Свържи се с нас

Новини

Будно Габрово се регистрира за участие в местния вот

Published

on

Пепа Сомлева 2

снимка: Будно Габрово

Будно Габрово се регистрира за участие в местния вот, информираха от предизборния щаб на коалицията.

„За никого го вече не е тайна, че Габрово ударно се обезлюдява, че цели семейства заминават там, където смятат, че животът им ще е по-добър. Завършващите гимназисти, поемат в различни посоки и малцина остават тук, а приключилите висшето си образование рядко се завръщат, защото не виждат перспективи за развитие при изключително ниския стандарт на живот в града.

В същото време бизнесът в града се задъхва от липса, както на квалифицирани кадри, така и на персонал със средна и ниска квалификация. Габрово е градът с най-висока средна възраст на работещите и съвсем скоро фирмите няма да успяват да осъществяват нормално дейността си, поради липса на хора.

Не е ли странно, хората да напускат града с усвоена най-голяма сума на глава от населението от евро програми. Градът, за който се правят вече дори филми като еталон за подражание, се оказва непредпочитан от младите. Рискът Габрово да се превърне в добре асфалтиран и красиво озеленен, но умиращ град, се превръща в близка реалност.

Правенето на градинки и алеи, асфалтирането на улици и други подобни, са всъщност нормално задължение и никой кмет на европейски град не го отчита за особено постижение. Напротив, там се говори за инвестиции, за повишаване стандарта на живот, за логистика, за дългосрочни перспективи за развитие, нови работни места, нови технологии и внедряването им в градовете.

Оставане мисленето на ниво асфалт и саниране няма да реши тежките демографски проблеми на нашия толкова красив град. Катастрофата е близо. В хода на кампанията ще предложим радикални и иновативни решения за осигуряване на достоен живот за младите, старите и всички, които са избрали Габрово за градът на живота им. Една от възможностите да променим негативните тенденции в Габрово са именно местните избори. Именно затова коалиция „Будно Габрово“ избра и издигна кандидатурата на г-жа Пепа Сомлева за кандидат-кмет на града ни. Защото когато говорим за местен вот, трябва ясно да си даваме сметка, че повечето от хората напълно съзнават проблемите и негативните тенденции на населеното място, в което живеят, но малцина са онези, които рискуват време, нерви, средства и спокойствие, за да се хвърлят в битка за преодоляването им. А г-жа Пепа Сомлева е позната именно като лице, което се вълнува от живота на местното общество, която е ангажирана с каузи и идеи за по-добро развитие. Защото спасението на Габрово, един от символите на българското Възраждане и на българската будност, минава през събуждане на обществената енергия и насочването й към реални стъпки за промяна. Но промяна истинска, съществена, структурна и надпартийна. Това е залогът, това е обещанието на „Будно Габрово“, това е силата на нашата кандидатура за кмет. Трябва ни прагматичност и доказана способност за ежедневен труд, за постоянни усилия в правилната посока. Трябват ни хора, които не само вадят своя хляб, но създават поминък и за други. Трябват ни личности, които мислят не само за своето собствено удобство и благоденствие, а се вълнуват от бедния, болния и безработния. Габрово трябва отново да стане място и желана стряха за обикновените хора, които да разчитат на подкрепа, на прозрачни правила и на съдействие за родния предприемач, а не обетовано селище за малцина партийни любимци.“

От предизборния щаб на коалицията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това не кореспондиращо със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, човекът потърсил ни, за да дадем гласност, се надява компетентните институции да се самосезират замърсяването на въздуха да бъде преустановено. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Предприеха мерки против разпространението на шарка в градини и училища

Published

on

След получено официално писмо от Регионална здравна инспекция – Габрово до четирите общини на територията на областта, бе съобщено, че вече са предприети всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на скарлатина и варицела при децата от детските и учебни заведения.

„Веднага сме информирали директорите на детските и учебни заведения на територията на община Трявна и са предприети необходимите превантивни мерки за осигуряване безопасността и здравето на децата, които посещават градините и училищата при нас. Държим родителите и работещия персонал да бъдат спокойни, тъй като сме обърнали внимание за стриктно спазване на сутрешния филтър и извършване на задължителната дезинфекция и проветряване на помещенията!“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

По отношение на дезинфекция на повърхностите и проветряване в детските и учебни заведения, РЗИ – Габрово препоръчва провеждането на конкретни дейности, свързани с провеждане на ежедневно минимум двукратно влажно почистване и дезинфекция на всички помещения като: занимални, спални, учебни кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници, коридори и др., и критични точки в тях – подове, маси, дръжки на врати, парапети, уреди за работа и игра, учебни пособия (мишки, клавиатури, микроскопи, инструменти в работилниците и други подобни пособия), тоалетни чинии, мивки, кранове и други, а на санитарните помещения неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция.

Препоръчва се още стриктно спазване на изисквания за извършване на дезинфекция на гърнетата на децата от яслените групи, като се използва отделна престилка и след обслужване на всяко дете помощник-възпитателите задължително измиват и дезинфекцират ръцете си.

Провеждането на дезинфекция на приборите и съдовете за хранене след всяка употреба. Трапезната посуда и приборите за хранене да се подлагат на почистване и химиотермодезинфекция след всяка употреба.

„Дезинфекцията се извършва с разрешени от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара биоцидни препарати, които са включени в Регистъра на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещество и смеси, публикуван на електронната страница на МЗ“, допълват още от РЗИ-Габрово.

За осигуряване безопасността и здравето на децата и предотвратяване разпространението на зарази сред тях, в детските заведения е необходимо извършването на ежедневно измиване с вода и сапун на играчки, маси и столове. Да се използват само играчки, които позволяват измиване и провеждане на минимум двукратно дневно проветряване на помещенията за 30 минути в отсъствие на децата (преди пристигането им и след обяд).

Проветряване на всички помещения често, до 5 минути на всеки астрономически час в работния ден. Ежедневно изтупване на спално бельо, ежеседмично на завивките и килимите и ежемесечно на дюшеците (матраците). Провеждане на термодезинфекция на спалното бельо при всяко изпиране и последващо изглаждане с гореща ютия, са сред останалите задължителни действия.

В училищата, освен посоченото по-горе, е задължително провеждането на почистване и дезинфекция и между двете смени, проветряване на учебните стаи по време на всяко междучасие и/или по-често в съответствие с метеорологичните условия, провеждане на почистване и дезинфекция на училищните автобуси преди първия курс, а впоследтсвие след всеки курс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица