Свържи се с нас

Любопитно

На рождения ден на Селския мол … от същото, но повече!

Published

on

selski mol4

снимка: Селски мол

След като навърши една година и направи пълна обиколка на почти половината град, Селският мол на Габрово ще празнува своето 8-мо издание, ако не се брои една негова детска версия.

На 12 септември в събота след работа от 17.30 часа в градинката до бившия Текстилен техникум рожденият ден на базара „Забравени традиции, живи вкусове“ ще завърши с Огнено шоу.

За да поздравят участниците и посетителите ще дойдат две дряновски формации – детска танцова и женска певческа, изпълнителка на автентичен фолклор от севлиевския Балкан, както и един „Добър оркестър“ от Дневния център за възрастни хора с увреждания, който става все по-добър…. Програмата ще включва фолклорни изпълнения на читалищни колективи от Габрово, някои от които са редовни участници, а други са дебютанти на неговата сцена.

selski mol2

снимка: Селски мол

Повече от 15 са читалищата от Габрово, участвали във фолклорната програма, неразделна част от базара, която представя предимно създадения на село културен продукт, опазването на фолклорното богатство и възстановки на традиционни обичаи.

Над 22 габровски читалища са демонстрирали традиционни за своето населено място домашни занаяти, продукти и храни – предене, плетене, готвене. Благодарение на тях габровци можаха да опитат забравения вкус на папурника от Недевци, триенцата от Гарван, шекерените изделия от Новата махала, пестила от Поповци, печените ябълки от Райновци, пълнена кокошка от Армените, джуркан боб от Жълтеш, симитчета от Съботковци, щирник от Донино, вишновка от Гъбене, тиквеник от Хаджицонев мост, квасник от Падало, палачинките на Русевци, млякото на Велковци, ашурето на Кметовци, кравайчетата от Стоевци….

selski mol1

снимка: Селски мол

Гостуваха още мандраджии, гаванкаджии, калайджии, производители на цветя, разсад и зеленчуци, мед и продукти от мед, майсторки на гоблени и изделия на една кука, на кукли и талисмани, курабийки, дървени детски играчки и др.

Габровските читалища създадоха един нов културен продукт, който бе приет с интерес и само първото му издание бе отразено от над 40 медии, включително три национални телевизии. И тъй като всяко от изданията му бе уникално и различно, интересът остана. Селският мол завъртя Петковденско сгледно хоро на мястото на стария женски пазар в Шести участък, гостува в МОЛ-а за Коледа, вдигна Олелийня на Заговени до бившата Майчина грижа, представи модел на квартален празник Лазарня в Падало, присъства на празника на квартал Русевци, отиде в Севлиево по време на националния фестивал „Семе българско“ и покани нови участници от тамошните читалища. В кметство Гергини се направи и първият Детски селски мол. Читалищата инициатори от с. Гарван, кв. Падало и Русевци представиха базара на Еко фест Узана и по време на Националния събор на народните читалища в гр. Бяла.

Селският мол стана победител за 2014-та година в конкурса за читалищна инициатива на Платформа Агора, отличен като най-ефективна партньорска инициатива.
По-важното е, че все повече местни производители, семейни ферми и стопанства, показаха своето лице пред потребителите и с помощта на читалищата привличат почитателите на вкусна, чиста, честна и справедлива храна, каквато е и каузата на световната екогастрономическа организация Слоу Фууд. Подкрепайки я, Селският мол също се бори да запази местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и породи домашни животни и с помощта на местните читалища да създаде подкрепяща среда за развитието на малкия бизнес и семейните ферми, занаятчийството и производството на базата на местните традиции.

selski mol3

снимка: Селски мол

Колко още години ще минат, докато млади семейства населят изоставените балканжийски села и открият в затворения отколе зимник личния си повод за поминък и пълноценен живот? Вероятно отговорът на този въпрос няма да дойде със следващите осем, или дори осемнайсет издания. Макар и трудно, обаче, това неизбежно ще стане. И на Селският мол през следващата му година може би му предстои битката за това.

Но сега на 12-ти в 17.30 часа ще бъде празник. В Сенник вече правят захарни петлета, в Армените точат ножовете за тънки мезета, в Николчевци сирят козе сирене, другаде берат чушки и домати, правят ошаф или пестил, туршия или ракия… На рождения ден на Селския мол ще има от същото, но повече.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Любопитно

Узана Поляна фест от 19 до 21 юли

Published

on

От петък до неделя, 19 – 21 юли, сред красивата природа в габровския балкан ще се проведе деветото издание на Узана Поляна фест. Фестивалът тази година се разгръща, не толкова като територия, колкото като активности и преживявания за посетителите.

И този път Узана Поляна фест ще събере хиляди хора от близо и далеч, обединени от идеята планетата ни да бъде едно по-добро място за нашите деца. Фестивалът традиционно се превръща в най- голямото екосъбитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки да е придобил поне по едни еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си.

Ето защо програмата за фестивала става все по-богата. Сигурно е, че за всеки от бебе до баба ще е интересно и ще може да открие онова, което го вълнува. И защото не можем да искаме да променяме света около нас, преди да сме погледнали към собственото си „аз“ – пространство ПОЗНАНИЕ увеличава своята зона и предвижда нова такава, която нарекохме СЕБЕПОЗНАНИЕ. И ако в пространство ПОЗНАНИЕ тази година ще бъде поставен фокус върху климатичните явления и адаптацията към тях, то пространство СЕБЕПОЗНАНИЕ ще концентрира мислите около нашите лични емоции, чувства и здраве.

Още един нов елемент е обособяването на зоната ИН/ЯН в отделен ЦЕНТЪР, който ще бъде разположен на красивата поляна, точно до почивна база “Горски дом”. Освен йога практики и беседи, програмата ще включва още различни арт ателиета и арт терапии, музикални работилници с Петър Йорданов Бъни и един World music concert  с Петър Йорданов Бъни и Константин Кучев. 

Двойно повече са екозабавленията за деца, защото ДЕТСКИЯТ център е по- пъстър от всякога – забавни семейни игри, творчески ателиета, четене на книжки, еко работилнички,, рисуване, йога и още много вълнуващи приключения. А МЛАДЕЖКАТА зона, ще е още по-активна и ще посрещне гости от далечна Япония.

АРТ зоната ще предлага много повече работилници, за всеки, който иска да вложи положителната си енергия и изработи сам гривна с техниката „макраме“, ароматно сапунче с вълна, поставка за чаши от гипс и акрилна смола, картина от вълна,  колаж от сини отпечатъци, енергийни гривни според зодията и още други интересни нещо.

На Узана Поляна фест отваря „врати“ зона ГОРСКОТО, където в горско училище децата ще опознават гората, ще предизвикват сетивата си за творчески занимания, любопитни беседи и слънчеви игри.

В рамките на фестивала са предвидени и два туристически прехода – единият с изкачване до връх Исполин, а другият – с опознавателен характер и достигане до географския център на България.

Спортните натури предизвикваме с волейболен турнир, традиционната футболна надпревара и стена за катерене.

Поляната на Узана ще приюти и истинските пазители на българския вкус и храни с Фермерски пазар и през трите дена. Фермерските игри този път ще дадат възможност и на децата да премерят своя усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. А как да вкараме екологичното в домакинството ще разкрие новата зона „Еко Бит“.

Разбира се организаторите са помислили и за ценителите на вкусна храна и разхлаждащи напитки в пространство „НаЗдраве“, където ще може да изненадате сетивата си с вкусна, здравословна, богата на аромати храна, но трябва да знаете, че пластмасовите прибори са строго ограничени! НО може да донесете своя чаша или да вземете узанска чаша срещу депозит. Така ще намалите образуването на отпадъци и ще получите отстъпка при покупка на напитка в зоната.

Внимание ще отделим и на домашните любимци в първия конкурс за кучета „Красота и нрав“, а в шатрата на габровския приют за кучета ще може да срещнете своя нов четириног приятел, който на място да осиновите.

Цялата програма на Узана Поляна фест е на сайта на събитието http://uzanafest.gabrovo.bg, а къде ще е разположена всяка една зона – може да се ориентирате и на картата на фестивала Узана Поляна Фест.

Зареди още

Любопитно

Младежки център – Габрово кани на ателие по калиграфия

Published

on

В работилница по калиграфия ще могат да се включат всички младежи, които се интересуват от японската култура и изкуство по време на Деня на японската култура. Събитието е организирано от Младежки център – Габрово и ще се проведе на 22 юли, от 17 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“.

Работилницата по калиграфия ще бъде водена от Венелина Петкова, с ранг специално кю по Шодо от японската школа ШоДжинКай. Събитието ще започне с демонстрация, на която тя ще разкаже за изкуството калиграфия и ще изпише думите 姉妹都市 (shi-mai to-shi), означаващи „градове-сестри“, посветени на приятелството на Габрово и японския град Тойоаке. Именно в Тойоаке се намира гимназия „Сейджо“, с която Община Габрово организира дългогодишен младежки обмен. Десет японски младежи ще гостуват от 20 юли до 1 август в Габрово, където ще живеят в габровски семейства и ще могат да се докоснат до българската култура. По време на събитието в Художествена галерия Христо Цокев гостите ще могат да се запознаят и с японските младежи, които ще направят работилница по оригами.

След демонстрацията, по време на работилницата, участниците ще научат как се изписва думата 思いやり (omoiyari) – състрадание, съпричастност, внимание и доброта. Омоияри е важна концепция в японската култура, която насърчава уважение и внимание към другите хора. Всеки участник ще има възможността да опита „танца на четката“ и да се потопи в японската култура.

Работилницата е безплатна и не изисква предварително записване.

Заповядайте на 22 юли, 17:00 часа, Художествена галерия „Христо Цокев“, Ден на японската култура. В програмата ще има още ателие по икебана, демонстрация на кендо, кът с книги за Япония, оригами.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица