Свържи се с нас

Любопитно

До Москва и обратно с таланта на Стефани Минчева от НАГ

Published

on

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

През юни тази година в Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”, в категория „Пътеписи, очерци, интервюта“ бе отличена с първо място габровката Стефани Минчева от Националната Априловска гимназия. Като награда за участието си тя получи огромната възможност заедно с група от цяла България да посети столицата на Русия, Москва.

След завръщането си, изявената млада дама е още по-мотивирана и с нетърпение очаква тазгодишната надпревара, за да се включи за трети път. Миналата година тя отново взе участие, извоювайки си трето място и наградата за нейната борбеност е вече факт.

Ето какво ни разказа Стефани Минчева за впечатленията си от руската столица.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

„Изключително съм развълнувана и горда от постижението си. Отпътувахме с още четирима младежи и ръководител от България, като всеки от нас бе представител на различен град. Престоят ни продължи 5 дни. Докато бях в Москва, освен че успях да видя толкова красиви и спиращи дъха места, успях да създам и нови приятелства с интелигентни млади хора. Получих още много опит, мотивация и желание за участие в бъдещи конкурси и изяви. Докосвайки се до една различна култура и начин на живот, успях да оценя родното, да видя нещо по-красиво от него, но и да не позволя да бъде заличена красотата му.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

В град като Москва ти си никой. Можеш да научиш много, но трябва бързо да съумееш да пренесеш опит в своята родина. Стъпвайки по Червения площад, не спирах да се удивлявам на красотата около мен, но и на това как руснаците ценят родното, грижат се за него, бранят го и го развиват. Пазят историята си, обектите на културата, реставрират някои от тях, за да могат да бъдат запазени възможно най-бързо. Всичко, което те правят, е толкова мащабно, здраво и неразрушимо. Живеят в единство и хармония, стремейки се към бъдещо развитие и общ успех.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Първият ден успяхме да видим малко повече от Москва, чрез разходка с автобус и така научихме доста за историята и устройството на града. Видяхме отблизо начина на живот на московчани.

Но няма как да не започна с „Червения площад“ („Красная площадь“). Това е място, за което всеки знае и мечтае да посети. Той е най-старият, централен площад на Москва. Намира се край североизточната стена на Кремъл. На запад от него се разполага Московският кремъл, на изток – ГУМ и Китай-город, на север -Историческият музей и Съборът на казанската икона на Божията майка (Собор Казанской иконы Божией Матери), а в южната му страна пред Спаската кула се намира катедралният Храм „Свети Василий Блажени“. Забележителни са и размерите му: дължината на площада е 330 м., а ширината е 70 м.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Следващата удивителна забележителност е Музеят на Пушкин. Той е сред най-големите руски музеи за европейско и световно изкуство.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Богато разнообразие от животински видове може да се срещне единствено и само в Московския зоопарк. Той е най-старият и един от най-големите в Русия. Дом е на повече от 7 500 животни от над 1000 различни вида. На територията на зоопарка се намират Пресненските езера, като Голямото езеро е запазено във вида си, в който е било при създаването на зоопарка през далечната 1864 г.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Когато решиш, да се разходиш със сигурност няма по-красива улица от „Арбат“. В това се убедих лично и я препоръчвам на всички бъдещи посетители. Тя е живописна пешеходна улица в центъра на Москва и е сред най-известните в града. Поради многото уникални исторически сгради и известни артисти, живели и работили там, днес „Арбат“ представлява важна туристическа атракция.

Ето някои от забележителностите: сгради, като: къща-музей „Александър Пушкин“, доходни здания, театър „Вахтангов“; заведения за хранене, например: ресторант „Прага“; статуи на: Александър Пушкин и жена му Наталия Гончарова, Булат Окуджава, както и фонтан-статуя на принцеса Турантод, намираща се пред театър „Вахтангов“. От тази най-скъпа улица си закупих матрьошка за спомен.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Другият известен голям площад е „Площадь Победы“. Под него се намира и московското метро. То е второто най-натоварено метро в света след токийското и има обща дължина на линиите от почти 314 км. Има 12 линии с общо 188 станции. Всяка една от линиите се идентифицира с цифра, име и цвят. Нещо велико, което не може да се опише с думи!

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Театърът е другата слабост на Москва – „Большо́й теа́тр“. Най-големият в Русия и един от най-значителните в света театри за опера и балет. Разположен е в центъра на Москва.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Друго вълнуващо преживяване беше разходката с корабче по река Москва. Видяхме стените на „Кремъл“ от един по-различен ъгъл. Усетихме величието на огромния паметник на Петър Първи, който успя да ни остави без думи, поради своята мащабност. Той е с височина 100 метра и е най-високата скулптура в Русия.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

И нещото,  с което бих завършила е Мемориалният музей на космонавтиката. Посветен е на руската космонавтика. Представя много експонати, свързани с технологиите, космическата храна, космическите кораби, космическите екипи и оборудване, както и препариран двойник на кучето Лайка“, сподели още Стефани.

В края на разговора с енергичната млада писателка Стефани Минчева стана ясно, че Москва е град на успеха, сбъднатите мечти и милионите възможности.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица