Свържи се с нас

Култура

Дървопластика „Аватари на дървото“

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пленер по дървопластика „Аватари на дървото“ ще се проведе от 23 до 27 септември на поляната в Архитектурно – етнографския комплекс „Етър“ край Габрово. Сред автентичната атмосфера на единствения по рода си музей на открито у нас, утвърдени художници и ученици от специалност „Дърворезба“ на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ ще материализират идеите си от дърво и камък.

Изборът на място за провеждане на пленера е продиктуван от възможността за свободен достъп на посетителите на етнографския комплекс до творческата изява, която по подходящ начин допълва демонстрациите на занаяти в работилниците на Етърската чаршия.

Майстори на длетото от Габрово и от търновската арт група „Дупини“ ще споделят опита си с учениците от тревненското училище за приложни изкуства. В тази „среща под открито небе“ ще се включат автори с множество самостоятелни изложби и участия в национални и международни пленери, като Орфей Миндов, Цветан Колев, Румен Трифонов, Румен Рачков – Дървесния. Кирил Георгиев и Климент Генчев са младите творци, чийто композиции ще бъдат експонирани в общата изложба.

Творбите ще журира проф. Константин Денев, преподавател по скулптура във Факултета по изобразително изкуство на Велико – търновския университет.

Посетителите ще могат да разгледат пластиките и пленерната живопис на мястото, където са създадени, в деня на отворените врати – 27 септември. Експозицията ще остане на поляната в музея на открито до края на месец октомври.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица