Свържи се с нас

Любопитно

Какво ново за празниците на Севлиево през октомври?

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Празниците на град Севлиево ще започнат на 14-и октомври и ще продължат до неделния ден на 18-и октомври.

Кулинарният фестивал на местните традиционни гозби, деликатеси и занаяти, сътворени в столицата на тиквата – Севлиево, следва своята линия, като запазва тематични конкурси и изяви, и допълва нови иновативни идеи с популяризиране на града като туристическа дестинация. В продължение на няколко дни ще разгърнем традицията на Севлиево да кани гости и приятели на празник, изпъстрен с много забавление, игри, изненади, викторини и състезания, песни, танци, изложби и конкурси.

Влакът на Тиквенбург ще тръгне от гара Севлиево, но тази година няма да е влак, а ще е каляска – тиква… Във вагон – ресторанта ще се вози самият Димитър Рачков, който ще забавлява севлиевци на 17-и октомври. В центъра по уличното осветление до тогова ще поникнат тикви, за да се случи приказката „Три дни яли, пили и се веселили севлиевци“.

Община Севлиево ще почерпи гостите на празника с тиквена ракия и печена тиква.

Изложба кулинарна ще има и сега. Най-големият тиквеник ще е още по-голям тази година и всички присъстващи ще вкусят от сладкиша напълно безплатно. Шеф готвач Виктор Ангелов специално ще готви на живо всякакви деликатеси от тиква на 17-и.

В неделния ден на 18-и на площад „Свобода“ ще има игри и забави за цялото семейство.

И това не е всичко… Ще може да участвате в тиквените демонстрации, да се снимате с тиквената каляска и много други изненади.

Програмата в акценти по дни

15.10. 2015 год.
В Дома на културата „Мара Белчева” ще се проведен театрален спектакъл „Приказка за тиквата”, подготвен от възпитаници на детските градини в град Севлиево.

След като приключи спектакълът, водещият и двамата аниматори с костюми на тиквички, ще поканят всички гости във фоайето на Дома на културата, където официално ще бъдат открити изложбите „Тиквени фантазии” и „Тиква „Най-най…”.

На 15.10.2015 г.
Официално ще бъде открит Есенния Севлиевски панаир, като на панаирната естрада ще се изявява гост – Ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие“ , Севлиево и изпълнителя Илия Луков.

16.10. 2015 год.
18.00 ч. – Конкурс „Мис Тиквичка и Мистър Тиквичко“ – в него участие ще вземат децата на различна възраст, в два кръга.

1. Кръг на Таланта – песен или танц, самостоятелно представяне;

2. Кръг модно дефиле, където в подходящо облечени костюми, предварително подготвени, ще дефилират на сцената на Панаира. За най-атрактивните и талантливи деца ще има осигурени награди;

19.00 ч. – Концерт на звездата на Пайнер Галена на панаирната естрада.

17.10. 2015 год.

11.00 ч. – На площад „Свобода” пред Община Севлиево, ще започне големият тиквен празник, наречен „Пъстро тиквено парти”, който ще събере севлиевци и гости на града.

Официалното откриване на празника в събота ще започне с награждаването на експонатите в изложбата „Тиквени изкушения”.

Пред Общината ще бъде изградена сцена, чийто гръб ще бъде брандиран с тиквени мотиви. Около сцената има шатри, в които ще се продават тиквени изделия и сувенири. Жителите и гостите на Севлиево ще могат да се почерпят с вкусна печена тиква.

12.00 ч. – Начало на шоуто на „Мастършеф“ Виктор Ангелов и традиционното разрязване на най-големия тиквеник.

На специално пригодено място в близост до сцената ще бъдат изградени шатри където г-н Ангелов ще готви традиционни ястия и специалитети, с основен продукт от тиква.

14.00-16.30 ч. – Сцена за изява на самодейни състави.

17.00 ч. – от Градинката на автогарата ще тръгне най-дългият и най-пъстър влак на Тиквенбург, чийто машинист „Тиквичка” поставя началото на веселото карнавално шествие.

Водещите на Тиквеното карнавално шествие ще бъдат Димитър Рачков и Венета Лазарова.

Шествието ще премине през двете кръгови кръстовища и на определени места ще има коментаторски пунктове и ще приключи на площад „Свобода“ пред Община Севлиево.

Тази година началото на „Цветната тиквена Олелия“ ще бъде предвождано от голяма тиква-фигура, направена от стиропор. На нея всяко дете ще може да остави своя отпечатък, като предварително ще има определено място, където ръцете на децата ще се намазват с боя. Ще направим най – шарената и пъстра тиква, около която ще вървят деца. Тиквата ще бъде върху рамка с колелца. След приключване на празниците ще се остави в музея на тиквата, като поредния интересен експонат, обвързан с празника.

След като „Влакът на Тиквенбург“ спре на последната си гара, пред площад „Свобода“, забавната програма продължава с песни, танци и скечове на Димитър Рачков.

20.30 ч. – Гост изпълнител – Васил Найденов

18.10.2015 г.
11.00-13.00 ч. – Игри, изяви, творчество в център на град Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Гергана Стоянова се срещна с ученици от СУ „Васил Левски“

Published

on

Вдъхновяващата актриса и водеща Гергана Стоянова се срещна с учениците в СУ „Васил Левски “ по инициатива на Училищното настоятелство и Ротари клуб-Севлиево. Областният и заместник – областният управители Мария Башева и Иван Любомиров присъстваха на една от общо 4-те лекции под мотото „Аз уча, вярвам, мога, знам“.

Стоянова се обърна към младежите с думите „Забравете името ми, но помнете, че никой не Ви е длъжен и никой не Ви е виновен! „. Всеки ученик получи специална книжка, която Гергана определи като частичка от последната си мечта. Прави срещи с деца от 4 години, а книжките са начинание от последната година.

В тях младежите са предизвикани да попълват информация за мечтите, целите си, за големи български постижение, за героите ни. „Учете сърцето си да изпитва почит“- това призова децата Стоянова, като ги помоли да четат за делата на великите българи и успешни чужденци.

Тя цитира и думите на Робин Шарма: „В по-голямата си част умората е продукт на човешкия ум. Тя доминира в живота на тези, които нямат посока и цел.“, като ги доказа и с примерите на житейските истории на Силвестър Сталоун и Мерилин Монро. Стоянова сподели и своята история, която започва в село до Бургас, за да я нареди днес сред топ 3 на жените, които озвучават в България.

Над 2,4 млн. думи и изрази звучат с гласа на Гергана Стоянова в онлайн правописния речник на БАН- „Берон“. Нейният глас звучи от навигацията, от малкия екран, в радио ефира, в големите вериги магазини.

„Седях с тапа в устата и изговарях всичко, което виждах около себе си в продължение на 4 години“, спомня си Гергана как се е отървала от диалекта си по време на обучението си във ВИТИС. Основното си образование завършва на село. Иска да свири на пиано, но родителите й не могат да си позволят уроците, затова записва пантомима, народни танци и лека атлетика.

Обучението я отвежда в Бургас, където завършва гимназия. Ходи всеки месец на театър поне по два пъти и мечтае да стане актриса. Споделяйки своята мечта със съучениците си, получава само присмех. Това не я демотивира. Учи словата си наизуст, явява се на изпит и успява да влезе във висшето училище.

Там получава нова доза присмех заради диалекта си. Вместо да се сърди, полага неимоверни усилия, за да се превърне днес в гласа, който чуваме навсякъде.

Зареди още

Любопитно

Празник в аванс – отбелязваме Първи юни на Градище в неделя

Published

on

26 май ще бъде 1 юни за най-малките любители на природата, които са поканени на Градище за празник в неделя. Отбелязваме деня на детето в аванс с весела и безгрижна горска среща, посветена на песните, танците, творчеството и книжките – такъв, какъвто трябва да бъде детският свят.

На поляната ще се срещнем с малчуганите от детска градина „Слънце“ и с възпитаници на Основно училище „Неофит Рилски“. Те са ни подготвили музикална програма и нещо много интересно – работилници от деца за деца. Големите ще показват на малките какво умеят и ще им помогнат да изработят свои собствени творби. Вярваме, ще започнат страхотни приятелства!

Детски театър „Вълшебник” към ОУ „Неофит Рилски” ще изнесе дебютната за учениците от втори, трети и четвърти клас постановка „Приключения опасни с герои сладкогласни” с Недялко Йорданов.

Специални гости на събитието са дружеството на габровските писатели, които са организирали базар на книжки за деца от габровски автори. Къщичката за книжки и игри също е пълна, защото само преди две седмици на Градище имаше базар на употребявани вещи, като „таксата“ за участие бяха детски книги и занимания, с които рафтовете й да бъдат напълнени отново.

На Градище вече отвори врати и още една изненада. Клуб „Хобит“. Едно магично място за партита, в което слънцето се прокрадва през дъските, котката отдава любопитно внимание на всеки посетител, а дъждът не изглежда страшен, защото тропа весело по покрива.

Заповядайте на Градище! Неделя, 11 часа. Детският празник и събитията на Градище се организират от фондация „ОТ БГ“, а тази неделя ще се случи с подкрепата на Ситигаз!

Зареди още

Любопитно

Хиляди се забавляваха на Карнавала в Габрово

Published

on

За пореден път Габрово доказа, че е столица на хумора и сатирата с грандиозно издание на емблематичния си карнавал този уикенд. Над 40 000 души от цялата страна се събраха в града, за да се насладят на пъстроцветно шествие, изпълнено с остроумни скечове, колоритни костюми и заразяваща енергия, впечатляващи концерти и много инициативи и забавления за децата.

Карнавалното шествието, което премина по централните улици на града в събота вечерта, се проведе под мотото „Make Карнавал, Not War“. В близо двучасовото шествие се включиха над 2 000 души, облечени в оригинални костюми и превъплътени в различни роли в 72-те така наречени „карнавални картини“ с послания за мир и единство.

С пъстрите си костюми и изящни движения особено внимание привличаха и участниците от китайската провинция Цюанджоу.

Конкурсната част на карнавала привлече ентусиасти от цялата страна, а авторитетно жури ще определи и победителите.

В тазгодишния карнавал присъстваха и 20 гигантски фигури на движещи се платформи, изработени с много майсторство и чувство за хумор, в които оживяваха емблематични сцени от актуалния политически живот.

Не липсваха и дръзки сатирични препратки към популярни личности и събития от изминалата година.

Музикалната програма включваше концерти на известни изпълнители като Васил Петров, RDMK, 100 Кила, FolkustiX и Dolapdere Big Gang, а култовата група Молец закри празненствата в неделната вечер.

С богатата си история и неповторима атмосфера, Габровският карнавал се е утвърдил като емблема на хумора и сатирата и платформа на свободния дух и творчество. Той е не просто забавление, а и остроумна форма на обществена критика, която ни кара да се замислим и да се посмеем на себе си.

*Всички снимки, уловени от фоторепортера на „Габрово Нюз“ можете да видите на страницата ни във фейсбук.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица