Свържи се с нас

Любопитно

До Москва и обратно с таланта на Стефани Минчева от НАГ

Published

on

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

През юни тази година в Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”, в категория „Пътеписи, очерци, интервюта“ бе отличена с първо място габровката Стефани Минчева от Националната Априловска гимназия. Като награда за участието си тя получи огромната възможност заедно с група от цяла България да посети столицата на Русия, Москва.

След завръщането си, изявената млада дама е още по-мотивирана и с нетърпение очаква тазгодишната надпревара, за да се включи за трети път. Миналата година тя отново взе участие, извоювайки си трето място и наградата за нейната борбеност е вече факт.

Ето какво ни разказа Стефани Минчева за впечатленията си от руската столица.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

„Изключително съм развълнувана и горда от постижението си. Отпътувахме с още четирима младежи и ръководител от България, като всеки от нас бе представител на различен град. Престоят ни продължи 5 дни. Докато бях в Москва, освен че успях да видя толкова красиви и спиращи дъха места, успях да създам и нови приятелства с интелигентни млади хора. Получих още много опит, мотивация и желание за участие в бъдещи конкурси и изяви. Докосвайки се до една различна култура и начин на живот, успях да оценя родното, да видя нещо по-красиво от него, но и да не позволя да бъде заличена красотата му.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

В град като Москва ти си никой. Можеш да научиш много, но трябва бързо да съумееш да пренесеш опит в своята родина. Стъпвайки по Червения площад, не спирах да се удивлявам на красотата около мен, но и на това как руснаците ценят родното, грижат се за него, бранят го и го развиват. Пазят историята си, обектите на културата, реставрират някои от тях, за да могат да бъдат запазени възможно най-бързо. Всичко, което те правят, е толкова мащабно, здраво и неразрушимо. Живеят в единство и хармония, стремейки се към бъдещо развитие и общ успех.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Първият ден успяхме да видим малко повече от Москва, чрез разходка с автобус и така научихме доста за историята и устройството на града. Видяхме отблизо начина на живот на московчани.

Но няма как да не започна с „Червения площад“ („Красная площадь“). Това е място, за което всеки знае и мечтае да посети. Той е най-старият, централен площад на Москва. Намира се край североизточната стена на Кремъл. На запад от него се разполага Московският кремъл, на изток – ГУМ и Китай-город, на север -Историческият музей и Съборът на казанската икона на Божията майка (Собор Казанской иконы Божией Матери), а в южната му страна пред Спаската кула се намира катедралният Храм „Свети Василий Блажени“. Забележителни са и размерите му: дължината на площада е 330 м., а ширината е 70 м.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Следващата удивителна забележителност е Музеят на Пушкин. Той е сред най-големите руски музеи за европейско и световно изкуство.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Богато разнообразие от животински видове може да се срещне единствено и само в Московския зоопарк. Той е най-старият и един от най-големите в Русия. Дом е на повече от 7 500 животни от над 1000 различни вида. На територията на зоопарка се намират Пресненските езера, като Голямото езеро е запазено във вида си, в който е било при създаването на зоопарка през далечната 1864 г.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Когато решиш, да се разходиш със сигурност няма по-красива улица от „Арбат“. В това се убедих лично и я препоръчвам на всички бъдещи посетители. Тя е живописна пешеходна улица в центъра на Москва и е сред най-известните в града. Поради многото уникални исторически сгради и известни артисти, живели и работили там, днес „Арбат“ представлява важна туристическа атракция.

Ето някои от забележителностите: сгради, като: къща-музей „Александър Пушкин“, доходни здания, театър „Вахтангов“; заведения за хранене, например: ресторант „Прага“; статуи на: Александър Пушкин и жена му Наталия Гончарова, Булат Окуджава, както и фонтан-статуя на принцеса Турантод, намираща се пред театър „Вахтангов“. От тази най-скъпа улица си закупих матрьошка за спомен.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Другият известен голям площад е „Площадь Победы“. Под него се намира и московското метро. То е второто най-натоварено метро в света след токийското и има обща дължина на линиите от почти 314 км. Има 12 линии с общо 188 станции. Всяка една от линиите се идентифицира с цифра, име и цвят. Нещо велико, което не може да се опише с думи!

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Театърът е другата слабост на Москва – „Большо́й теа́тр“. Най-големият в Русия и един от най-значителните в света театри за опера и балет. Разположен е в центъра на Москва.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

Друго вълнуващо преживяване беше разходката с корабче по река Москва. Видяхме стените на „Кремъл“ от един по-различен ъгъл. Усетихме величието на огромния паметник на Петър Първи, който успя да ни остави без думи, поради своята мащабност. Той е с височина 100 метра и е най-високата скулптура в Русия.

снимка: Стефани Минчева

снимка: Стефани Минчева

И нещото,  с което бих завършила е Мемориалният музей на космонавтиката. Посветен е на руската космонавтика. Представя много експонати, свързани с технологиите, космическата храна, космическите кораби, космическите екипи и оборудване, както и препариран двойник на кучето Лайка“, сподели още Стефани.

В края на разговора с енергичната млада писателка Стефани Минчева стана ясно, че Москва е град на успеха, сбъднатите мечти и милионите възможности.

Автор: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Отличиха творбите на победителите в конкурса „България – майка на герои“

Published

on

След проведено във вчерашния ден заседание на журито за награждаване на отличените творби в Детския национален конкурс за рецитиране на патриотични стихотворения „България – майка на герои“, бяха отличени 22 деца.

Изключително трудно бе решението на журито, което трябваше да излъчи най-добре представилите се сред толкова много талантливи деца от цяла България. Участниците в конкурса бяха 165, а слабо изпълнение нямаше.

АГРАДЕНИ УЧАСТНИЦИ

В ПЪРВИ ДЕТСКИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РЕЦИТИРАНЕ НА ПАТРИОТИЧНО СТИХОТВОРЕНИЕ

“БЪЛГАРИЯ – МАЙКА НА ГЕРОИ”

Първа възрастова група

ПЪРВА НАГРАДА: Алена Димитрова – град Пловдив
ПЪРВА НАГРАДА: Ния Филипова – град Трявна
ВТОРА НАГРАДА: Дария Печенякова – град Трявна
ТРЕТА НАГРАДА: Аракел Каприелян – град Пловдив
ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Диман Добрев – град Трявна
ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Мария Желева – град Трявна
ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Румена Пепелянова – град Трявна

Втора възрастова група

ПЪРВА НАГРАДА: Виктория Арнаудова – град Варна
ВТОРА НАГРАДА: Николая Димитрова – град Бургас
ТРЕТА НАГРАДА: Теодора Йорданова – град Варна
ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Стефан Иванов – град Варна
ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Джулия Джанлар – град Трявна
ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Роселина Димчева – град Шумен

Трета възрастова група

ПЪРВА НАГРАДА: Константина Радева – град Шумен
ВТОРА НАГРАДА: Анжило Джоджев – град Силистра
ТРЕТА НАГРАДА: Божидара Жечева – град Шумен
ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Симона Йосифова – град Шумен
ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Лили Деянова – град Шумен

Четвърта възрастова група

ПЪРВА НАГРАДА: Владислава Георгиева – град Шумен
ВТОРА НАГРАДА: Пресияна Минкова – град Силистра
ТРЕТА НАГРАДА: Бейшан Яфес – град Исперих
ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА: Ралица Петкова – град Сливен

Журито беше в състав:
Председател: Кольо Дабков – ст. експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“

и членове:

  • Марин Маринов – зам.-кмет на Община Трявна и председател на МКБППМН
  • Виолета Зидарова – преподавател по български език и литература
  • Венелин Бараков – преподавател по история
  • Денчо Минев – юрист и театрален деец

Организаторите на конкурса – Община Трявна и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни изказват своята благодарност към всички участници и им пожелават да продължават да развиват своя талант и умения, които са достойни за възхищение.

Отличените участници ще получат грамота, българското знаме, книга с приказки или класическа българска литература, подбрани съобразно възрастта на участниците, както и по една книга “Малка книжка за големи любопитковци” – издание на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, която музеят любезно предостави.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Кметът прие доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества

Published

on

Кметът на община Габрово Таня Христова се срещна с доброволците на Младежки съвет по наркотични вещества, за да ги поздрави за успешната кампания по повод 1 март.

Младите хора изплетоха над 600 мартеници за възрастни габровци, потребители на социалните услуги „Топъл обяд“, „Кризисна социална кухня“ и „Домашен социален патронаж“, информираха от местната общинска администрация.

Поради усложнената епидемиологична обстановка през изминалата година, реализирането на една от любимите инициативи на доброволците – „Коледни внучета“, не се осъществи и те нямаха възможност да подарят радост на възрастните габровци за празниците.

Ето защо, в продължение на 2 месеца, всеки ден в Младежка зона „Щайгата“, доброволците работиха активно, за да успеят да зарадват възрастните хора. Те вложиха много старание, любов и грижа в изплитането на мартеничките, с които изпратиха своето пожелание за здраве, обич, надежда и топлина.

На срещата младежите подариха на кмета специално изработена мартеница, разговаряха с нея по много теми, които ги вълнуват – за насилието в училище, възможностите за спорт в града, ефективността на онлайн обучението, ученическите съвети, преустройството на летния театър в младежки център, споделиха идеи и загатнаха за предстояща изненада по повод 8 март.

Оказа се, че в групата има дори и рожденик, роден на 29 февруари.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ясни са победителите в конкурса #СМАРТистории

Published

on

111 ученици от цялата страна се взеха участие в литературния конкурс #СМАРТистории, обявен от областния управител на област Габрово.

В продължение на няколко дни петчленно жури, в състав Савина Цонева – директор на РБ „Априлов – Палаузов“, поетесата Елена Христова, основателят на литературния сайт „Тетрадката“ – Иван Христов, Елена Григорова – старши експерт по „Български език и литература“ в РУО – Габрово и Михаела Стоянова – главен експерт в Областна администрация – Габрово, отговарящ за сектор „Образование, култура и младежки дейности“, разгледа и селектира творбите.

Съгласно определените критерии – да кореспондира с темата; да има оригиналност, творчески подход, убедителност и въздействие; разбира се езикова и стилистична култура, както и художествено майсторство, журито определи победителите и присъди и една специална награда.

Първо място бе определено за Радко Василев на 17 г. от Карнобат за творбата му „Моливът няма бутони има само сърце“. На второ място бе класирана Румяна Йонкова на 18 г. от Габрово за творбата й „Моят #Смарт – доктор“. Трето място бе присъдено за Десислава Стаменова на 11 г. от Благоевград за творбата „Света, който сътворих“.

Специална награда спечели Димитър Вълчев на 16 години от Варна за разказа „Късметлийско заблуждание“.

Наградите и грамотите ще бъдат изпратени на отличените участници, а всички участващи творби в конкурса ще бъда публикувани на интернет страницата на Областна администрация – Габрово.

„Благодарим на всички, които приеха провокацията от нас и насочиха вниманието си към художественото творчество, които да отделиха от времето си и се оставиха въображението да ги отведе на едно различно и прекрасно място, което самите те сътвориха. Не спирайте да пишете и да развивате Вашия талант!“, заявиха организаторите на литературния конкурс #СМАРТистории.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица