Свържи се с нас

Любопитно

Дванадесети национален конкурс ”Златна есен – плодовете на есента”

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Конкурсът цели да стимулира творческата енергия на децата в областта на изобразителното и приложно изкуство, да изяви младите таланти и да представи България като държава с традиции в отглеждането на земеделските култури. И тази година в рамките на конкурсa ще бъдат връчени и награди за написване на стихове, есета и разкази на същата тематика. Националният конкурс ще се проведе в рамките на празничната програма по повод честванеto на 60 години Детски комплекс – Севлиево.

Условия на конкурса:
1. Национален конкурс “Златна есен”се провежда в три раздела: изобразително и приложно изкуство и за написване на есе или стихотворение.
2. Възраст на участниците: от 6 до 18 год.
3. В раздела за рисунка се приемат творби с формат 35/50см.- без ограничение на материалите и техниката. Всеки участник може да участва с не повече от две произведения. Творбите трябва да се изпратят в срок до 23.10.2015 г./важи датата на пощенското клеймо/ на адрес: град Севлиево 5400, обл. Габрово ул. ”Св. Св. Кирил и Методий” №33, е-mail: detski_kompleks_sevlievo@abv.bg

На гърба на всяка творба да има задължително следната информация:
– Трите имена на автора и възраст;
–  Училище или извънучилищно звено, точен адрес и телефон
– Име на ръководителя.

Творбите не се връщат, а се съхраняват във фонд НК”Златна есен”-Севлиево.

Награди получават класираните на І, ІІ, ІІІ място в трите възрастови групи и в трите раздела: 6 – 10 год.;   11 – 13 год.;   14 – 18 год.

Наградените творби  ще бъдат експонирани в художествена изложба ”Златна есен”, а стихотворенията и есетата ще бъдат публикувани в местния вестник.

Церемонията по награждаването ще се състои на 2 ноември 2015 г. от 14.00 часа в ГХГ ”Асен и Илия Пейкови”, гр.Севлиево. При промяна ще получите информация своевременно! И тази година по традиция ще бъдат връчени и специални награди, предоставени от спонсори от нашия град.

За допълнителна информация: тел: 0675/ 80492 – Детски комплекс

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица