Свържи се с нас

Любопитно

На рождения ден на Селския мол … от същото, но повече!

Published

on

selski mol4

снимка: Селски мол

След като навърши една година и направи пълна обиколка на почти половината град, Селският мол на Габрово ще празнува своето 8-мо издание, ако не се брои една негова детска версия.

На 12 септември в събота след работа от 17.30 часа в градинката до бившия Текстилен техникум рожденият ден на базара „Забравени традиции, живи вкусове“ ще завърши с Огнено шоу.

За да поздравят участниците и посетителите ще дойдат две дряновски формации – детска танцова и женска певческа, изпълнителка на автентичен фолклор от севлиевския Балкан, както и един „Добър оркестър“ от Дневния център за възрастни хора с увреждания, който става все по-добър…. Програмата ще включва фолклорни изпълнения на читалищни колективи от Габрово, някои от които са редовни участници, а други са дебютанти на неговата сцена.

selski mol2

снимка: Селски мол

Повече от 15 са читалищата от Габрово, участвали във фолклорната програма, неразделна част от базара, която представя предимно създадения на село културен продукт, опазването на фолклорното богатство и възстановки на традиционни обичаи.

Над 22 габровски читалища са демонстрирали традиционни за своето населено място домашни занаяти, продукти и храни – предене, плетене, готвене. Благодарение на тях габровци можаха да опитат забравения вкус на папурника от Недевци, триенцата от Гарван, шекерените изделия от Новата махала, пестила от Поповци, печените ябълки от Райновци, пълнена кокошка от Армените, джуркан боб от Жълтеш, симитчета от Съботковци, щирник от Донино, вишновка от Гъбене, тиквеник от Хаджицонев мост, квасник от Падало, палачинките на Русевци, млякото на Велковци, ашурето на Кметовци, кравайчетата от Стоевци….

selski mol1

снимка: Селски мол

Гостуваха още мандраджии, гаванкаджии, калайджии, производители на цветя, разсад и зеленчуци, мед и продукти от мед, майсторки на гоблени и изделия на една кука, на кукли и талисмани, курабийки, дървени детски играчки и др.

Габровските читалища създадоха един нов културен продукт, който бе приет с интерес и само първото му издание бе отразено от над 40 медии, включително три национални телевизии. И тъй като всяко от изданията му бе уникално и различно, интересът остана. Селският мол завъртя Петковденско сгледно хоро на мястото на стария женски пазар в Шести участък, гостува в МОЛ-а за Коледа, вдигна Олелийня на Заговени до бившата Майчина грижа, представи модел на квартален празник Лазарня в Падало, присъства на празника на квартал Русевци, отиде в Севлиево по време на националния фестивал „Семе българско“ и покани нови участници от тамошните читалища. В кметство Гергини се направи и първият Детски селски мол. Читалищата инициатори от с. Гарван, кв. Падало и Русевци представиха базара на Еко фест Узана и по време на Националния събор на народните читалища в гр. Бяла.

Селският мол стана победител за 2014-та година в конкурса за читалищна инициатива на Платформа Агора, отличен като най-ефективна партньорска инициатива.
По-важното е, че все повече местни производители, семейни ферми и стопанства, показаха своето лице пред потребителите и с помощта на читалищата привличат почитателите на вкусна, чиста, честна и справедлива храна, каквато е и каузата на световната екогастрономическа организация Слоу Фууд. Подкрепайки я, Селският мол също се бори да запази местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и породи домашни животни и с помощта на местните читалища да създаде подкрепяща среда за развитието на малкия бизнес и семейните ферми, занаятчийството и производството на базата на местните традиции.

selski mol3

снимка: Селски мол

Колко още години ще минат, докато млади семейства населят изоставените балканжийски села и открият в затворения отколе зимник личния си повод за поминък и пълноценен живот? Вероятно отговорът на този въпрос няма да дойде със следващите осем, или дори осемнайсет издания. Макар и трудно, обаче, това неизбежно ще стане. И на Селският мол през следващата му година може би му предстои битката за това.

Но сега на 12-ти в 17.30 часа ще бъде празник. В Сенник вече правят захарни петлета, в Армените точат ножовете за тънки мезета, в Николчевци сирят козе сирене, другаде берат чушки и домати, правят ошаф или пестил, туршия или ракия… На рождения ден на Селския мол ще има от същото, но повече.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица