Свържи се с нас

Любопитно

Туристическо дружество “Бачо Киро” – Дряново отбеляза своята 90 годишнина

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Сдружение туристическо дружество „Бачо Киро“ – една от най-авторитетните и активни нестопански организации в община Дряново, отпразнува 90 години от създаването си.Събитието по повод юбилейната годишнина бе отбелязано в късния следобед на 4 септември / петък/, с три прояви.

Първо бе открита възпоменателна плоча в двора на СОУ „Максим Райкович”, на мястото където е учредено дружеството, на 5-ти април 1925 г., от Георги Попов, Георги Ганчев, Павел Павлов, Никола Бошнаков, Ганчо Минев, Иван Никоевски и Стилян Бобев.

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Веднага след това се проведе тържествено събрание с награждаване на изявените му деятели, а честта да е знаменосец на знамето на дружество бе поверена на Мартин Маринов – носител на три медала от първенството по ориентиране за Централна и Източна Европа 2015 г.

С най-високото отличие на БСТ „Медал Алеко” и като най-изявени деятели на ТД „Бачо Киро” бяха удостоени Мария Димитрова и Христофор Христов. „Медал за особени заслуги” бе връчен на Георги Цветков, Илийчо Илиев, Добри и Цветанка Добрева (треньори в Спортен клуб по ориентиране „Бачо Киро – 94″), Марийка Кънева  (счетоводител на дружеството от 1971 г.). Значката „Отличник на БТС” получиха: Илияна Попова (Председател на СКО „Бачо Киро – 94”), Илия Илиев, Снежана Дочева, Николина Христова, Галина Кирвикова. С „Грамота на БТС” бяха наградени още 14 дряновци, а с „Грамота на ТД „Бачо Киро” други 10 активисти и сподвижници на сдружението.  Връчен беше и благодарствен плакет на г-жа Мариана Печеян, председател на Общински съвет – Дряново, за оказана финансова и морална подкрепа за провеждане на състезанията по спортно ориентиране за купа „Дряново”.

Дряново2334

снимка: Община Дряново

Поздравления към всички присъстващи отправиха лично председателят на Сдружение „БТС” Алексей Стоев и кметът на община Дряново д-р Иван Николов. Поздравителни адреси бяха изпратени от ТД „Приста” – Русе, ТД „Трапезица” – Велико Търново, ТД „Росица” – Павликени, ТД „Сърнена гора” – Ст. Загора, ТД „Белите брези” – Борово, от заслужилия майстор на спорта Митьо Калчев и майстора на спорта Димитър Богданов, както и от ПГИ „Рачо Стоянов” и СОУ „Максим Райкович”.

Дряново2333

снимка: Община Дряново

Вечерта завърши с концерт в Големия салон на Културния дом (НЧ „Развитие – 1896”), в който участва хор „Стринавско ехо”, създаден преди близо три десетилетия с помощта на ТД „Бачо Киро”. Наслада за публиката бе и представянето на двете близначки с акордеони Мария – Десислава и Дарена – Светослава Димитрови. В концерта участва и оркестър „Дряново”, с ръководител Славчо Илиев и танцов състав „Дряновче” при НЧ „Дряновска пробуда – 2008”.

Концертът приключи с общо изпълнение на песента „Походна песен” по музика на Филип Аврамов.
20 души от СКО „Бачо Киро” се включиха и в  надпреварата на Държавното първенство по нощно ориентиране и за 54-та купа на вестник „Ехо“, което се проведе на 5 и 6 септември в Тетевен.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица