Свържи се с нас

Любопитно

126 майстори представиха своите занаяти в Етъра

Published

on

снимка: АЕК "Етъра"

снимка: АЕК „Етъра“

Рекорден брой изложители събра XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ от 4 до 6 септември 2015 г. Общо 126 майстори предложиха на публиката своите занаятчийски изделия: 78 от България, 30 от Азърбайджан, Беларус, Италия, Румъния, Русия, Сирия, Украйна, Шотландия, Южна Корея и Япония и 18 производители на народни музикални инструменти. Панаирът бе посетен от 7 225 гости, от които 336 чужденци.

 XIII-ят Международен панаир на народните занаяти се проведе под патронажа на г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание на Република България. В словото си тя сподели, че е впечатлена от многото млади хора, които продължават традицията, правят я достъпна за следващите поколения и отправи призив към старите майстори успешно да предадат на младите творческата искра, за да няма занаяти, за които младите не знаят.

По време на панаира се проведе заключителния етап от майсторската надпревара, която тази година бе в занаята „Дърворезбарство“. Според регламента на състезанието, участниците изработиха точно копие на конзола с акантов лист и предмет по свой избор. Голямата награда „Сребърна хлопка“ бе присъдена на Антон Николов от гр. Трявна. Победителят получи също парична награда, право на собствена изложба-базар през 2016 г. и почетен диплом.

В панаирните дни АЕК „Етър“ и Музикална компания „Родолюбие“ организираха Първа национална среща на майсторите-производители на народни музикални инструменти. Жури от солисти от Оркестър за народна музика на Българското национално радио в състав: Кръстьо Димов, Любомир Владимиров, Петьо Костадинов, Росен Генков и гл. ас. д-р Биляна Попова – етнограф от Регионалния етнографски музей – Пловдив, определи най-добре изработения музикален интрумент в пет категории: гъдулка – Илю Димитров от гр. Камено; тамбура – Светослав Митев от гр. Габрово; гайда – Николай Николов от гр. Варна; тъпан – Ивайло Стоев от гр. Варна; кавал – Тодор Дросев от гр. Габрово.

Съпътстващо събитие на Панаира бе XI-та Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“, в която взеха участие 37 специалисти от страната и чужбина.

В дните на панаира гостите на музея се насладиха на богата фолклорна програма с участието на Николина Чакърдъкова, ансамбъл „Тракия“, група „Вакали“, на спектакъла „Фолклорна магия“ на Държавен куклен театър – Стара Загора и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица