече завладяват голяма част от музейната територия.

Габровци ще имат привилегията веднага след софиянци да се насладят на една забележителна селекция творби от 40-та Национална изложба на карикатурата – София 2015. Тази година в традиционния преглед на най-високите постижения на съвременната българска карикатура участват 50 художници, в чиито творби се отразяват проблемите на днешното общество. Политическата сатира и шаржовете на популярни личности са широко застъпени, така както и актуалните теми за бежанската криза, съдебните и образователните реформи, битовите престъпления, безотговорното шофиране, спортните неудачи и мн. др. Гостуващата в Габрово колекция съдържа 145 творби на 23 изявени български карикатуристи и ще бъде представена от Любомир Михайлов – председател на секция „Карикатура“ към СБХ.

Лауреат на Специалната награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” от тазгодишната 40-а Национална изложба на карикатурата е Йовчо Савов. Освен плакетът „Светът е оцелял, защото се е смял” и диплом, карикатуристът получи и правото да представи своя самостоятелна изложба в Дома на хумора. Художникът лично ще представи изложбата си от 68 свои скорошни творби, обединени под закачливото заглавие „Островърхи парадокси“.

Третата и четвъртата гостуващи изложби идват от далечния Изток. „Градът и гражданите“ е колекция, показваща най-доброто от едноименния Международен конкурс за карикатура, провеждан ежегодно в гр. Табриз, Иран. Изложбата представя 43 творби на 36 художници от 12 държави, сред които и творби на български карикатуристи, участвали в конкурса. Темите са разнообразни и разкриват проблеми, с които се сблъскват както огромните мегаполиси, така и малките селища по света.

Със самостоятелна изложба гостува и главният инициатор и организатор на Международния конкурс – художникът Рахим Асгари, който е избрал да се представи с 22 карикатури. Покана за гостуване в Габрово е отправена към г-н Рахим Асгари и официална делегация от представители на Международния конкурс в Табриз. Специално за откриването на изложбата от София се очаква да пристигне и г-н Мохаммад Али Киани – културен аташе в Посолството на Ислямска република Иран в София.

Домът на хумора и сатирата се включва в общия „Карикатурен десант“ с една от безценните си колекции – творби на безспорния майстор на карикатурата, верен приятел, съмишленик и дарител на Дома. „Борис Димовски: На габровци – с любов“ представя 241 оригинала на художника, които се съхраняват в художествения фонд „Хумор на народите“ – карикатури, шаржове, скици, илюстрации на крилати сентенции и на анекдоти за габровци. С представителната изложба екипът на ДХС отбелязва 90-годишнината от рождението на бележития карикатурист и почетен гражданин на Габрово и му отдава заслужена почит. На откриването на изложбата ще присъства и дъщерята на художника г-жа Валерия Димовска.

По-късно през октомври към изброените изложби ще се присъедини и интересната колекция от карикатури по актуална тема „Свобода на словото. Независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи“. Изложбата е организирана от посолството на Кралство Белгия в София и Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ като акцент в програмата на десетото издание на Дните на Белгия в България. Габрово е вторият град след столицата, в който изложбата ще бъде показана.

Официалното откриване на изложбите от този своеобразен карикатурен десант ще се състои на 1 октомври т.г. от 17.30 ч. в залите на Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово.

Гостуващите изложби ще останат в залите на Дома на хумора до края на годината и ще бъдат на разположение на всички любители на хумористичното изкуство.

Автор: Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица