Свържи се с нас

Любопитно

Какво ново за празниците на Севлиево през октомври?

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Празниците на град Севлиево ще започнат на 14-и октомври и ще продължат до неделния ден на 18-и октомври.

Кулинарният фестивал на местните традиционни гозби, деликатеси и занаяти, сътворени в столицата на тиквата – Севлиево, следва своята линия, като запазва тематични конкурси и изяви, и допълва нови иновативни идеи с популяризиране на града като туристическа дестинация. В продължение на няколко дни ще разгърнем традицията на Севлиево да кани гости и приятели на празник, изпъстрен с много забавление, игри, изненади, викторини и състезания, песни, танци, изложби и конкурси.

Влакът на Тиквенбург ще тръгне от гара Севлиево, но тази година няма да е влак, а ще е каляска – тиква… Във вагон – ресторанта ще се вози самият Димитър Рачков, който ще забавлява севлиевци на 17-и октомври. В центъра по уличното осветление до тогова ще поникнат тикви, за да се случи приказката „Три дни яли, пили и се веселили севлиевци“.

Община Севлиево ще почерпи гостите на празника с тиквена ракия и печена тиква.

Изложба кулинарна ще има и сега. Най-големият тиквеник ще е още по-голям тази година и всички присъстващи ще вкусят от сладкиша напълно безплатно. Шеф готвач Виктор Ангелов специално ще готви на живо всякакви деликатеси от тиква на 17-и.

В неделния ден на 18-и на площад „Свобода“ ще има игри и забави за цялото семейство.

И това не е всичко… Ще може да участвате в тиквените демонстрации, да се снимате с тиквената каляска и много други изненади.

Програмата в акценти по дни

15.10. 2015 год.
В Дома на културата „Мара Белчева” ще се проведен театрален спектакъл „Приказка за тиквата”, подготвен от възпитаници на детските градини в град Севлиево.

След като приключи спектакълът, водещият и двамата аниматори с костюми на тиквички, ще поканят всички гости във фоайето на Дома на културата, където официално ще бъдат открити изложбите „Тиквени фантазии” и „Тиква „Най-най…”.

На 15.10.2015 г.
Официално ще бъде открит Есенния Севлиевски панаир, като на панаирната естрада ще се изявява гост – Ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие“ , Севлиево и изпълнителя Илия Луков.

16.10. 2015 год.
18.00 ч. – Конкурс „Мис Тиквичка и Мистър Тиквичко“ – в него участие ще вземат децата на различна възраст, в два кръга.

1. Кръг на Таланта – песен или танц, самостоятелно представяне;

2. Кръг модно дефиле, където в подходящо облечени костюми, предварително подготвени, ще дефилират на сцената на Панаира. За най-атрактивните и талантливи деца ще има осигурени награди;

19.00 ч. – Концерт на звездата на Пайнер Галена на панаирната естрада.

17.10. 2015 год.

11.00 ч. – На площад „Свобода” пред Община Севлиево, ще започне големият тиквен празник, наречен „Пъстро тиквено парти”, който ще събере севлиевци и гости на града.

Официалното откриване на празника в събота ще започне с награждаването на експонатите в изложбата „Тиквени изкушения”.

Пред Общината ще бъде изградена сцена, чийто гръб ще бъде брандиран с тиквени мотиви. Около сцената има шатри, в които ще се продават тиквени изделия и сувенири. Жителите и гостите на Севлиево ще могат да се почерпят с вкусна печена тиква.

12.00 ч. – Начало на шоуто на „Мастършеф“ Виктор Ангелов и традиционното разрязване на най-големия тиквеник.

На специално пригодено място в близост до сцената ще бъдат изградени шатри където г-н Ангелов ще готви традиционни ястия и специалитети, с основен продукт от тиква.

14.00-16.30 ч. – Сцена за изява на самодейни състави.

17.00 ч. – от Градинката на автогарата ще тръгне най-дългият и най-пъстър влак на Тиквенбург, чийто машинист „Тиквичка” поставя началото на веселото карнавално шествие.

Водещите на Тиквеното карнавално шествие ще бъдат Димитър Рачков и Венета Лазарова.

Шествието ще премине през двете кръгови кръстовища и на определени места ще има коментаторски пунктове и ще приключи на площад „Свобода“ пред Община Севлиево.

Тази година началото на „Цветната тиквена Олелия“ ще бъде предвождано от голяма тиква-фигура, направена от стиропор. На нея всяко дете ще може да остави своя отпечатък, като предварително ще има определено място, където ръцете на децата ще се намазват с боя. Ще направим най – шарената и пъстра тиква, около която ще вървят деца. Тиквата ще бъде върху рамка с колелца. След приключване на празниците ще се остави в музея на тиквата, като поредния интересен експонат, обвързан с празника.

След като „Влакът на Тиквенбург“ спре на последната си гара, пред площад „Свобода“, забавната програма продължава с песни, танци и скечове на Димитър Рачков.

20.30 ч. – Гост изпълнител – Васил Найденов

18.10.2015 г.
11.00-13.00 ч. – Игри, изяви, творчество в център на град Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица