Свържи се с нас

Новини

Полковник от резерва води открит урок на Шипка

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Един от най-добрите специалисти по военна история в България доц. д-р Марко Златев прие предизвикателството да проведе открит урок по история на връх Шипка, съобщиха от Областна администрация – Габрово. Този път аудиторията му няма да бъдат студентите от Националния военен университет „Васил Левски”във Велико Търново, а всички които на 22 август, 12:30 часа ще бъдат на Върха.

Деца и възрастни ще се запознаят по-подробно с мястото и ролята на боевете в района на Прохода в плановете на воюващите страни. Тази година особено внимание в урока ще се обърне на въоръженията на двете армии и техните тактико-технически характеристики.

Доц. Златев ще говори и за ролята и значението на конкретните географски фактори при воденето на военните действия като даде и конкретни примери за героизма, изиграл важна роля за българската свобода.

Доц. д-р Марко Златев е роден в с. Горни Дамяновци, община Трявна. През 1970 г. завършва Априловската гимназия, а през 1974 г. – Висшето народно военно училище „Васил Левски” (днес Национален военен университет) в гр. Велико Търново, специалност „танкови войски – строеви”. Обучението си продължава в Командния факултет на Военна академия „Георги Стойков Раковски”, специалност „командно-щабна, оперативно-тактическа, общовойскова”.

През 1989 г. защитава дисертация по военна история, а от 1998 г. е доцент по военно дело.

Автор е на над 70 научни публикации, като интересите му са преди всичко в областта на историческия опит на Българската армия, видните военачалници, военните конфликти, военнообразователните системи.

На 22 август, 12:30 часа, точно преди възстановката на боевете от НД „Традиция,” доц. д-р Марко Златев ще бъде гост лектор в открития урок, който е част от програмата за Национално честване Шипченска епопея.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Непочистена страна на прохода Шипка откъм Габрово създава трудности

Published

on

Габровската страна на прохода Шипка е непочистена и създава трудности на пътуващите. Това сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, на когото му се е наложило тази сутрин да мине през Балкана.

Човекът ни изпрати 2 снимки, с които илюстрира състоянието на пътя в разстояние на 200 метра от двете страни на Стара планина, отправяйки критики към поддържащите габровския участък.

По думите му едната снимка е от най-добре почистената габровска част на прохода, на която едва забележима е пътната настилка, докато при южната страна пътното платно е изчистено и обработено, дори в най-високата му точка.

„Коренна разлика! От габровската страна не се вижда пътят! Колите поднасят на места. При този слаб снеговалеж, който падна, цялата картинка е абсурдна и недопустима. Срамна работа направо! Един снегорин не срещнах по пътя си откъм северната страна на прохода. Откъм старозагорска обаче машините вървят, чистят и обработват. Дори застигнах снегорин“, възмущава се читателят.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица