Свържи се с нас

Любопитно

Патиланският град ще скрие от дъжда в зала „Възраждане“

Жителите му ще нарисуват мечтите си за Габрово и ще доведат до знанието на градските власти какво мислят да направят в родния си град, когато пораснат.

Published

on

патиланско царство

Тази събота, 26 септември, в зала „Възраждане“ ще се съберат малчугани от всички габровски квартали, за да нарисуват Габрово на бъдещето и да изпратят добри пожелания в небето над него. Фестивалът „Патиланско царство“, който ще започне с отваряне на вратите на Патиланския град, е посветен на 155-годишнината на Габрово като град и предстоящата 130-годишнина от рождението на писателя Генчо Негенцов – Ран Босилек.

патиланско царство флаер 1Инициативата е на Клуба на Будителите, Регионалния ресурсен център за култура „фабриКата“ и водещата организация „Елмазови“ ООД. Партнират си 9 организации, сред които училище „Ран Босилек“, Детската градина „Явор“ , ИМКА-Габрово, читалищата в кварталите Русевци, Падало и с. Гарван.

Фестивалът е естествено продължение на дейностите по едноименния проект, финансиран от програма „Култура“ на Община Габрово и е насочен към децата.

В 10 часа в събота пред паметника на писателя на пл.”Житен пазар” ще бъдат поднесени цветя за рождения ден на Ран Босилек. Ученици и учители от Първо основно училище „Ран Босилек” ще отдадат почит на своя патрон. Ще бъдат обявени някои инициативи на Клуба на будителите по повод 130-годишнината от рождението на детския писател.

Авторът на „Бяла спретната къщурка“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“, „Патиланско царство“ и други творби, с които израстваха поколения български деца, ще бъде честван идната година. Но сега, в празничната на Габрово година, идеята е децата да напишат една съвременна приказка с бъдеще, малки и пораснали патиланци да се впуснат в забавно приключение – в света на книгите, творчеството, смеха и игрите.

В зала „Възраждане“ те ще се забавляват заедно. В 11 часа сцената ще посрещне патиланците за изява на талантливите, а във фоайетата ще има импровизирани ателиета, в които ще се провеждат различни занимания: сладкарничка със захарни петлета, театър, книжарница, арт-работилница, хлебарница, модна къща…

патиланско царство флаерБаба Цоцолана ще дирижира купона, защото просто няма как да ѝ се отнеме правото да раздава справедливо правосъдие за щуротиите, които в този ден ще бъдат поощрени… с мярка. Ала патиланската баба ще има доста сериозна конкуренция, защото в състезателната игра „Баба Цоцолана“ ще се впуснат още предрешени като нея баби и техните внучета. Ще свири оркестър на тенджерите и черпаците. В училището ще се преподава чрез игри на познанието от буквара „Драги ми, Смехурко”. Артисти ще работят в патиланския театър върху образите на габровските зевзеци, за да представят своята версия на „Патиланската олелия”. Игри като „Вегетарианчо-Патиланчо” ще поощряват здравословното хранене и начин на живот, та затова в патиланския мини-град няма да има болница и поликлиника.

От времето, когато малкият Генчо е тичал по поляните на Йонковото и Градище, за днешните деца е останало едно чудесно наследство – игрите на техните баби и дядовци: „Сляпа баба”; „Пиян морков”; „Пусни, пусни кърпа“ „Балонът се надува“.

Какво би бил един фестивал без своите импровизирани работилнички и сладкарнички? В тях всичко ще бъде на показ и малките пакостници ще могат да пробват, да опитват и да участват. В хлебарницата те ще се месят и точат. В работилниците ще плетат и моделират, в библиотека „Весел Патиланчо” ще четат любими книжки. В модна къща „Фатален избр“ ще изработват дрехи от отпадъчни материали, а после ще дефилират в ревю на еко дрехи.

Цялата зала ще бъде своеобразно художествено ателие, в което децата ще рисуват с пръсти и безвредни бои града на своите мечти. И ако върху техните платна се появят „Космодрум Габрово“, езеро с лодки, водни пързалки, цирк, “Щуротека“, или площадка за делта-планери, градските власти ще бъдат уведомени, че бъдещите граждани на Габрово ще ги строят като пораснат, тъй че да бъдат добри и да се съобразят с това при градското планиране. Патиланците ще напишат върху балони своите пожелания за Габрово и ще ги пуснат в небето над града, наредени около градинката през залата.

Като своеобразни домакини учениците от Първо основно училище „Ран Босилек” ще представят своя клуб „Аз обичам България”. Изявени, а и не толкова популярни личности от Габрово, ще бъдат поканени да разказват своите „Патила на пораснали деца” с истории от тяхното детство, които после ще бъдат публикувани в социалните мрежи.

За пръв път по време на фестивала ще бъде представена създадената от децата в ЦДГ „Явор” обемна книжка „Пътуваща книжки за малки и големи” с произведения на Ран Босилек. От сцената, където нейното съдържание ще бъде представено чрез драматизации, танци и песни, тя ще тръгне на обиколка в детските градини и училищата за учениците до 4-ти клас, за да „порасне“ още до догодина на 24 май, когато ще участва в празничното шествие.

Вместо билет за фестивала патиланци са поканени да донесат по една стара, или нова детска книжка. Техните родители също могат да подкрепят инициативата за попълване на Пътуващата библиотека в ЖП-Гара Габрово. А най-активните ще бъдат отличени и повозени с влак в удобно за тях време и до интересна дестинация в региона.

Патиланският фестивал ще започне в 11 и ще продължи почти до 17 часа в зала „Възраждане“ заради дъжда, който попречи на първоначалната идея всички патиланци и пакостници да се „изнесат“ на Градище, където да щуреят под открито небе.

Продължава и инициативата „ Я кажи ми, облаче ле бяло“ за създаване и събиране на любителски видео записи, направени от българи и габровци в чужбина с техни изпълнения по произведения на Ран Босилек. Целта е да се приобщят много българи и габровци извън страната и да бъдат мотивирани младите хора, които не изучават в чужбина произведенията на Ран Босилек, да се запознаят с творчеството му. Можете да я намерите в социалната мрежа оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Превоз на товари до 3,5 това в Габрово и региона от „Крис – Билд 2010“

Published

on

Габровската компания „Крис – Билд 2010“ ЕООД извършва превоз на товари до 3,5 тона от/до всяка една точка на територията на града, региона, както и в страната.

Услугата се поддържа от професионален екип, който ще се отзове веднага на уреченото място и ще ви улесни в транспортирането на Вашите обемни вещи или товари, гарантирайки Ви качество и сигурност на доставката.

Не се колебайте, а се доверете на „Крис Билд 2010“. Телефон за контакти: +358 876 533 200.

Зареди още

Любопитно

Предизвикателство към младежи и родители: Бъдете ден без интернет заедно!

Published

on

На 7 февруари отбелязваме международния ден за безопасен интернет. Днес трудно можем да си представим света без виртуалното пространство, но специалистите откриват все повече рискове от неумереното пребиваване в „мрежата“.

По този повод Превантивно-информационен център по зависимости към Община Габрово провежда информационна кампания, насочена към младежите и техните родители.

Вече стартираха срещи с осмокласниците и деветокласниците от ПТГ „Д-р Никола Василади“, по време на които експерти и ученици дискутират опасностите, които крие виртуалният свят, и рисковете от прекомерното използване на интернет, като заедно извеждат здравословни алтернативи на „живота в мрежата“.

Здравословните алтернативи на електронните занимания са в центъра и на проведено проучване сред същите младежи. В анкетата се включиха 207 ученици, които чрез предоставения им въпросник изследваха собствените си навици и поведение, свързани с използването на интернет.

Резултатите очаквано сочат, че младежите (над 90 % от анкетираните) използват мобилните си телефони предимно за да общуват с приятели и познати, за да гледат клипчета и филми, както и за да търсят информация. 78,6 % от участниците в проучването споделят, че използват смартфоните си, за да играят онлайн. 51 % от респондентите имат нужда от телефон, за да се разсънят, 55,6 % – докато се хранят, а едва 21.2 % от анкетираните използват електронни устройства, за да четат книги.

За всички тези дейности участниците са намерили и посочили като приемливо възможно решение без използване на интернет – повече спорт и игри на открито, срещи с връстници на живо, допитване до родители или хора с по-голям житейски опит, повече време за общуване със семейството и т.н.

С намирането на здравословни алтернативи е свързано и предизвикателството, което екипът на ПИЦ-Габрово отправя към родителите. До всички родители на учениците от 8 и 9 клас в ПТГ „Д-р Н. Василиади“ е изпратено предложение да прекарат заедно с децата си поне един ден през февруари без да използват интернет устройства – без социални мрежи, без проверка на електронни пощи, без дори набързо „надникване“ в Гугъл.

Онези, които приемат предизвикателството, могат да изпратят на адрес: osnv@gabrovo.bg снимки и кратко описание на деня, за да бъдат събрани всички преживявяния и чрез тях да покажем, че тази кауза – децата ни да растат в здравословна среда, е кауза, която ни обединява – специалисти, учители, деца и родители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Седмото издание на фестивала „Здравей, Здраве!“ в Габрово предстои

Published

on

Седмото издание на ежегодния фестивал „Здравей, Здраве!“ предстои да бъде проведен в Габрово на 11 и 12 февруари в зала „Възраждане“. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се реализира в 24 града на страната, като неговото начало е положено в Габрово през 2016 г.

Във всеки град събитието се организира от доброволци в името на нашето физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Домакин на събитието е Община Габрово.

Първата проява е на Ива и Коко Ковачеви (Active Sitting), свързана с Практика по приложна кинезиология „Емоции и болки в тялото” за всеки, който е готов да поеме отговорност за себе си и да започне да се променя към по-добро. Цялостното подобряване на физическото и психичното състояние на човек е възможно чрез оказване на самопомощ за болките в тялото, физическите и емоционалните блокажи, изграждането на увереност, сила и спокойствие чрез техники от метода за физическа и емоционална трансформация. Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология. През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология. Той споделя, че комплексната работа върху емоции, биохимия и физика е ключът към здравословно и балансирано състояние на човека. За физиката той използва лечебната гимнастика „Актив Ситинг“. За работа с емоциите – техники за физическа и емоционална трансформация, за биохимията – балансирано хранене и прием на хранителни добавки (при необходимост от тях). Методът ФЕТ е представен в книгите „Методът Актив Ситинг“ – „Как да се справим сами с болките в тялото“ и „Физическа и емоционална трансформация“.

Книгата на Коко и Ива Ковачеви „Физическа и емоционална трансформация. Рестартирай живота си! Справи се сам с емоционалните и физически болки“ ще бъде представена пред габровци в Ритуалната зала на Община Габрово в петък, 10 февруари от 17.30 часа.

Тоня Цочева ще говори по темата „Плоскостъпието – подценявано и недоосъзнато“. Тя задава въпросите: „Вредно ли е плоскостъпието? Възможно ли е болките в колената да са резултат от начина на стъпване? Дали О-образните и Х-образните крака са наследствени? Ако функциите на тялото определяха възрастта на човека, как сме оставили ходилата да останат бебета? И как това се отразява на качеството ни на живот? Децата надрастват ли проблема с кривите крачета? А тинейджърите? Наистина ли ходилата на бременните порастват с 1- 2 номера? Защо активните мъже често си прецакват колената? Може ли дори на 70 години да направим нещо за олекотяване на походката? Обувките издават ли какво недоглежда здравната ни система? Как да опознаем и оценим сами състоянието на краката си? Тези и още много въпроси могат да бъдат зададени и на които да бъде отговорено.

Тоня Цочева е рехабилитатор, миопунктурист, специалист по ресторативно движение, безболезнена мануална терапия Mulligan Concept, мускулно-скелетен тейпинг и източни техники. Тя дава консултации, свързани с ранното психо-моторно развитие; Хронични болкови симптоми и синдроми свързани с опорно-двигателния апарат; Постурални (статични) нарушения (гръбначни изкривявания, плоскостъпие) и т.н. Д-р Никифор Минков ще изнесе лекцията „Българино, събуди се и живей здравето си! Живот и здраве без лекарства“.

Д-р Никифор Минков е от Габрово, обучавал се е в Москва при проф. Я. Галперин по тибетска медицина. Обученията са в областта на познанията за човешките органи и системи, тяхното взаимодействие и зависимостта от природата. Той владее мануална терапия, фитотерапия, шиацу, биоенерготерапия. Има собствен начин за сканиране на целия организъм за получаването на точна диагностика и узнаване на причината на заболяванията. Специализирал е и в областта на генетиката и специфичната обработка. Отстранява нарушенията в генетичната структура, свързани с тежки заболявания.

Стойчо Иванов ще говори за „Влиянието на светлината върху нашето здраве“. Според специалистите в бранша той е един от най-добрите в страната в своята област.

Мария Дерменджива ще говори за сугестологията. Тя е създател на образователен център “ВѢди Макрина”. От скоро “ВѢди Макрина” е намерил своя нов и необикновен дом, близо до град Габрово. Преди 10 години Мария Дерменджиева създава и Център по класическа сугестопедия „Вихровения“. Тя е сертифициран преподавател-сугестопед към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф- д-р Евелина Гатева“. Основите и законите на Класическата Сугестопедия и как бихме могли да ги приложим във всяка сфера на нашия личен и професионален живот присъстващите на фестивала „Здравей, Здраве!“ ще разберете на 11 февруари от 15.00 часа, а музикална гонг медитация с гонг „Юпитер“ с нея ще се проведе от 16 часа.

Гонг медитация е мощна практика за пречистване и хармонизиране на енергийното и физическото тяло. Звуците, генерирани от тези инструменти са вид лечебна енергия, която лекува стрес, болка, депресия, както и повечето форми на заболявания.

А от 18.00 часа на 11 февруари сестрите Апостолови и братя Якъбови ще изнесат концерта „Дървото на влюбените“.

Същият ден, но от 12 до 13.00 часа е организирана Творческа работилничка по изработване на мартеници, която ще се проведе на 2-я етаж във фоайето на зала „Възраждане“.

Д-р Румен Стоилов ще изнесе лекция „ Ето човека. Стани това, което си!“ във втория ден на фестивала „Здравей, Здраве!“ – 12 февруари, неделя от 11 часа, по време на която ще разберем защо България е избраното място, откъдето ще започне промяната на света.

Д-р Румен Стоилов е посетил едни от най-силните енергийни места на нашата планета: Тибет, Непал, свещенна Кора около планината Кайлас, Япония, Лаос и Тайланд, Перу, пирамидите в Босна,, Балканите, Израел, Йордания, Тайван и Сицилия. Той участва и в работна група за свързване и активиране на силовите места в България и за работа с новите деца.

От 12.00 часа същият ден Мариета Терзиева ще изнесе лекцията „Връзката между човека и природата и как балансът в тази връзки на носи здраве. Лекцията на Андрей Андреев на тема „Пчелни продукти – кога и как се консумират“ е от 13.00 часа на 12 февруари.

От 14 часа на 12 февруари Камелия Вал ще изнесе лекцията „Пробуждане на Озареното сърце“, а от 15.00 часа тя ще проведе практиката „Пробуждане на Озареното Сърце“.

Отново на 12 февруари от 16.00 часа започва открития урок по пеене с Гиргина Гиргинова „Обновяващата сила на песните на Паневритмията“, а от 18, 00 часа е концерта „Пробуждане“с произведения на Учителя Петър Дънов, Марин Камбуров, Парашкев Хаджиев, Бах, Моцарт, Шуберт и др. на Гиргина Гиргинова – сопран и Владимир Попов – пиано. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се организира в партньорство с клуб „Озарение“, фондация „От БГ“ и Йога Център – Габрово. А медийните партньори са Портал 12, в. „100 вести“, www.gabrovonews.bg, издание „Област Габрово сега“, радио Бумеранг FM, с домакинството на Община Габрово. Входа за фестивала е свободен. Фермерите от Фермерския пазар от БГ ще бъдат на 11. 02. 2023 г. от 10 до 18 часа, а базарът на еко и био продукти ще се проведе и през двата фестивални дни – на 11 и 12 февруари от 10 до 18 часа в зала „Възраждане“ – Първи и Втори етаж.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица