Свържи се с нас

Култура

Струнен квартет „Аркадия” гостува днес

Published

on

http://gabrovo.bg/files/images/Arkadia.jpg

снимка: Община Габрово

Тази вечер от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, дебют в Габрово ще направи румънският струнен квартет „Аркадия“ от град Клуж.

Програмата е посветена на квартетната класика и включва първият струнен квартет на Йозеф Хайдн, квартет № 3 от Лудвиг ван Бетховен и последният квартет, № 6 на Феликс Менделсон. Концертът е част от програмата на Международния фестивал „Дни на камерната музика”, Габрово 2015 и се осъществява с финансовата подкрепа на швейцарските партньори от община Тун и фондация DEZA.

Те са победители на:
– Международния конкурс за камерна музика в Осака 2014 г.,
– Международния конкурс за струнни квартети в „Уигмор хол“ в Лондон, 2012,
– Международния конкурс за камерна музика Алмере през 2011 г.
– Международния конкурс за камерна музика в Хамбург през 2009 г.,

Аркадия квартет бързо се утвърждава като един от най-вълнуващите струнни квартети от своето поколение. Създаден през 2006 г., докато са студенти в Музикалната академия „Георге Дима“ в Румъния, квартетът свири по целия свят, включително изяви на Пролетния фестивал в Будапеща, фестивала „Георге Енеску“ в Хайделберг, Cité International des Arts в Париж, Alte Oper Франкфурт, Pollack Hall в Монреал, Концертгебау в Амстердам, зала „Уигмор“, фестивала „Q’arto Mondi“ в Полша, Salle Gaveau в Париж, Тел Авив, Португалия, фестивала „Vorpommern“ в Мекленбург, Kammermusiktage в Метлах, фестивала „Zeist Music Days“ в Нидерландия, в Обединеното кралство и в Пекин.

Сезонът 14/15 включва турне от 12 концерта в Япония и концерти из Европа, в това число в зала „Уигмор“, Musikverein във Виена, фестивала „Алдебург“, фестивала Grafenegg, фестивала „Сребърна лира“ в Санкт Петербург, Konzerthaus в Берлин, фестивала в Норуич, фестивала „Енеску“ и в Мадрид.

Квартетът прави дебюта си в радио Би Би Си 3 с концерт на живо от зала „Уигмор“ през март 2015 г., а от април 2015 г. той е под покровителството на Националния център по изкуствата „Tinerimea Română“ от Букурещ. Дебютният диск на Аркадия квартет с творби на Менделсон и Брамс е издаден от „Fontenay Classics“ през 2009 г. и печели одобрението на критиците.

Списание „Ensemble“ пише за „тяхното интимно изпълнение“, „тяхното изключително благозвучие“ и тяхната „изразителна сила, която оставя дълбоки впечатления у слушателя“. Техен запис на Яначек квартет № 1 и № 2 беше издаден от компанията „Orchid Classics“ през октомври 2013 г.

В-к „Сънди Таймс“ пише за „красота, която пронизва сърцето“ и че „и двете произведения са изсвирени с поразителна интензивност от изискания млад румънски квартет“. „Файненшъл таймс“ пише, че квартетът „създава настроение на провокативен експресионизъм, който със своите бурни ритми и хроматични акценти е шокиращо директен и драматичен – като опера или кошмар“, че „резултатът е атака върху сетивата, пронизваща сърцето на тази тревожна музика.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица