Свържи се с нас

Любопитно

Гюнайдън Алиев с почетна статуетка от Община Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Алиев е първият заслужил севлиевец, който е носител на символа на града – Статуята на Свободата. „За мен е чест да я дам точно на теб, в мое лице винаги ще срещаш подкрепа и приятелство“, заяви кметът Иван Иванов. Талантливият певец получи и поздравителен адрес за Цялостен принос в популяризирането и съхраняването на българския фолклор.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Гюнайдън регистрира изключително достойното представяне на сцената на фестивала „Пирин Фолк“ 2015 г., който се състоя тази неделя, 6 септември в град Сандански. Алиев направи едно отлично изпълнение на песента „Вангелица“, с която спечели сърцата на цялата публика по време на фестивала. Гордост за севлиевци стана и фактът, че форматът беше открит от танцьорите от ансамбъл „Развитие“. „Това е едно от многото заслужени признания за нашия състав, за което поздравявам всички тях и ръководителите на ансамбъла Весела и Йордан Йорданови“, добави д-р Иванов.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Гласът на Гюнчо, както го наричат приятелите му, е изключително разпознаваем. Певецът е достоен последовател на Севлиевския славей – Борис Машалов

Гюнайдън Алиев има много награди и признания от фолклорни събори и конкурси сред които:
– Специална награда – ваучер на ателие за народни носии „Балканфолк“ ООД от юбилейното пето издание на националния фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец;
– Плакет и грамота за постижения от ХІ национален събор на българското народното творчество в Копривщица;
– За втора поредна година Гюнайдън Алиев участва по покана на народния певец Илия Луков във фестивала на възпитаниците на националните музикални училища по фолклор „Да се срещнем с песен“, който се провежда в Котел./Гюнчо е възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ от класа на Сашка Ченкова/;
– Гюнайдън Алиев бе гост-изпълнител по покана на Илия Луков на XII общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“, гр. Каварна;
– Голямата награда за изпълнение на песента „Заблеяло ми агънце“ от едноименния национален фолклорен конкурс, провел се по време на Националния събор на овцевъдите в България, от 8 до 10 май, край Петропавловския манастир до Лясковец. Плакет, диплом и парична награда от XIII национален Петропавловски събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира“;
– Първа награда в категорията за любители от втория международен фолклорен конкурс – надпяване, надсвирване и надиграване „Северняшки славеи“, гр. Сухиндол;
– Първа награда от Втория национален фолклорен конкурс „Море песен екна…“ в Севлиево /2015 г./ и Първа награда от Първия национален конкурс „Море песен екна…“ /2014 г./;
– Втора награда от фолклорния конкурс „Тараклъка пее“, с. Градище, общ. Левски;
– Специална награда от конкурс „Авлига пее“, с. Обединение, общ. Полски Тръмбеш.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица