Свържи се с нас

Новини

Тече изпълнението на проекта „Онкология“ в габровската болница

Published

on

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Ремонт на помещения, преустройство на диагностични кабинети, кабинет за ЯМР- диагностика, подмяна на асансьорни уредби, съвременна медицинска апаратура и техника са само част от дейностите заложени в проект „МБАЛ Габрово АД – Изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ – Габрово“.

Напредъкът по проекта, както и текущото му изпълнение бяха представени вчера от директорът на МБАЛ д-р Нели Савчева.

Участие в пресконференцията взеха заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, д-р Елвира Фотева – директор на дирекция „Международни дейности, проекти и програми“, г-жа Марияна Василева – ръководител СРИП, членове на борда на директорите и работещи в болницата, кметът на община Габрово г-жа Таня Христова и областният управител на област Габрово г-н Николай Сираков.

„Имахме време да помислим не как да усвоим евросредства, а да имаме апаратура, от която имаме нужда и ще е необходима в перспектива”, обясни д-р Савчева и допълни, че се чувства щастлива и удовлетворена, че вече има обучени кадри, специализирали в болницата в Аалст и на други места, които ще работят с новата техника. „Мисля че с изпълнението на този проект ще отговорим на изискванията на Министерство на здравеопазването за комплексно обслужване на пациентите” – допълни още директорът на болницата.

Заместник – министър д-р Адам Персенски сподели, че въпреки предизвикателствата, работата, която е свършена до тук дава увереност, че проектът ще се финализира успешно. „Тези проекти са изключително важни на фона на все по-острия обществен проблем – онкологичните заболявания.Именно добрата превенция и своевременното диагностициране на заболяването във възможно най-ранната фаза са ключът към запазването на стотици човешки животи”, допълни още д-р Персенски.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово приветства изпълнението на подобен проект и сподели, че важното в момента ще е как тази услуга ще достигне до гражданите. „Защото може министерството да си е свършило добре работата, болницата да има прекрасни условия, апаратура и специалисти, но ако хората сами не се погрижат за себе си – няма да има смисъл от всичко това. Потребността трябва да е във всички ни, да имаме желание да се грижим за здравето си докато сме още здрави и да търсим онези услуги, които предлагат превенция и ранната диагностика.” – категоричен е Николай Сираков.

Основната цел на проекта е да се повиши качеството на медицинското обслужване в област Габрово – необходима предпоставка за подобряване качеството на живот на населението и за постигане на устойчиво социално-икономическо развитие в габровския агломерационен ареал.

информация: Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Пътен полицай в детската градина

Published

on

Инспектор Христофор Божинов разказа на малчуганите от габровската детска градина „Радост“ за професията „Пътен полицай“.

Униформеният служител гостува на група Мики Маус. Той разказа на децата за работата на пътните полицаи.

Представи униформата и отличителните ѝ знаци, както и помощните средства – палка, белезници, стоп палка и радиостанция.

Проведе и кратка беседа по безопасност на движението. Инспектор Божинов раздаде на малчуганите брошури със стихчета, свързани с пътната безопасност.

Децата от своя страна се бяха подготвили с тематични рисунки, които подариха на униформения служител.

Зареди още

Крими

Превантивна беседа за противодействие на телефонните измами

Published

on

Превантивна беседа, свързана с телефонните измами, се проведе в Трявна, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Габрово. Възрастни хора от пенсионерските клубове в общината се събраха в зала „Дръзновение“, където старши инспектор Марин Маринов, началник група „Криминална полиция“ при РУ Трявна, разясни основните схеми на телефонните измамници.

Той разказа и случаи от своята практика. Ст.инсп. Маринов подчерта, че „ало“ измамниците се стараят да научат информация за близките на потенциалната жертва, която след това използват срещу нея, за да може да я убедят да предаде определена сума пари.

Той призова възрастните хора в никакъв случай да не разказват на непознати за своите деца, внуци, близки. Обясни на възрастните хора как да реагират, когато непознати се опитат да ги убедят, че техни близки са причинили пътен инцидент; че имат нужда от средства за лечение или при други подобни сценарии.

Ст.инспектор Маринов разясни и за така наречените „фишинг измами“. Той отправил апел в никакъв случай да не споделят лични данни, данни на дебитни или кредитни карти, да не отварят съмнителни имейли.

На срещата присъстваха Даниела Маринова, заместник-областен управител и инж.Жасмина Лазарова, заместник-кмет на Община Трявна.

Превантивната кампания е инициирана от Областна администрация- Габрово и ОДМВР-Габрово. Тя ще продължи и през следващите дни.

В Севлиево тя ще се проведе на 27 февруари от 15.00 часа в клуб на пенсионера в ж.к.“Митко Палаузов“, на 28 февруари от 10.00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Любен Каравелов“ в Севлиево, на 6 март от 13:00 часа в клуб на пенсионера на ул.“Юрий Венелин“ в Габрово, и на 7 март от 10.00 часа в Община Дряново.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово обучи комитети и групи по условия на труд

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ-Габрово, съвместно с Института за социални и синдикални изследвания и обучения на КНСБ, проведе в електронна среда обучение на близо четиридесет представители на комитетите и групите по условия на труд в предприятия и организации от региона.

Традиционно и тази година лектори бяха директорът на дирекция „Инспекция по труда” със седалище Габрово Виолета Иванова и вицепрезидентът на КНСБ в направление „Социална защита, безопасност и здраве при работа. Справедлив зелен преход и екология” Огнян Атанасов.

Виолета Иванова запозна участниците с нормативните разпоредби, касаещи трудовата злополука, провеждането на инструктажи осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, контролът по спазване на трудовото законодателство и правомощията на контролните органи.

Огнян Атанасов представи националното законодателство по безопасност и здраве при работа, социалния диалог в областта на здравословните и безопасни условия на труд, рискове, свързани с безопасност и здраве при работа в сектор „Държавно управление”, предстоящият проект на социалните партньори в тази област, Националната кампания на КНСБ „Да спрем рака на работното място” и промените в европейското на националното законодателство.

За първи път трети лектор в обучението бе Габриела Гатева – психолог и психотерапевт, която запозна участниците със симптомите, фазите и начините за справяне със синдромът на бърнаут и представи случаи от своята практика.

Обучението се осъществи в съответствие с изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Наредба № 4 на Министерството на труда и социалната политика.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица