Свържи се с нас

Култура

Международен панаир на народните занаяти – от 4 до 6 септември

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

От 4 до 6 септември 2015 г. ще се проведе XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти, посветен на Европейските дни на наследството и под патронажа на Председателя на народното събрание на Република България, госпожа Цецка Цачева.

От страната са заявили участие 73 майстори в занаятите: копаничарство, грънчарство, дърворезбарство, тъкачество, ръчно плетиво, кожарство, ковано желязо, сарачество, изделия от плъсти, килимарство и други; и 30 участници от Япония, Южна Корея, Беларус, Азърбайджан, Румъния, Русия, Шотландия, Украйна, Италия и Сирия ще представят пред етърската публика традиционните за съответната страна занаяти като традиционни сувенири от хартия, калиграфия, изделия от слама, рисуване на икони, бродерия и накити от мъниста, изработване на стъклени фигурки, традиционни шевици, килимарство и други.

Тази година 6 майстори от страната ще се състезават в занаята „Дърворезбарство“.  Жури от специалисти ще определи победителят, който ще получи голямата награда „Сребърна хлопка“ и право на изложба-базар в музея. През последните десет години над 70 майстори от над 30 селища са се състезавали в занаятите бакърджийство, плетачество, пастирска дърворезба, ковано желязо, копаничарство, грънчарство, ножарство, плетене с царевична шума, гайтанджийство, плъсти и дървостругарство.

снимка: АЕК "Етър"

снимка: АЕК „Етър“

За първи път, в рамките на панаира, АЕК „Етър“ и Музикална компания „Родолюбие“ организират Първа национална среща на майсторите-производители на народни музикални инструменти. Специално жури ще определи най-добрия инструмент в пет категории (гайда, кавал, тамбура, тъпан и гъдулка).

Съпътстващо събитие е XI-та Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“, в която ще вземат участие 40 специалисти от страната и чужбина. По традиция комплекс „Етър“ издава сборник с докладите на участниците в научния форум. През 2015 г. излезе сборникът с 43 доклада от предходната конференция.

Гостите на музея ще могат да се насладят на богата фоклорна програма, с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, спектакъл „Фолкорна магия“ на Държавен куклен театър, гр. Стара Загора, ансамбъл „Тракия“, изпълнения на солисти от Оркестър за народна музика на Българското национално радио с най-добрите музикални инструменти, представени в Първата национална среща на майсторите на народни музикални инструменти и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица