Свържи се с нас

Новини

478 първокласници пристъпиха училищния праг днес

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Днес, 15 септемвrи, училищният звънец бе особено специален за децата и най – вече първокласниците от НУ „Васил Левски“ в Габрово. Те получиха своите занимателни комплекти, произведени за габровските първолаци от кмета на община Габрово.

В своето приветствие г-жа Таня Христова се обърна към учителите, родителите и най – важните в този ден – учениците:

„Добре дошли на прага на новата учебна година. За някои тя е първа, за други последна, за трети – поредната, но вярвам, че вълнението в този ден е еднакво за всички. На всеки от вас предстои по нещо ново – знания, предизвикателства, приятели, срещи, пътувания и приключения.

15 септември дели и завърта годината по различен от всички други празници начин. Организира я, оживява я, осмисля я. Дори обединява различните поколения в усилията да вървят по пътя на образованието. Защото – няма съмнение – то е в основата на успеха на всеки един от нас.

И когато говоря за успех, не става дума за пари.

Да, доброто образование без съмнение е предпоставка за по-добра работа. Но доброто образование е равно и на повече възможности – да срещаш и опознаваш интересни хора, да пътуваш и разбираш света, да решаваш сам, да виждаш под повърхността, да четеш между редовете.

Скоро попаднах на една интересна мисъл, която гласеше, че човек няма нужда от много книги, за да разбере живота, но има нужда от цял живот четене, за да разбере кои са точните книги. Така че четете – постоянно, нетърпеливо, дори и малко безразборно, защото това няма как да не ви се отблагодари. А няма по-подходящо време за четене от прекараното в училище. Това е най-увлекателният, наситен и незабравим период в живота на човек, но и най-отговорният. Именно сега се поставят основите на дългото цял живот четене. Сега се формира вкусът и жаждата. Тук идва и вашата роля, учители и родители – да водите, побутвате и помагате по пътя. Да продължавате да го вървите също. Бъдете търпеливи и отговорни.

Пожелавам на всички интересна, успешна и ползотворна учебна година!

И преди да завърша, няма как да не се обърна специално към най-малките. В класните стаи в Габрово ще влязат нови 478 първокласници. 478 слънца, пълни с очакване, с въпроси и ентусиазъм, чиято най-важна задача тази година е именно да се научат да четат. Бъдете здрави, внимателни и старателни. Грижете се за книгите си и ги пазете. И не се плашете от новото училище. Всички там могат да ви бъдат приятели.

На добър час!“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица